З кропивою. Рецепт щавлевого борщу від Євгена Клопотенка

Борщ потрібно подавати гарячим із розрізаним навпіл яйцем (Фото:Влад Нагорний)
Кулінарний експерт поділився рецептом справді зеленого борщу, в який крім щавлю додає молоду кропиву.
Говорячи про борщ, всі зазвичай мають на увазі його класичну червону версію з буряком у головній ролі. Однак не менш смачним, вартісним і традиційним є зелений щавлевий борщ, котрий варто приготувати якраз у сезон щавлю.
Євген Клопотенко використовує в рецепті курятину, щоб зробити борщ нежирним, однак ви можете використовувати будь-яке м’ясо до смаку. Окрім того, щоб зробити борщ справді зеленим, кулінар перебиває частину зелені блендером і додає до щавлю кропиву. Опціонально ви можете замінити її шпинатом чи кропом, або обійтися одним лише щавлем.
Рецепт зеленого борщу
Інгредієнти:
- 2 курячих стегна
- 3 л води
- 2 ріпчасті цибулі
- 1 морква
- ¼ кореня селери
- 2−3 лаврових листки
- 3−4 горошин духмяного перцю
- 3−4 картоплини
- 1 пучок щавлю
- 1 пучок кропиви
- 3−4 яйця
- 3 ст. л. соняшникової олії
- 10 гілочок петрушки
Приготування:
Вимийте м’ясо, покладіть у каструлю, додайте одну цілу очищену ріпчасту цибулю, половину моркви і корінь селери, нарізаний довільними шматочками. Також додайте 3−4 горошини духмяного перцю та 2−3 лаврових листки, залийте водою та варіть півгодини. З готового бульйону дістаньте овочі.
Другу ріпчасту цибулю дрібно наріжте кубиками та підсмажте з невеликою кількістю соняшникової олії до м’якості. Натріть другу половину моркви на дрібній терці, додайте до цибулі та смажте разом 5 хвилин.
Наріжте картоплю довільними шматочками, додайте в бульйон та варіть 15 хвилин.
Окремо відваріть яйця в підсоленій воді 5 хвилин із моменту закипання, а потім залийте холодною водою, щоб вони легко очищалися.
За одну хвилину до приготування борщу додайте порізану зелень: половину пучка щавлю та кропиви. Іншу частину зелені залийте 150 мл води, перебийте в блендері блендером до стану пюре, процідіть через сито та додайте в борщ.
Доведіть борщ із усіма складовими до кипіння та вимкніть вогонь.
До столу подавайте гарячим із розрізаними навпіл яйцями.
Смачного!
- «Якщо борщ зварений, а буряк лишився». Рецепт оригінального салату без майонезу від Євгена Клопотенка
- «Їжа — про нашу хоробрість і теплоту». Євген Клопотенко отримав міжнародну нагороду та розповів, що потрібно знати про українську кухню
- Готуємо по-українськи. 5 простих десертів із травневими квітами від харківської фуд-блогерки