Вишукана страва родом із Франції. Рецепт холодного супу вішисуаз

19 червня 2021, 04:23

Кулінар і ведучий програми Ранок з Україною Григорій Герман поділився рецептом французького холодного вершкового супу.

Вішисуаз - це цибулево-картопляний крем-суп на вершковій основі, який прийнято подавати холодним. Хоча це класична французька страва, вона готується зі звичних українцям продуктів: картоплі, цибулі, риби, бульйону, зелені.

Відео дня

Історично є кілька версій того, як був створений суп вішисуаз. Найкрасивіша з них говорить, що Людовик XV зупинився в мисливському будиночку, бажаючи відпочити від усіх, і захотів приготувати вечерю, проте крім цибулі та картоплі в будинку практично нічого і не було. І після кількох маніпуляцій у короля вийшов цей суп. Багато кулінарних експертів приписують авторство страви французькому кулінарові 19 століття Жюлю Гуффі, в кулінарній книзі якого був схожий суп. Але за задумом шеф-кухаря страва мала подаватися теплою. Третя і найбільш реалістична версія вважає автором страви американського шеф-кухаря французького походження Луї Діа, який назвав страву на честь курорту Віші.

Як би там не було, цей легкий суп користується особливою популярністю в спекотний літній сезон практично в усьому світі. Тому пропонуємо приготувати французьку класику.

Рецепт супу вішисуаз

Інгредієнти:

  • Бульйон курячий - 700 мл
  • Картопля - 4 шт.
  • Цибуля-порей - 1 шт.
  • Масло вершкове - 30 г
  • Молоко - 250 мл
  • Вершки - 120 мл
  • Філе білої риби - 300 г
  • Мускатний горіх, чебрець, лавровий лист, сіль і перець

Приготування

Молоко і вершки поставте в морозилку охолоджуватися.

Поставте на вогонь воду, коли вона закипить, відправте варитися філе білої риби. Посоліть, додайте чебрець і лавровий лист.

Окрему каструлю поставте на вогонь і додайте вершкове масло. Тим часом півкільцями наріжте цибулю-порей, а картоплю - маленькими кубиками.

Спочатку в розігріте масло викладіть цибулю, коли вона припуститься, додайте картоплю. Через 4-5 хвилин додайте курячий бульйон.

Проваріть овочі, поки картопля не почне виділяти крохмаль. Після цього зніміть із вогню.

Додайте до овочів натертий мускатний горіх за смаком. Збийте готову суміш занурювальним блендером, поступово додаючи охолоджене молоко, а далі вже і вершки.

Подавайте суп з рибою, за бажанням прикрасьте зеленню.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X