«Золотий стандарт білка». Чому варто їсти яйця і чим вони корисні
У своєму блозі на НВ дієтолог Оксана Скіталінська розповіла, чому варто включити курячі яйця в свій раціон.
«Яйця - один із найулюбленіших продуктів харчування, вони мають свою історію: їх робили винними майже у всіх смертних гріхах, забороняли, таврували, потім реабілітовували. Вчені досліджували яйця вздовж і впоперек, і виявили, що вони засвоюються майже на 100%, так само, як материнське молоко», - розповідає лікар-дієтолог.
Таку цінність яєць Оксана Скіталінська пояснює біохімічним складом й ідеальним співвідношенням амінокислот, жирів, мінералів і вітамінів. Дієтологи навіть називають яйце «золотим стандартом білка».
Значну частину яєчних білків становить альбумін, який миттєво засвоюється та починає транспортувати важливі молекули по організму. Жовток, у свою чергу, - чудове джерело фосфоліпідів і лецитину, які є основним компонентом мембран клітинних структур.
Холестерин, через який часто «сварять» яйця, насправді досить важливий у нормальних кількостях. Адже, за словами Оксани Скіталінської, нестача холестерину в крові викликає ураження наднирників, розростання щитовидної залози.
Детальніше про те, чому яйця потрібно включати в свій раціон, читайте в колонці Оксани Скіталінської.