7 сирів, що розширюють свідомість. У гастрономічному сенсі, звичайно

4 вересня 2015, 15:15
Спецпроект

Brie de Meaux, Reblochon, Cheddar, Gruyere та інша класика вже нікуди від нас не дінеться. Як зробити крок в сторону і не пошкодувати про це?

Гастрономія – це подорож в іншу країну. Можна слідувати путівникам і стандартним туристичним маршрутам. А можна спробувати дістатися і до ексклюзивних місць.

Кращі гіди для такого вояжу – невеликі ферми і сімейні компанії. Наприклад, з допомогою Joselito можна зробити турне по мішленівських ресторанах, де подають найкращий у світі хамон. De Morgenster – це оливкова одіссея з присмаком артишоків і зелених томатів. А Feyel-Artzner – майже святе паломництво в країну фуа-гра.

Відео дня

У відділі гастрономії Good Wine понад 150 найменувань сирів. При цьому жодна з позицій не повторює за своїми смаковими якостями іншу.

Campania Felix, Beppino Occelli, Luigi Guffanti... Практичні всі культові імена в зборі. Ми скористалися цією обставиною, щоб спланувати невеликий сирний вояж. Яскраві враження в даному випадку гарантовані.

Сир з золою

morbier
morbier Фото:

Morbier – пресований напівм'який жирний сир, який складається з двох шарів. Нижній робиться з коров'ячого молока ранкового надою. Зверху він вкривається попелом, який у давнину використовували як харчовий консервант. Верхня частина – з молока вечірнього надою. У виконанні компанії Fromi цей сир називається Morbier Excellence (що означає «досконалий» - витриманий з особливим трепетом). Вершковий, пікантний і, дійсно, з нотками багаття в смаку і фруктово-горіховим ароматом.

Буррата

burrata
burrata Фото:

Знаковий італійський виробник Luigi Guffanti виготовляє свою буррату з буйволячого молока. Воно перевершує коров'яче у вмісті вітамінів і мінералів применшій насиченості козеіном і краще засвоюється організмом. Оболонка бурраты – з сирного тесту, а всередині – вершки і нарізана соломкою моцарелла. У підсумку виходить ніжний свіжий сир, кремова серцевина якого розтікається при розрізуванні. У бурраты дуже короткий термін придатності – 2-3 тижні. Її потрібно куштувати молодою. З томатами, бальзамічним оцтом, оливковою олією і т. п.

Бессичужна моцарелла

__25
__25 Фото:

Mozzarella di Mucca Ovolo від виробника Francia Latticini – сир, який підійде і вегетаріанцеві. Зазвичай у виробництві сирів використовується реннин – фермент, який виробляється залозами сичуга, 4-го відділу телячого шлунка. Тут він замінений бактеріями рослинного походження. І це, як і раніше, маленькі сирні кульки з тонким вершковим смаком, які просяться в поєднання з песто або не дуже кислотним білим вином.

Пекоріно з шафраном

pecorino_saffron
pecorino_saffron Фото:

В цей італійський твердий сир, зроблений з овечого молока і витриманий 4 місяці, Luigi Guffanti додають шафран – цінна пряність, яку отримують з висушених рилець квіток шафрану посівного. Сам сир від цього набуває приємний жовтий відтінок, а його аромат – характерні йодисті нотки. Гостроти додають вкраплення чорного перцю. Сир чудово проявляє себе у складі або доповнюючи ансамбль різотто з морепродуктами.

Сир з граппой і сухофруктами

ocelliline_dbweb-7-copy-1024x600
ocelliline_dbweb-7-copy-1024x600 Фото:

Beppino Occelli робить його з коров'ячого та овечого молока. Сир витримується мінімум 12 місяців в гротах, що надає йому гротний аромат. Як випливає з назви Occelli con Frutta e Grappa di Moscato, на певному етапі використовуються сухофрукти і мускатную граппу, які надають сиру оригінальні смакові відтінки. У Beppino Occelli є також Occelli al Malto d orzo e Whisky (з віскі і ячмінним солодом) і Occelli al Barolo (з бароло).

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

(витриманий варено-пресований сир).

Сир з гуньбою

__26
__26 Фото:

Тарас Ложенко, засновник господарства «Доообра ферма», яке розташовується під Києвом, любить експериментувати з начинками для сиру. Молодий пресований сир, витриманий близько 3 місяців з гуньбою – один з найбільш вдалих його дослідів. Насіння рослини, яке також називають шамбалою – популярна в індійській кухні спеція, яка насичує страви приємним горіховим присмаком. Те ж відбувається і з сиром «Доооброй ферми». Смакові експерименти можна продовжити за допомогою сирів з зірою (кумином), мигдалем та ін.

Козячий сир з журавлиною

image2

image2 Фото:

Його робить дуже душевне фермерське господарство з Кіровоградської області «Золота коза». Ніжний сир з козячого молока - український варіант французького Fleur de Cremier. Дуже схожий на свіжий сир, так як витримується всього близько тижня, але при цьому чудово тримає форму, що повторює силует торта. Зверху покритий журавлиною, яка доповнюють смак солодкуватою сирної маси легкої ягідної кислинкою.

З українськими фермерами, які виробляють дві останні позиції, можете познайомитися особисто в цю суботу на Фермерському Ринку Good Wine. 5 вересня з 10 ранку до 16:00 близько тридцяти кращих локальних фермерів будуть презентувати свої продукти і проводити дегустації. Адреса: вул. Мечникова, 9. Зона паркінгу.

ОСОБИСТИЙ ПОМІЧНИК.
Показати ще новини
Радіо НВ
X