Весняна страва. Рецепт зеленого борщу від Олі Геркулес

Щавель додається в борщ при подачі (Фото:myviewpoint/depositphotos.com)
Кулінарка поділилася рецептом у рамках ініціативи CookForUkraine.
Авторка кулінарних книг і кухарка українського походження Оля Геркулес нещодавно видала нову книгу Home Food. Більшість рецептів кулінарки доступні за підпискою на Patreon або, власне, у книгах. Проте рецепт зеленого борщу, як і кілька інших рецептів українських страв, Оля Геркулес опублікувала у відкритому доступі, щоб якомога більше людей приєдналося до благодійної ініціативи CookForUkraine.
Зелений борщ — ідеальна сезонна весняна страва, адже у травні вже можна збирати цілі кошики щавлю. Оля Геркулес рекомендує готувати борщ на качиному бульйоні, проте ви можете замінити його курячим або навіть овочевим.
Рецепт зеленого борщу
Складові:
- 1 качка, спинка, крила та тельбухи
- 1 цибулина, очищена, але ціла
- 1 лавровий лист
- морська сіль
- свіжомелений чорний перець
До бульйону:
- 1 невелика цибулина, очищена та дрібно нарізана
- 1 морква, очищена та натерта
- 2 картоплини, очищені та крупно нарізані
- 100 г нарізаного листя і стебел буряка або 1 невеликий буряк, нарізаний соломкою
Для подачі:
- 50 г щавлю, нарізаного разом із стеблами
- 2 зелені цибулини, нарізані
- 2 курячі яйця (або качиних), зварених круто та нарізаних
- ½ пучка кропу, нарізаного
- ½ пучка петрушки, нарізаної
- 60 г сметани для подачі
Приготування:
Покладіть качку, тельбухи (крім печінки), цілу цибулину та лавровий лист у велику каструлю та залийте 2,5 л холодної води. Додайте дрібку морської солі. Доведіть до кипіння та зніміть піну з поверхні. Варіть на слабкому вогні протягом 2 годин або доки качине м'ясо не почне відокремлюватися від кісток. Рідина зменшиться майже вдвічі.
Процідіть бульйон у миску, залиште шматочки качки та вилийте рідину назад у каструлю. Додайте сіль та перець за смаком.
Відокремте качине м'ясо від кісток, викиньте кістки і відкладіть м'ясо убік.
Зніміть пів ополоника качиного бульйону з самого верху (щоб захопити жир) і налийте його в сковороду. Випарюйте рідину протягом хвилини, поки не залишиться тільки качиний жир. Додайте цибулю і моркву в сковороду і тушкуйте на середньому вогні, постійно помішуючи, поки цибуля і морква не стануть м'якими і злегка карамелізованими. Додайте засмажку в бульйон.
Додайте картоплю та варіть 10 хвилин. Потім додайте листя та стебла буряків і варіть 5 хвилин, вимкнувши вогонь.
Покладіть трохи качиного м'яса в кожну тарілку для сервірування. Потім додайте зверху сирий нарізаний щавель і зелену цибулю, залийте їх гарячим бульйоном і прикрасьте нарізаним яйцем, кропом і петрушкою. Подавайте з ложкою сметани.
Смачного!