Через їжу помирає кожен п’ятий у світі. Чому ми любимо солодке і як перейти на здорове харчування — поради дієтолога

25 жовтня 2021, 12:19

Україна очолила європейський рейтинг за смертністю від неправильного харчування. За даними дослідження Єнського університету імені Фрідріха Шиллера, у 2016 році майже 40% всіх смертей були тією чи іншою мірою пов’язані з їжею.

Як українців перевести на здорове харчування, Радіо НВ розповіла лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська.

Оксана Скиталінська

лікарка-дієтологиня

Від хвороб, пов’язаних з їжею, у світі помирає кожна п’ята людина. Цю так звану неінфекційну епідемію вже визнали причиною багатьох захворювань: серцево-судинні, аутоімунні, онкозахворювання. Карантин у світі погіршив ситуацію, тому що людей, які мають зайву вагу, стало ще більше, як і людей, які мають стрес та заїдають його.

Відео дня

Просвіта в цьому поки що слабка. Варто задумуватися про те, що їдять люди і як. Більшість з тих, хто ухвалює пов’язані з харчуванням рішення, на мою думку, самі не знають, що таке здорова їжа, здоровий спосіб життя. Але на це потрібно звертати увагу. Звичайно, не якимись страшними заборонами, не нав’язуванням, тому що вони викликають спротив у людини, така її природа. В усьому світі має бути, наприклад, реклама здорової їжі, заохочення людей до правильного харчувалися, до того, щоб вони більше рухалися. Має бути заборона реклами нездорової їжі. Наприклад, такої: «дві порції по ціні однієї».

Людина вже народилася із любов’ю до солодкого. Материнське молоко містить молочний цукор і пам’ять про це солодке залишається назавжди. Ми любимо солодке. Тому треба більше проводити якісних інформаційний кампаній, [щоб пропагувати здорове харчування], і забороняти рекламу нездорової їжі.

Якщо у школах прибрали з продажу солодку газовану воду, то має бути альтернатива. Нехай це буде хоча б сік, хоч він, насправді, теж не є здоровим продуктом. [Краще, щоб діти купували] помиті фрукти. Багато хто любить солодкі груші, банани. Це значно краще, ніж, наприклад, з'їсти якийсь солодкий круасан з начинкою.

Слухайте подкаст на цю тему
Редактор: Юлія Козіна
Показати ще новини
Радіо NV
X