Користь чи шкода? Що варто знати про шоколад і як він впливає на організм людини насправді

11 серпня, 20:07
Чи корисний шоколад (Фото:Polina Tankilevitch/pexels)

Чи корисний шоколад (Фото:Polina Tankilevitch/pexels)

Дослідження показують, що какао може бути корисним для здоров’я, але поки неясно, чи корисний шоколад.

Шоколад має велику популярність у нашій країні. Виготовлений із какао, отриманого з бобів дерева какао (наукове назва якого перекладається як їжа богів), він використовувався деякими з ранніх культур в якості їжі, ліків, ритуального підношення і навіть валюти. Це не менш цінне й у наш час. За даними дослідницької фірми Statista, світовий ринок шоколаду зріс майже на 20 відсотків у період з 2016 по 2021 рік, а його виручка у 2021 році склала приблизно 980 мільярдів доларів. Смак, безумовно, відіграє важливу роль у популярності шоколаду, але, можливо, ви також чули, що ці чудові ласощі корисні для вашого здоров'я. Як це сприйняття суперечить науці?

Відео дня

Какао явно корисно для вас. Чи корисний шоколад для вас, залежить від того, скільки в ньому насправді какао і що ще в ньому є. Какао-боби багаті на клітковину і фітонутрієнти», — сказав доктор Даріуш Мозаффарян, кардіолог і професор дієтології в Школі дієтології та політики Тафтса Фрідмана Мозаффарян, маючи на увазі природні хімічні речовини, що містяться в рослинах. Вважається, що какао містить близько 380 різних хімічних речовин, у тому числі великий клас сполук, званих флаванолами, які привернули значний дослідницький інтерес у зв'язку з їхньою потенційною користю для здоров'я. Але не так ясно, скільки флаванолів та інших фітонутрієнтів вам потрібно для покращення здоров'я, і чи достатньо їх для цього містить ваш шоколадний батончик. І думки фахівців із цього приводу розходяться.

За словами доктора Мозаффаріана, молочний шоколад зазвичай містить близько 20 відсотків какао, хоча вміст какао може змінюватись. Для можливої користі здоров'ю він рекомендував вибирати темний шоколад із вмістом какао не менше ніж 70 відсотків. Багато невеликих короткострокових випробувань на людях показали, що темний шоколад або стандартизовані добавки або напої з какао можуть трохи знизити кров'яний тиск і покращити рівень холестерину в крові та здоров'я кровоносних судин у дорослих. А деякі довгострокові обсерваційні дослідження показали, що у тих, хто їсть більше какао, може бути менший ризик деяких серцево-судинних захворювань. У систематичному огляді, опублікованому в лютому в журналі JAMA Network Open, доктор Мозаффарян та його колеги вивчили, як певні продукти та поживні речовини пов'язані із захворюваннями серця. Вони знайшли докази того, що вживання шоколаду було пов'язане зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, оцінивши, що середнє щоденне споживання всього 10 грамів або близько однієї третини плитки шоколаду було пов'язане зі зниженням на 6 відсотків.

Але ці типи оцінок ґрунтуються на обсерваційних дослідженнях, які мають важливі обмеження, каже доктор Джоанн Менсон, керівник відділу профілактичної медицини у Brigham та Women's Hospital у Бостоні. Ці дослідження можуть лише виявити взаємозв'язок між вживанням шоколаду та здоров'ям; вони не можуть довести, що шоколад приносить користь - люди, які їдять більше шоколаду, можуть відрізнятися в інших аспектах, що впливають на їхнє здоров'я, - сказав доктор Менсон. Результати обсерваційних досліджень також були суперечливими. Деякі не знайшли ніякої користі, а інші виявили, що ті, хто їсть шоколад за звичкою або частіше, з більшою ймовірністю набирають вагу, зазначила вона. Такі дослідження часто не враховують різні типи шоколаду, які можуть відрізнятися за вмістом какао. А кількість цукру, жиру та калорій може звести нанівець будь-яку користь для здоров'я від какао. Щоб усунути деякі з цих недоліків, доктор Менсон та її колеги провели велике рандомізоване дослідження за участю понад 21 000 людей похилого віку в Сполучених Штатах. Половині учасників давали добавку екстракту какао, що містить 500 міліграм флаванолів какао, а іншій половині давали плацебо. Результати дослідження, що отримало назву COSMOS, були опубліковані в червні в The American Journal of Clinical Nutrition.

Після спостереження за учасниками протягом 3,6 років дослідники виявили, що хоча в порівнянні з групою плацебо група, яка отримувала добавки какао, не мала статистично меншої ймовірності серцево-судинних захворювань, включаючи серцеві напади та інсульти, у них дійсно було 27-відсоткове. зниження смертності від серцево-судинних захворювань Доктор Менсон назвала ці результати багатообіцяючими сигналами для захисту серця, хоча вона наголосила, що необхідно ще одне дослідження, щоб підтвердити результати, перш ніж переводити їх у рекомендації щодо споживання флаванолів какао. Важливо, що у дослідженні COSMOS учасникам давали не шоколад, а концентровані капсули екстракту какао, вироблені виробником шоколаду Mars, який також частково фінансував дослідження.

Щоб отримати таку ж кількість біоактивних флаванолів какао з шоколаду, людина повинна з'їдати близько 4000 калорій молочного шоколаду або 600 калорій темного шоколаду на день, сказав доктор Менсон, зазначивши, що більшість флаванолів може бути зруйнована під час їжі. Доктор Мозаффарян переконаний у існуючих дослідженнях, що темний шоколад, що містить 70 або більше відсотків какао, ймовірно, корисний для здоров'я серця, навіть якщо він містить менше флаванолів, ніж тестувалося у дослідженні: «Вживання невеликої кількості темного шоколаду щодня, ймовірно, дуже корисне для нас, і це зробить вас щасливими, тому що він приємний на смак», - сказав він.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X