Природний антиоксидант. Чим корисна калина і як вона допоможе підтримати здоров’я взимку

30 вересня, 03:53
Калина — природний антиоксидант (Фото:depositphotos)

Калина — природний антиоксидант (Фото:depositphotos)

Символ України — калина зміцнює імунітет у холодну пору року.

Під час холодів і листя, що облітає, радують очі насичено червоні ягоди калини. Крім візуальної краси вони мають безліч корисних властивостей і, що особливо актуально пізньої осені та взимку, допомагають одужати при гострих респіраторних захворюваннях.

Відео дня

За даними дослідження ResearchGate калина є універсальним вітаміном та антиоксидантом для дорослих і дітей. Її ягоди допомагають:

  • відновити травну систему
  • зміцнити імунітет
  • попередити та вилікувати застудні захворювання
  • зменшити м’язові болі
  • знизити тиск
  • знизити холестерин
  • зміцнити серцево-судинну систему
  • седативно впливати на нервову систему

Калина багата на вітаміни: Е, А, С, Р, К. У її складі є калій, цинк, магній, залізо, клітковина і навіть омега-3 і омега-6. Вона покращує метаболізм і запобігає розвитку ракових клітин. Про це йдеться у дослідженні National library medicine. При цьому ягода має низьку калорійність і підходить навіть тим, хто дотримується жорсткої дієти.

При постійному вживанні калини гіпертоніки забувають про різкі стрибки тиску, а діабетики за її допомогою знижують рівень глюкози в крові.

Користь калини для жінок

  • при циститах
  • мастопатії
  • маткових кровотечах
  • для покращення стану волосся, нігтів, шкіри обличчя

Користь калини для чоловіків

  • при порушеннях мікрофлори сечостатевої системи
  • профілактики простатиту
  • для підвищення лібідо
  • зниження ризику утворень передміхурової залози

Протипоказання

Гіпотонікам слід пам’ятати, що велика кількість цієї ягоди може знизити тиск нижче за норму. Відмовитися від неї рекомендують при тромбофлебіті, захворюваннях суглобів, алергічних висипаннях, захворюваннях нирок та печінки у стадії загострення, а також при вагітності.

Термін зберігання

Пучки калини довго зберігаються в підвішеному стані у прохолодному приміщенні — до шести місяців.

Засушені ягоди — до чотирьох років.

Заморожені - близько року.

Запасаючись ягодою, слід пам’ятати, що зривати її рекомендують після перших морозів. Тоді вона втрачає властиву їй гіркоту і стає кисло-терпкою на смак.

Показати ще новини
Радіо НВ
X