Зелений борщ. Простий покроковий рецепт від шеф-кухаря

11 липня, 04:30
Зелений борщ — покроковий рецепт (Фото:Алекс Якутов)

Зелений борщ — покроковий рецепт (Фото:Алекс Якутов)

Як просто та смачно приготувати зелений борщ — страву, поживну та вітамінну.

Війна Росії проти України — головні події 3 червня

В умовах війни слід добре і вчасно харчуватися, щоб мати сили та здоров’я. Важливо також отримувати всі необхідні вітаміни. Нині на прилавках з’являється перша городина — щавель, черемша, шпинат, кріп, зелена цибуля, з яких можна зварити поживний зелений борщ.

Відео дня

На 10 літрів води потрібно взяти:

  • Півник — 1 шт
  • Шпинат — 300 г
  • Черемша — 300 г
  • Щавель — 2 пучки
  • Кропива — 1 пучок
  • Зелена цибуля — 100 г
  • Петрушка — 100 г
  • Кріп — 100 г
  • Гострий перець — 1 шт
  • Часник — 2 зубчика
  • Картопля — 800 г
  • Яйця — по одному на тарілку
  • Морква — 2 шт
  • Чорний перець горошком — 4 шт
  • Духмяний перець — 3 шт
  • Лавровий лист — 4 шт
  • Корінь петрушки — 1 шт
  • Корінь пастернаку — 1 шт
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт

Приготування:

    1. Для зеленого борщу бульйон має бути курячий. Тому беремо півника, промиваємо, зачищаємо, щоб не було тельбухів. Кладемо в холодну воду й доводимо до кипіння. Щойно вода закипить, зливаємо її разом з піною, промиваємо півника, заливаємо чистою водою і ставимо на маленький вогонь. Додаємо корінь петрушки, корінь пастернаку, цілу цибулину, дві морквини.
    2. Беремо марлю, загортаємо в неї духмяний перець, чорний перець горошком, лавровий лист, за можливості чебрець, розмарин та інші духмяні трави. Варимо все разом 2−3 години.
      1. У цей час беремо свіжий шпинат. Промиваємо і рвемо його. Кидаємо в окріп. Не в бульйон, а в простий окріп. Швидко витягаємо й опускаємо в крижану воду. Робимо шокове охолодження. Завдяки цьому шпинат не втратить колір і залишиться зеленим .
        1. Зі шпинату відтискаємо воду, кидаємо у блендер. Додаємо половину черемші й гостру перчину, часник та сіль за смаком. Перебиваємо в пасту. Вийде своєрідний український соус песто.
          1. Коли бульйон буде готовий, витягаємо все, лишивши тільки рідину. Розбираємо півника. Нарізаємо картоплю. Варимо її в бульйоні.
            1. Додаємо до борщу український соус песто. Доводимо до смаку сіллю та перцем. Кладемо м’ясо півника.
              1. Промиваємо щавель, кропиву, шпинат, зелену цибулю, кріп, петрушку, решту черемші. Нарізаємо й додаємо до борщу. Даємо закипіти.
                1. Відварюємо яйця 3−4 хвилини. Додаємо нарізане яйце в тарілку під час подачі борщу. Також кладемо ложку сметани.
                  1. Можна при подачі також покласти в тарілку гріночки. Для цього рвемо вчорашній хліб на шматочки 3 на 3 см, поливаємо домашньою ароматною олією, посипаємо нарізаними кропом і петрушкою й відправляємо в духовку на пару хвилин.

                    Смачного!

                    Редактор: Кіра Гіржева

                    Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

                    Показати ще новини
                    Радіо НВ
                    X