Заборонений плід. Чим корисний грейпфрут і як його їсти

12 листопада 2019, 01:09

Вперше грейпфрут описав в 1750 році валлійський ботанік-священик Гріффітс Хьюджес, який назвав фрукт «забороненим плодом».

Назва грейпфрута походить від англійських слів grape — виноград і fruit — фрукт. Це обумовлено тим, що плоди грейпфрута часто ростуть як виноград, збираючись в грона. Грейпфрут (помпельмус гроновидний) — це вічнозелена субтропічна рослина роду цитрусових. До середини 19 століття грейпфрут приймали за помело, але, насправді, фрукт є гібридом апельсина і помело.

Відео дня

Грейпфрути вирощують в Китаї, США, ПАР, Мексиці, Ізраїлі, Бразилії та інших країнах. Зовні грейпфрут схожий на апельсин, але за розміром він більше, а м’якоть більш кисла і з гіркуватим присмаком.

Колір м’якоті залежить від сорту грейпфрута (їх існує близько 20) — від світло-жовтого до яскраво-червоного. Чим яскравіша м’якоть, тим вона солодша.

Грейпфрут їдять у свіжому вигляді, використовують в різних салатах, а також роблять соки, варення, желе, лікери та цукати.

Unsplash
Фото: Unsplash

Користь грейпфрутів. Грейпфрут для схуднення

Грейпфрут містить багато корисних вітамінів і мікроелементів — вітамін В2, вітамін С, калій, кальцій, магній, фосфор і інші. Фрукт вважається дієтичним продуктом, який, як і апельсин, часто використовують в різних дієтах.

Грейпфрут рекомендується до вживання людям з хворобами кровообігу та ішемічною хворобою серця.

Плоди грейпфрута містять антиоксиданти, які знижують рівень холестерину в крові. При цьому грейпфрути з червоною м’якоттю краще справляються з нормалізацією холестерину, ніж фрукти з жовтою м’якоттю.

Людям зі зниженою кислотністю шлункового соку рекомендують пити фреші з грейпфрута. Грейпфрут також рекомендується для підвищення загального тонусу організму і гарного апетиту.

Важливо знати, що грейпфрут може вступати у взаємодію з деякими ліками! Фрукт може підвищувати вміст діючих речовин, викликаючи ефект передозування. Тому під час прийому ліків, потрібно дізнатися про можливий вплив грейпфрута на організм.

Як чистити грейпфрут?

Unsplash
Фото: Unsplash

Щоб прибрати або пом’якшити гіркоту грейпфрута, потрібно очистити шматочки плода від напівпрозорої плівки. У плівці містяться хінна кислота і глікозиди, які і дають гіркий присмак.

Грейпфрут потрібно очищати за допомогою гострого ножа. Розрізаємо фрукт на дві частини. Видаляємо серцевину з частиною прилеглих напівпрозорих плівок, в поглиблення кладемо цукор або мед і їмо грейпфрут ложкою.

Також можна очистити грейпфрут як апельсин, після чого зняти плівку з кожного шматочка грейпфрута. Або розрізати фрукт на частини і посипати цукром.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X