Калорійна їжа в холодну пору року. Як харчуватися, щоб зберегти себе у формі в зимовий період — поради дієтолога
Взимку існує великий ризик появи зайвої ваги у людей, адже зростає споживання калорійної їжі, застерігає нутриціологиня, дієтологиня Лора Філіппова. На Радіо НВ експертка пояснила, які продукти варто додавати до раціону аби зберегти стрункість і зміцнити імунітет.
Лора Філіппова
— Чи потрібно напередодні зими додавати у раціон жирну їжу або ж не варто зважати на погоду?
— На погоду зважати варто, але в умовах локдауну також варто звертати увагу і на свою фізичну активність. З настанням холодів наш організм потребує більшої кількості енергії для забезпечення термогенезу: нам хочеться зігрітися і додавати в цей період часу саме жири — природно. А вже якість та кількість цих жирів треба контролювати, як і свої фізичні вправи. Взимку люди можуть набирати зайву вагу через те, що збільшується калорійність раціону, а фізична активність зменшується: прогулянок на свіжому повітрі, фізичних вправ стає замало. Тож це потребує балансування.
— Давайте поговоримо про ті продукти, які треба додати до нашого зимового раціону. Я пропоную сало.
— Так, сало можна споживати, але зважати на те, що не 100 грамів за день, а приблизно 30−40 грамів буде достатньо. Це корисний, але насичений жир, кількість якого треба контролювати у своєму раціоні.
— Яким чином покращити стан із жирами людям, які не споживають м’ясо?
— Горіхи, насіння.
— Які ще продукти, крім горіхів та сала, варто додати до раціону?
— Ферментовані продукти. Наприклад, квашену капусту. Це дуже круто для підтримки імунітету. [У таких продуктах присутні] корисні бактерії для нашої мікрофлори кишківника, а кишківник відповідає за міцний імунітет. Також живі йогурти, які бажано робити самостійно вдома з живих заквасок і споживати впродовж перших трьох діб з моменту приготування. Треба ще додавати сезонні овочі та фрукти, що містять вітаміни. Варто [звернути увагу] на вітамін D, який можна приймати додатково у вигляді пігулок або споживати продукти, наприклад, печінку тріски.
— Що корисніше: квашена капуста чи консервовані огірочки?
— Усе впирається у спосіб приготування. Капусту, як і огірки та помідори, можна приготувати з додаванням цукру, а можна більш природним способом сквашування, без цукру. На мою думку, капуста все ж корисніша, ніж огірки, але один огірочок можете собі додати [до раціону].
— Хто ж його один їсть?
— Тоді споживайте не на вечерю, а на обід.
— Які фрукти краще додавати до раціону, адже сезонних вже не так багато?
— Банани, цитрусові. Зараз сезон цитрусових і вибір різноманітний: лимони, помело, грейпфрут, мандарини, апельсини. Гранати можна додавати, ківі, яблука, груші. Орієнтуємося на те, що є для нас сезонним. Наприклад, полуниця зараз і не містить багато вітамінів, які нам корисні, і оброблена для перевезення здалеку, тому там невисокий вміст вітамінів.
— Будемо чесними, апельсини теж не в Одесі виросли, їх привезли. Чи вони зберігають свою користь?
— Зараз сезон апельсинів, а тому вони краще зберігаються, ніж полуниця.
— Чи є сенс купувати сушені, заморожені фрукти, які в Україні виросли, чи краще брати імпортовані свіжі?
— [Варто згадати і про] овочі. Краще брати заморожені овочі, ніж імпорт. Овочі заморожуються процесом шокової заморозки. Він дозволяє зберігати максимальну, достатню кількість вітамінів в продуктах. А от привезений продукт — не факт, що буде навіть таку кількість [вітамінів давати] нам. Заморожуються овочі в пік сезону, коли процес дозрівання минув під сонцем. Тоді в овочі повністю сформувалися всі необхідні вітаміни і мінерали. Це важливо. Коли вирощуються овочі не в сезон, то ми не можемо сказати, чим він обробляється, як він дозріває, як в ньому формуються ці вітаміни.

— Багато фахівців пишуть, що начебто спеції покращують імунітет в зимовий період. Чи є у цьому сенс?
— Так, спеції можна додавати. Важливо, щоб вони були натуральні. Спеції активують кровообіг. А є спеції, які мають противірусні властивості - імбир, куркума.