У пошуках серотоніну. Що варто їсти восени, щоби зберігати гарний настрій і самопочуття — поради зіркової дієтологині

13 вересня 2021, 20:00

Консультантка із харчування і нутриціологиня Мирослава Ульяніна в інтерв'ю Радіо НВ розказала, які продукти та страви потрібно їсти восени.

Мирослава Ульяніна

Дієтологиня

— Корисно і комфортно — такими можуть бути перекуси? Або вони взагалі не потрібні?

 — Їжа в принципі має бути корисною. Є англійський вираз: good food — happy mood. Тобто хороша їжа — це гарний настрій. Термін комфортна їжа, так звана comforte food, — їжа, яка приносить нам спокій, задоволення, наче ти у мами на ручках — він не новий.

Відео дня

Що цікаво, у 2020 році під час і після пандемії зросло бажання людей їсти висококалорійну солодку їжа, яка їх повертає в дитинство. Навіть в ресторанах після першого локдауну з’явилося дуже багато простих горішків зі згущеним молоком, вафельних тортиків, пюрешек тощо. І це справді смаки дитинства, коли всі були безтурботні, коли не треба було думати про стрес, про роботу, оплату тих чи інших рахунків.

Але доведено, що висококалорійна їжа, де багато жирів, де мало натурального, а навпаки багато обробленого, вона навпаки викликає депресію. І неважливо, чи це оброблені зерна, чи це оброблене м’ясо. Зараз вчені намагаються зрозуміти — а що ж було перше. Спочатку депресія виникає в людини, і на тлі цього вона починає їсти шкідливу їжу, яка пригнічує ще більше? Чи навпаки — саме така висококалорійна, малопоживна їжа викликає депресію? І цей зв’язок мозок-кишківник, він доведений, він дуже чіткий, і дуже швидко регулюється.

Тому якщо говорити про перекуси, для більшості людей у ХХІ столітті, які живуть в містах, не так багато рухаються, як хотілося би, вони є зайвими. І не треба перетворювати свій день у постійне перекушування. Тобто переривання своїх харчових вікон.

— Що може бути і корисним, і давати настрій? Що би ви порадили?

 — Для осені я особливо пораджу те, що буде гарно піднімати настрій. Це ті продукти, які будуть спричиняти вироблення серотоніну, дофаміну. Це в першу чергу продукти, де є Омега-3, жирні кислоти. Це жирна риба: сардини, тунець, лосось, оселедець, макрель. Це лляне насіння, насіння чіа, де є багато Омега-3.

Це другий напрямок — цілісна їжа, яка є неподрібненою, у натуральному вигляді. Тобто фрукти, ягоди, зелень, овочі. Класно, щоби було багато білку. Бо якщо у нас в організмі мало білку, це нас робить дратівливим, тривожним і втомленим. Це яйця, риба, зелень, насіння, горіхи, бобові.

Тому якщо робити акцент, то це для осені дуже добре. Хоча не лише для осені, а й для будь-якого сезону.

Показати ще новини
Радіо НВ
X