Тільки після обробки. Вісім продуктів, які не можна їсти сирими

Продукти, які не можна їсти в сирому вигляді (Фото:freepik.com)
Якщо вживати в їжу деякі продукти в сирому вигляді, вони можуть виявитися токсичними і завдати серйозної шкоди здоров’ю. Вчені назвали вісім продуктів, які обов’язково потрібно готувати, а потім вже їсти. Візьміть до уваги!
Здавалося б, що може бути небезпечного в тому, щоб з'їсти шматочок сирого тіста перед тим, як відправити печиво в духовку, або спробувати ягоду бузини? Однак експерти попереджають: певні продукти в сирому вигляді можуть бути отруйними.
1. Картопля
За даними досліджень, в сирому вигляді картопля може викликати здуття живота і інші проблеми з шлунково-кишковим трактом. Причина в тому, що картопля містить крохмалі, які стійкі до перетравлювання. А щк зелена або проросла картоплю містять соланін і чаконін — небезпечні токсини, які можуть викликати діарею, жар, головний біль і блювоту. Таку картоплю краще взагалі не їсти, ні в якому вигляді
2. Баклажани
Баклажани в сирому вигляді містять те саме глікоалкалоідное з'єднання, що і сира картопля, соланін. Щоб уникнути неприємностей, баклажани перед вживанням необхідно піддати тепловій обробці.
3. Квасоля
Якщо ви з'їсте всього чотири-п'ять сирих бобів, ви можете серйозно захворіти. Боби, особливо червоні, містять токсин, який викликає розлад травлення і симптоми, схожі з отруєнням. Зазвичай він руйнується під час приготування. Тому квасолю треба замочувати і готувати щонайменше 10 хвилин, перш ніж подавати на стіл.
4. Яйця
Сирі яйця можуть містити сальмонелу, яка здатна викликати харчове отруєння. Кращий спосіб не захворіти — це варити яйця до тих пір, поки білок і жовток не стануть твердими. Також небезпечні продукти, що містять сирі яйця, наприклад майонез.
5. Куряче м’ясо
У сирому курячому м’ясі цілком може бути сальмонела, а також бактерії Campylobacter. З метою безпеки експерти рекомендують піддати м’ясо тепловій обробці - не менше двох хвилин при температурі 70 ° C.
6. Листя ревеню
Стебла ревеню часто використовуються для приготування пирогів, компотів і безпечні для вживання в їжу. Однак листя ревеню можуть бути отруйними — в них є щавлева кислота, токсична сполука. Їх вживання може призвести до утрудненого дихання, печіння в роті, діареї та болю в шлунку.
7. Чорна бузина
Ягоди бузини відмінно допомагають при застуді та грипі, однак в сирому вигляді можуть бути отруйні. Щоб нейтралізувати самбунігрін і інші шкідливі для здоров’я речовини, що містяться в них, необхідно нагріти ягоди бузини до температури понад 80 ° C протягом короткого часу.
8. Сире тісто або борошно
Вживання сирого тіста або борошна небезпечно для здоров’я. Борошно є досить брудним продуктом — в ньому цілком можуть бути бактерії, такі як кишкова паличка і сальмонела, а також інші шкідливі мікроби, що залишилися в ньому після того, як різні тварини в ангарах випорожнювались на зерно. Не пробуйте сире тісто і не додавайте борошно в продукти, які не можна приготувати. А після використання борошна не забудьте ретельно вимити руки.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.