Харчування школяра. Дієтолог порадив, які корисні перекуси приготувати для дітей різного віку

6 вересня 2021, 23:22

З 1 вересня запрацювали нові норми харчування дітей у школах. Втім за корисну їжу школярів відповідальні і батьки, які готують перекуси для своїх кровинок.

З яким корисним перекусом відправити дитину до школи Радіо НВ дізнавалося у лікарки-дієтологині Оксани Скиталінської.

Оксана Скиталінська

лікарка-дієтологиня

— Чи потрібно вигадувати сніданки і перекуси для школярів різного віку? Наприклад, чи є ідеальний сніданок і перекус для першачків або учнів п’ятого, восьмого чи десятого класів?

Відео дня

 — Діти, які ходять до школи чи навчаються в інститутах мають дуже велике психоемоційне навантаження. Вони багато читають, в них велике навантаження на органи зору та на мозок, якому потрібно багато кисню. А також діти інтенсивно ростуть. І найбільше вони ростуть не в першому і другому класі, а в 12−18 років. Тоді в них активується гормональний розвиток, збільшується м’язова маса у хлопчиків і краще функціонують всі органи внутрішньої секреції дівчат. Для цього їм потрібен будівельний матеріал. В першу чергу це білок. І не просто білок, а той, в якому є дуже багато незамінних амінокислот. Тобто тих компонентів, які в людському організмі не виробляються, але які обов’язково мають надходити в організм з їжею.

— Яку їжу пропонувати дітям у віці 12−18 років?

— Діти в такому віці постійно хочуть їсти і дуже обмежувати їх не потрібно. Єдине, що варто — обережно підсовувати ті речі, які б їм приносили більше користі. На практиці це яйця в різному вигляді: омлети, глазун'ї, запіканки, яйця з овочами і так далі. Окрім яєць — нежирне м’ясо; кисломолочні, молочні продукти; сири; риба правильно приготовлена. Також можна давати ще бобові, сочевицю, хумус і так далі. Ось ці продукти мають бути в раціоні дитини, підлітка і студента щодня. Не треба яйце давати раз на тиждень через холестерин, не треба його боятися. Тому що в яйцях міститься ідеальний золотий стандарт білка на думку дієтологів. Тому всі яєчні страви, нежирне м’ясо, птиця, риба — ці продукти мають бути у раціоні щодня, кожен прийом їжі. А все інше — це мають бути каші, які дитині подобаються. Якщо подобається гречка — давайте гречку, може бути перловка правильно приготовлена, вівсянка. Додавайте ягоди обов’язково в раціон, тому що в них дуже багато вітаміну С і інших елементів, які зменшують запалення в організмі.

— А чи є особливості харчування менших дітей, наприклад, з шести років до 12?

— Те саме має бути, але ще й вуглеводи. Тільки бажано не ватрушки, хоч це теж не найстрашніше. Гірше, якщо вона буде їсти чіпси, рідкі солодощі - солодкі напої. Цей цукор підвищує ризик дитячого ожиріння, цукрового діабету ІІ типу. Тому раджу вживати ті продукти, які звичні для вашого ока. Наприклад, чіпси — ми не знаємо, з чого їх зробили, вафлі - теж не ростуть на деревах. У раціоні мають бути різні фрукти, овочі, ягоди, яйця, кисломолочні продукти і різні страви з них. Все просто. Запіканки сирні, сирники, ліниві вареники.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

— Про перекуси у школі. Чомусь перше, що приходить на думку — це бутерброд з ковбасою, сиром, маслом або банан, бо зручно нести. А ви що дали б?

— Я би дала все одразу. Єдине, ковбасу, можливо, не радила б, а краще дати шматок сиру. Масло теж окей для дітей, тому що дуже добре впливає на роботу мозку. Хліб обирайте чи сірий, чи з висівками, чи цільнозерновий. Але такий, який би дитині подобався і не розвалювався. Це теж треба постаратися. Можливо, чорний хліб, але не білий — пухкий, як вата. Цей не треба. Якийсь такий, або сірий хліб. Масло, сир може бути, варене м’ясо, і банан, яблуко чи груша.

— Чи давати дитині в школу цукровмісні йогурти? Це зручно і начебто корисно.

— Треба розрізняти йогурти і десерти. Йогурти — це ті, які містять бактерії, молочний білок, молочний жир. Сучасні виробники відчувають тиск суспільства і намагаються зменшити кількість цукру. Тому йогурти без цукру, а з додаванням, наприклад, ягід — можна давати в школу. Це набагато корисніше, ніж з'їсти навіть ту ж ватрушку.

Слухайте подкаст на цю тему
Редактор: Юлія Козіна
Показати ще новини
Радіо НВ
X