Після свят. Як прийти у форму після застілля — дієтолог

14 січня 2022, 13:46

Як швидко прийти в норму після застілля та навчитися контролювати свій режим харчування, в інтерв'ю ведучим Радіо НВ Павлу Новікову та Інні Марецькій пояснила лікар-дієтолог Оксана Скіталінська.

Оксана Скиталінська

Лікарка-дієтологиня

— Є якесь розуміння, що таке переїдання та які його симптоми?

— Ви знаєте, це зараз поширене. Будь-які новорічні свята, Великдень — це, як правило, гуляння і наша українська натура така, що ми кладемо на стіл усе, що маємо. Їмо і найжирніше, і найсолодше. Звичайно, є багато людей, які переїдають. Особливо це стосується тих людей, які мають якісь хронічні запальні захворювання шлунку чи кишечника, чи людей старшого віку, чи дітей. Тому що у всіх нас різна система травлення. І коли багато вживати висококалорійної їжі, а потім лягати і лежачи дожовувати це все, то звичайно буде переїдання та збільшення у вазі.

Відео дня

- А запивати алкоголем?

— У багатьох людей виникає тяжкість у животі, нудота, поганий сон. Тому таких прикладів, на жаль, дуже багато, і це лише такі слабкі прояви. Набагато гірше прояви, коли це йде далі. Якщо у людини починаються проблеми з підшлунковою залозою, загострення, гострий панкреатит, запалення шлунка, кишечника тощо, то настав час зупинити цю харчову вакханалію.

- А як її зупинити? Як зупинитись самому? Згадати про зелень, про брокколі, стати на терези? Чи просто по самопочуттям орієнтуватися?

— Ви знаєте, взагалі люди дуже схильні до крайнощів. То спочатку їмо, то потім худнемо, приходимо у форму після свят. Що можна сказати? Будь-які такі екстремальні підходи, вони не хороші. Тому що перепивання, переїдання це стрес. І тут, наприклад, якщо людина сідає на дієту, каже нічого тепер не їстиму — це теж стрес. І це не приносить добрих результатів. Перше, що потрібно зробити, щоб не було переїдання — дотримуватися режиму. У проміжках їжі – пити воду. Можна якийсь чай, компот, але найкраще просто звичайну теплу воду. Вона діє як добрий розчинник різних токсинів. Друге – необхідно вживати багато клітковини. Клітковина - це свіжі овочі, невелика кількість салату з капусти, буряку або варені овочі. Для людей, які не можуть їсти свіжі овочі, можна готувати варені буряки, запечений гарбуз, морквяне пюре, тобто різні овочеві пюре. Може бути невелика кількість каш та інші білкові продукти. Одні з найкращих білкових продуктів - яйце, риба, варене м'ясо. Після такого харчування у нас краще працюватиме печінка, вона виводитиме токсичні речовини. Другий орган детоксикації це наш кишечник. Він також виводитиме все зайве. Третій орган детоксикації – це наші нирки. І останній орган детоксикації – наша шкіра. Багато ходити, потіти, сходити в спортзал, багато рухатися, прийняти душ, розтертися рушником — все це допоможе вивести токсини, покращити загальне самопочуття і організм сам прийде спокійно в норму.

— Наскільки це міф чи правда, що від такої інтоксикації чи після якогось переїдання найкраще допомагають різні різносоли: квашені, солоні, мариновані огірки, помідори, квашена капуста чи це скоріше міфологія?

- Ні, не міфологія. По-перше, у квашених продуктах містяться такі речовини, які допомагають нашій кишковій мікрофлорі відновитись після застілля. По-друге, такі продукти виробляють протизапальні речовини, які також призводять до норми організм. Там багато солі, сіль допомагає нам більше пити, відповідно, частіше ходити в туалет. Але просто різносоли не всім підходять. Тому що велика кількість солі не є добрим виходом для людей, які мають схильність до набряків, проблем з серцем, аритмії, схильність до високого тиску або проблем з підшлунковою. Тобто квашених продуктів має бути дуже невелика кількість.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

— А як навчити людей розумінню того, що салати, які лежать у холодильнику більше за певну кількість годин, не можна їсти?

— Ви знаєте, про це постійно говориться, що це не можна, але людська натура все хоче доїсти. Спочатку не їжте перед Новим роком, не чіпайте, а потім доїдайте. Поки це відро не з'їдять, велику каструлю вінегрету чи салату люди не заспокояться.

- Ще одна важлива історія. А чи можливо взагалі ввести у своїй сім'ї якусь монокультурну святкову страву? Ось на Різдво заведено готувати 12 страв – як не переїсти?

— Ви знаєте, я взагалі ставлюся з дуже великою повагою до традицій. 12 страв – це вже така гарна традиція, яка поєднує людей. Але я сказала б, що цих страв має бути дуже мало. Якщо, наприклад, квашених помідорчиків захотілося, це рівно стільки, скільки членів сім'ї сідатиме за стіл. Тобто ставити маленькі тарілочки, як їдять японці. Різноманітність має бути, але в цій різноманітності всього має бути потроху!

Показати ще новини
Радіо NV
X