«Їжа не стерильна». Чи завжди потрібно мити фрукти та овочі, і чи потрібні для цього спеціальні засоби — експерт

17 липня, 05:40
Чи потрібно мити їжу перед вживанням (Фото:SHVETS production / pexels)

Чи потрібно мити їжу перед вживанням (Фото:SHVETS production / pexels)

Фахівець із безпеки харчових продуктів розповіла, чи потрібно мити продукти перед їх вживанням.

В інтерв'ю журналу The New York Times експерт розповіла, що для того, щоб звести до мінімуму ризик харчового отруєння, дійсно потрібно мити продукти перед їжею, хоча для цього не потрібне спеціальне мило чи будь-який інший засіб.

Відео дня

Мийте руки перед тим, як торкатися будь-яких продуктів, а потім промийте їх під холодною проточною водою. Зазвичай достатньо 5-10 секунд. Завдяки такій процедурі, забирається весь бруд і сміття, а також будь-які мікробні забруднювачі, які можуть перебувати на продукті. Миття також допомагає видалити деякі поверхневі пестициди. Якщо ви миєте зелень, наприклад салат Ромен, то потрібно відламати і промити окреме листя, а потім висушити в центрифузі для салату. Також перед полосканням салат можна занурити в миску з водою.  "Жодна наша їжа не стерильна, там завжди є мікроорганізми, але є певні типи, які, якщо ми проковтуємо їх, то захворюємо", - сказала Ерін ДіКапріо, помічник фахівця з розширення кооперативів з безпеки харчових продуктів у Каліфорнійському університеті в Девісі.

Продовольче забезпечення країни є цілком безпечним, але фахівці з безпеки харчових продуктів уважно стежать за деякими патогенами, бактеріями та вірусами, які пов'язані з небезпечними спалахами на виробництві. Наприклад, E.coliO157:H7 - бактерія, виявлена в кишечнику великої рогатої худоби та інших тварин, яка також виявляється в листовій зелені і при потраплянні всередину може викликати нудоту, блювання та діарею. "Ми бачимо ряд спалахів, викликаних вірусами в продуктах", - сказав доктор ДіКапріо. «Отже, коли ми говоримо про харчові віруси, насамперед це вірус гепатиту А та норовірус. Ми бачимо, що ці віруси викликають низку спалахів у м'яких ягодах, бо часто ці товари збирають вручну, тому ми, люди, можемо перехресно заразити ці ягоди під час збирання врожаю».

Якщо ви бачите бруд та пісок на своїх продуктах, ви, безумовно, захочете змити це. Але також важливо змити пил та інше дрібне сміття, яке ви можете не помітити, але яке також може містити шкідливі мікроби. Початкові побоювання щодо можливої передачі коронавірусу через продукти харчування не підтвердилися, хоча інші віруси можуть поширюватися брудними руками інших клієнтів. Так що мийте будь-які фрукти або овочі, які ви знімаєте з полиць або готуєте на прилавках, включаючи листову зелень, цілі фрукти та сирі овочі. За словами доктора ДіКапріо, миття не повністю знезаражує продукти, але зазвичай видаляє від 90% до 99% мікроорганізмів. Поглинання меншої кількості мікробів знижує ймовірність того, що ви занедужаєте.

Немає потреби повторно мити зелень або інші продукти, на упаковці яких зазначено попередньо вимито. Насправді їх миття може підвищити ризик перехресного забруднення іншими продуктами, такими як сире м'ясо, яке ви готуєте. Важливо мити продукти незалежно від того, чи збираєтеся ви їсти шкірку (наприклад, яблука) або очищати її від шкірки (наприклад, банани, морква, апельсини чи авокадо). Промийте все перед чищенням або нарізкою. Використання чистої щітки для акуратного очищення твердих поверхонь таких предметів, як дині, також допоможе видалити будь-яке сміття. Також експерт не рекомендує використовувати спеціальні миючі засоби: «Насправді, можуть бути негативні наслідки для здоров'я, якщо вживати залишкові кількості мила або інших миючих засобів. Це більше схоже на маркетинг. Я особисто не стала б витрачати на них свої гроші, бо знаю, що вони не ефективніші за звичайну воду». Незважаючи на те, що тепло може інактивувати мікроорганізми, гаряча вода не ефективніша, ніж холодна, з точки зору безпеки харчових продуктів. Потрібний рівень тепла, швидше за все, буде занадто гарячим, щоб ви могли опустити руки в раковину, і це може вплинути на якість продукту. Щодо заморожених продуктів, їх не потрібно промивати перед вживанням. Тим не менш, важливо дотримуватися інструкцій по обігу на упаковці, включаючи будь-які рекомендації щодо нагрівання.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X