Зберегти ясність розуму. П’ять популярних продуктів, які руйнують мозок

10 червня 2021, 19:15
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Їжа може зіграти з нашим мозком злий жарт: деякі популярні продукти, в тому числі ті, що вважалися корисними, гальмують розумову діяльність, а при постійному вживанні погіршують когнітивні здібності і навіть руйнують клітини мозку.

Медики рекомендують обмежити вживання таких продуктів, щоб звести до мінімуму їх негативний вплив і зберегти ясність розуму, повідомляє webMD. Уважно вивчіть цей список.

Відео дня

1. Тунець

Будьте обережні з тунцем. Ця риба вважається корисною, але вживати її понад міру вкрай небезпечно через великий вміст ртуті. Ця токсична речовина накопичується в організмі і руйнує його. Більш того, вчені довели, що ртуть викликає сонливість, апатію, погіршує пам’ять і призводить до втрати самоконтролю.

2. Картопля фрі та інші смажені страви

Люди, які їдять багато смаженої, особливо приготовленої у фритюрі їжі, як правило, гірше справляються з тестами, що оцінюють їх навички мислення. Небезпеку становить велика кількість жирів, які викликають запальні процеси в організмі. В результаті пошкодження кровоносних судин, що постачають мозок кров’ю, руйнуються клітини мозку.

3. Солодкі напої

Аналогічний ефект мають практично всі солодкі напої. Так, спочатку вони додають бадьорості, проте пізніше за цю енергію доведеться заплатити нейронами мозку, які відповідають за пізнавальні здібності. Дослідження показали, що у людей, які п’ють багато газованих напоїв, солодкого чаю та інших солодких напоїв, часто трапляються проблеми з пам’яттю. Фруктоза, що міститься в таких напоях, може навіть призвести до зменшення певних ділянок мозку.

4. Маргарин, майонез і напівфабрикати

Ці продукти містять велику кількість трансжирів, які вкрай шкідливі для серця і кровоносних судин. Дослідження показали, що вони також можуть завдати шкоди роботі мозку, оскільки погано впливають на мембрану клітин, роблячи її більш жорсткою. Дослідження журналу Neurology показало, що у людей похилого віку, у яких був найвищий рівень елаїдинової кислоти (поширений тип трансжирів) в крові, більше шансів захворіти на деменцію.

5. Білий хліб і білий рис

Рафіновані вуглеводи, навіть несолодкі на смак, можуть підняти рівень цукру в крові. А це тягне за собою погіршення когнітивних здібностей. За даними дослідження, надлишок рафінованих вуглеводів може збільшити ризик хвороби Альцгеймера, особливо у людей, які генетично схильні до неї. Вибирайте цільнозерновий хліб, коричневий рис і макарони з цільної пшениці - ці вуглеводи не заподіють шкоди вашому мозку.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X