Зимова ягода. Чому журавлину потрібно включити в сезонний раціон

2 лютого 2020, 05:05

Журавлина містить величезну кількість вітаміну С і може скласти конкуренцію «зимовим» фруктам — лимону, апельсину і грейпфруту.

Особливість ягоди в тому, що її можна зберігати в свіжому вигляді до наступного врожаю без втрати вітамінів. При заморожуванні ягода також не втрачає свої корисні властивості, що особливо цінно взимку.

Відео дня

Журавлину відносять до групи квіткових рослин сімейства Вересові. Вічнозелені сланкі чагарники з червоними ягодами ростуть на болотах і заболочених берегах озер, соснових і змішаних лісів. В Україні зростає два види ягоди: журавлина звичайна або болотна і журавлина дрібноплода.

Спочатку журавлину називали cranberry («журавлина ягода») через схожість розкритих квіток рослини з шиєю і головою журавля. В українській мові ягода так і називається — журавлина.

Журавлина: користь і шкода

Unsplash
Фото: Unsplash

Крім високого вмісту аскорбінової кислоти, журавлина також багата на вітаміни B1, B2, B5, B6, PP, органічні кислоти і цукри. За вмістом вітаміну K1 (філохінон), ягода не поступається капусті. Журавлина також містить значну кількість калію і заліза.

Журавлину часто рекомендують для профілактики цинги, при простудних захворюваннях і для загального підвищення імунітету.

Завдяки вмісту в журавлині бензойної і хлорогенової кислоти, ягода має антимікробні властивості і використовується для лікування захворювань нирок та сечовивідних шляхів.

Ягода стимулює виділення шлункового соку, тому її рекомендують вживати при гастриті зі зниженою кислотністю. Крім того, журавлина містить велику кількість антиоксидантів, що сприяє нейтралізації негативного впливу вільних радикалів. Також ягода знижує холестерин і перешкоджає формуванню тромбів.

Не слід їсти журавлину при гастриті з підвищеною секреторною активністю, а також при виразці шлунка.

Як можна використовувати журавлину в кулінарії?

На смак журавлина досить кисла — цю властивість часто використовується в кулінарії для того, щоб підкреслити смак основної страви.

Ягоди всіх видів журавлини їстівні і використовуються в багатьох напоях — морси, соки, киселі, лікери, настойки, алкогольні коктейлі. З журавлини також роблять желе і готують відомий журавлинний соус, який подають до індички.

Взимку особливою популярністю користується кисло-солодке варення з журавлини. Листя ягоди можна заварювати як чай. Журавлину також використовують для приготування кексів, тістечок і пирогів. Також ягоду додають до несолодких страв, наприклад, супу, м’яса, риби і квашеної капусти.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X