Знижує рівень цукру і заспокоює біль. Користь і шкода імбиру для здоров’я

6 травня 2021, 07:30

Чим корисний імбир для організму і кому його вживати не можна? Дізнаємося, що думають вчені.

Корінь імбиру містить безліч активних речовин, які зміцнюють імунітет і допомагають при багатьох захворюваннях. Спираючись на дані досліджень, розповідаємо, кому імбир може бути корисний, а кому варто його уникати.

Відео дня

У чому користь імбиру

1. Бореться з мікробами

Деякі хімічні сполуки в свіжому імбирі допомагають організму захищатися від мікробів, зокрема від кишкової палички, а також можуть стримувати поширення вірусів. Активні компоненти імбиру — гінгероли — запобігають росту бактерій в порожнині рота, а значить захищають від захворювань пародонту.

2. Знімає нудоту

Імбир може допомогти впоратися з нудотою, особливо під час вагітності, з морською хворобою або нудотою, викликаною хіміотерапією.

3. Полегшує симптоми артриту

Імбир має протизапальну дію, а значить, знімає набряк. Це особливо корисно при лікуванні симптомів ревматоїдного артриту і остеоартриту.

4. Стримує зростання раку

Деякі дослідження показують, що біоактивні молекули в імбіру можуть уповільнювати ріст деяких видів раку, таких як рак прямої кишки, шлунка, яєчників, печінки, шкіри, грудей і простати.

5. Знижує рівень цукру в крові

Недавні дослідження показали, що імбир може знижувати рівень цукру в крові. Крім того, протизапальні властивості імбиру сприяють пом’якшенню вторинних симптомів діабету — набряків і запалень.

Вагітним жінкам не рекомендується вживати більше 1 г імбіру в день.

6. Полегшує періодичні болі у жінок

Імбир ефективний при менструальних болях. Додавання в їжу 250 мг імбиру (шматочок розміром з невелику таблетку) два-три рази на день допоможе зняти больовий синдром, що супроводжує менструацію, не гірше, ніж знеболюючі.

7. Знижує холестерин

Щоденна доза імбиру може допомогти вам боротися з «поганим» холестерином. Відповідно до недавнього дослідження, прийом 5 г імбиру в день протягом 3 місяців знижує рівень холестерину ЛПНЩ в середньому на 30 пунктів.

У чому шкода імбиру

Варто пам’ятати, що маринований імбир набагато менш корисний, ніж свіжий або у вигляді сухої спеції.

Цей гострий продукт подразнює слизову шлунка і кишечника, тому при виразках, гастриті, геморої або коліті, хворобах печінки і підшлункової залози імбир під забороною.

При схильності до будь-яких кровотеч, підвищеного тиску і проблем з серцем з імбиром потрібно бути обережним. Імбир підсилює кровообіг, що може викликати погіршення стану. У великих кількостях ці прянощі призводять до різких стрибків тиску.

Імбир містить деяку кількість оксалатів — солей щавлевої кислоти. Вони шкідливі для людей із захворюваннями кишечника і нирок, особливу обережність варто проявляти при сечокам’яній хворобі.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю
Показати ще новини
Радіо NV
X