Похід за довголіттям починається з тарілки. Які звички здорового харчування допоможуть прожити довше

31 липня 2021, 16:50

Прибравши зі щоденного раціону харчове сміття і збалансувавши його необхідними нутрієнтами, людина може продовжити собі життя на 5−10 років.

Про це пише журнал НВ в матеріалі Це здорово. Людство взяло курс на максимальне довголіття за допомогою нової релігії XXI століття — ЗСЖ.

На основі нещодавніх наукових досліджень в публікації зібрано кілька важливих висновків, які стосуються важливості здорового харчування.

Відео дня

Так, кілька років тому в авторитетному британському науковому журналі The Lancet було опублікували масштабне дослідження Global Burden of Disease Study, де вчені зіставили показник смертності й меню жителів 195 країн. Вони дійшли висновку, що погане харчування призводить до смерті кожного п’ятого, а у кожного другого спричиняє гіпертонію і діабет.

Основні гастрономічні гріхи: зловживання сіллю і солодкими напоями за регулярного нехтування фруктами і злаковими. «На відміну від багатьох інших факторів, ризики, пов’язані з харчуванням, впливають на людей незалежно від віку, статі та соціально-демографічного розвитку, — стверджують автори дослідження. — неоптимальна дієта є причиною більшої кількості смертей, ніж будь-які інші ризики у всьому світі, зокрема куріння тютюну».

Тому, щоб виграти ще пару років, лікарі радять змінити свій раціон насамперед за рахунок фруктів і овочів. Дослідження Американської кардіологічної асоціації (AHA) вивело для цього формулу: два фрукти і три овоча на день. Провівши 30-річне спостереження за раціоном 2 млн респондентів, дослідники дійшли висновку, що таке правило на 13% знижує ризик смерті загалом, на 12% — від серцево-судинних захворювань, на 10% — від раку і на 35% — від респіраторних захворювань.

«Ми рекомендуємо заповнювати хоча б половину тарілки фруктами і овочами під час кожного прийому їжі», — настійно радить Енн Торндайк, докторка медичних наук, голова комітету з харчування (AHA) і доцентка медицини Гарвардської медичної школи в Бостоні.

Проживуть довше й ті, хто не нехтує природними джерелами білка — нежирним м’ясом, рибою або бобовими. До речі, всупереч стереотипам, відмовляючись від першого пункту на користь останніх двох, прожити можна значно довше.

Група вчених з Каліфорнійського Університету Лома Лінда впродовж шести років спостерігала за 73 тис. вегетаріанців і м’ясоїдів. Порівнюючи потім їхні показники, фахівці з’ясували: відмова від тваринного білка запобігає смертності на 12%. Пізніше дослідження визнала світова медична спільнота і опублікували в журналі Американської медичної асоціації (JAMA Internal Medicine).

Є ще один пункт, у якому вчені одностайні: довше живуть ті, хто уникає переїдання і регулярно зважується. Контроль ваги, впевнені фахівці, значно знижує ризик цукрового діабету, серцево-судинних факторів ризику і раку грудей, не кажучи вже про гормональні перепади і можливість відстежити проблеми щитовидної залози на ранніх стадіях.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Читайте повну версію цього матеріалу у свіжому номері журналу НВ — № 28 від 29 липня 2021

Редактор: Інна Семенова
Показати ще новини
Радіо NV
X