Ситі та щасливі. Як раціон харчування впливає на рівень стресу і що споживати, аби менше перейматися — нутриціолог

10 лютого, 20:05
До свого раціону варто додавати лосось, радить нутриціолог (Фото:Louis Hansel via Unsplash)

До свого раціону варто додавати лосось, радить нутриціолог (Фото:Louis Hansel via Unsplash)

Стрес через пандемію та геополітичну ситуацію змушує багатьох вдаватися до нездорового харчування, щоб «заїсти» тривогу, а дехто взагалі забуває про їжу. Нутриціолог, біолог та засновниця Health is Wealth Оксана Соколова розповідає, як сформувати власний раціон, аби підтримати нервову систему.

Оксана Соколова

нутріціолог, біолог, засновниця Health is Wealth

Те, що ми вживаємо в їжу, безпосередньо впливає на наш настрій. Насамперед, хоч це й не пов’язане з харчуванням, нам потрібно нормалізувати сон, адже під час нього відновлюється вся наша система, особливо нервова та гормональна, від яких залежить наше самопочуття та те, як ми сприймаємо. Тому надважливо влягатися спати не пізніше 22:00−23:00 .

Відео дня

По-друге, хоч це і дещо жорстко, варто уникати кави та кофеїновмісних напоїв ай, кока-кола, енергетики). Коли людина вдається до депресії чи стресу і починає заливати в себе каву, Burn чи щось на кшталт цього, то вона лише викопує собі велику яму. Доречний варіант — трав’яні чаї на основі елеутерококу, родіоли рожевої, ехінацеї, женьшеню.

Варто пам’ятати і про магній: його обов’язково треба додавати до раціону тим людям, які відчувають потужний стрес, і ліпше вживати перед сном.

Щодо гармонійного харчування, треба згадати зв’язок кишківник-мозок, оскільки в кишківнику формуються серотонін та дофамін, гормони радості та щастя. І якщо з цим органом якісь негаразди, то через блукаючий нерв до нервової системи подаються сигнали про те, що в організмі щось не так, і людина починає перейматися з будь-якого приводу: хтось не пропустив на дорозі, з’явилася незапланована зустріч тощо. Для того щоб нормалізувати мікрофлору кишківника і створити сприятливу атмосферу для нервової системи, потрібно під час кожного прийому їжі додавати овочі, особливо зелені, адже вона містить багато антиоксидантів. Також потрібні вітаміни групи В.

Неабияким джерелом антиоксидантів є фрукти — тільки їх потрібно їсти у першій половині дня, до 14:00, інакше вони підвищуватимуть рівень інсуліну. Особливо цінними є ягоди, зокрема й заморожені або перемелені без цукру. Ідеальний варіант — споживання фруктів та ягід за 20 хвилин до основного прийому їжі, до сніданку та до обіду.

Крім цього, ми маємо припинити харчуватися тим, що провокує швидку енергію: шоколад, цукерки, печиво. Варто заздалегідь наповнювати свій організм правильною глюкозою та клітковиною, а також «довгими вуглеводами». Тобто ми з'їли фрукти, і тепер на сніданок у нас має бути каша, можливо, цільнозерновий темний хліб у поєднанні з жирами, які забезпечують спокій для нашої нервової та гормональної системи. Також обов’язково додайте до раціону білки, наприклад, яйця, лосось, оливки, вершкове масло.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X