Формула довголіття. Які продукти корисні для здоров’я серця — поради дієтолога
Серце дуже вразливе до стресів, фізичних і емоційних перевантажень.
Сильне емоційне збудження викликає викид різних гормонів в кров (гормони стресу, стероїдні гормони та інші), які мобілізують жирні кислоти з жирової тканини, ведуть до утворення так званого «поганого» холестерину і зростання рівня цукру в крові. Виникає ризик виникнення тромбозів.
Лікар-дієтолог, засновниця Академії Довголіття Dr. Skytalinska Оксана Скиталінська в блогах НВ каже, що для початку достатньо відмовитися від шкідливих звичок і щодня рухатися. Пошкодження судин викликане курінням, а також вживанням великої кількості алкоголю і кави (більше шести чашок). Найкраще, що ми можемо зробити - це попередити і уникнути «поломок» серця і судин.
Які продукти негативно впливають на серце? Воно не любить надлишку насичених жирів, тому навіть сметану, вершки, масло, жирні сири вживати в міру, не забуваючи, що це продукти концентровані.
Погано на серце також впливає фруктоза (продається в яскравих пакетиках в якості замінника цукру, а також її додають в «здорові» солодощі, тому читайте етикетки). Фруктоза з фруктів, якщо їх не їсти кілограмами, не шкідлива. Але все одно, кращий фрукт - це овоч. Навіть глюкоза, за словами Скиталінської, викликає утворення шкідливих продуктів, які ушкоджують серце і судини.
Формула харчування для здоров'я серця - Б + К + Ж. Це означає, що під час основного прийому їжі на тарілці повинні бути три важливих компоненти:
1. Білки (яйце, риба, нежирне м'ясо, нежирний сир, бобові, гриби)
2. Клітковина (листова зелень, різнокольорові овочі, каші, фрукти, ягоди)
3. Жир (оливкова олія, горіхи, морська риба, водорості).
З цих продуктів ви можете формувати будь-які страви і насолоджуватися здоровим харчуванням.