Не лише червона риба. Закуски з риби, кальмарів та креветок на Новий рік — добірка рецептів з фото
Всі морепродукти мають високий вміст білка і низьку калорійність, саме тому їх дуже часто використовують у дієтичному харчуванні. Крім того, рибою можна урізноманітнити повсякденний та святковий стіл, приготувавши цікаві закуски.
Для прикраси та різноманітності святкового столу на Новий Рік 2022 пропонуємо приготувати прості закуски з риби, кальмарів та креветок. Щоб дізнатися про всі деталі про те, як приготувати морепродукти в домашніх умовах, ви можете скористатися нашою добіркою рецептів.
Помідори, фаршировані сардинами

Інгредієнти:
- Сардини - 2 банки;
- Помідори – 4 шт.;
- Вершковий сир – 150 гр;
- Перець червоний, мелений - 1 щіпка;
- Цибуля зелена - 2 гр;
- Сік лимона – 2 ст.л.;
- Сіль, перець – 0.25 ч.л.
Спосіб приготування:
- З банки сардин злити олію.
- Рибу викласти в піал і розім'яти виделкою.
- Додати вершковий сир та лимонний сік. Добре перемішати.
- Приправити щіпкою перцю, солі та чорного меленого перцю.
- Свіжі помідори середньої величини добре помити.
- Зрізати верхівки, вийняти серцевину, посолити всередині.
- Наповнити чашки помідорів рибною масою.
- Посипати зеленою цибулею. Смачного!
Фарширована скумбрія

Інгредієнти:
- Скумбрія - 2 шт.,
- Яйце - 2 шт.,
- Волоські горіхи - 100 гр.,
- Морква - 1 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.,
- Желатин порошковий - 1 ст.
- Зелень - 1 пучок,
- Сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Цибулю, моркву та петрушку ріжемо дрібно і обсмажуємо на слабкому вогні. Додаємо сіль, перець за смаком.
- Скумбрію вимити, видалити голову, нутрощі та хребет. Вимити та обсушити одноразовим рушником. За допомогою пінцета видалити всі кісточки. Посипати скумбрію сіллю, перцем, спеціями для риби та желатином.
- Викладаємо начинку: трохи горіхів, потім овочі та знову горіхи. Накриваємо другою половиною риби. Притискаємо.
- Щільно загортаємо у кілька шарів харчової плівки. Краї зав'язуємо з двох сторін як цукерку і перетягуємо ниткою по колу.
- Відправляємо рибу в киплячу воду на 35 хвилин.
- Дістаємо скумбрію та охолоджуємо її за кімнатної температури. Можна залишити на балконі до ранку. Тільки не знімайте нитки та плівку.
- Перед подачею зніміть нитки та плівку. Подавати у холодному вигляді, як закуску. Смачного!
Суші зі скумбрією

Інгредієнти:
- філе свіжої скумбрії - 1 шт.,
- японський рисовий оцет - 3-4 ст.
- вода - 125 мл.,
- сіль, маринований імбир, японський соєвий соус - за смаком.
Спосіб приготування:
- Скумбрію треба замаринувати: для цього нам знадобиться миска розміром більше рибного філе, яку треба засипати шаром солі. Покладіть м'якоттю філе на сіль і повністю засипте сіллю зверху.
- Треба залишити рибу на три-чотири години, потім вийняти скумбрію і стерти сіль вологим паперовим рушником.
- Усі кісточки слід видалити, покласти рибу в миску та залити оцтом. Маринується півгодини.
- Змішуємо у маленькій мисці 2 ст. л. оцту та 125 мл. води. Пальцями акуратно знімаємо прозору шкіру з кожного шматка філе, починаємо з хвоста.
- Філе розташовуємо на обробній дошці шкірою вниз, зрізаємо товсті частини у середині. Не поспішайте викидати обрізки.
- Харчовою плівкою вистилаємо прямокутну ємність або вологу дерев'яну форму. Філе кладемо в цю ємність або форму, розташувавши її шкірою вниз. Проміжки заповнюються іншим філе або обрізками скумбрії.
- Руками, змоченими в соусі, щільно притискаємо суміш із рису до риби. Зверху слід покласти вологу дерев'яну кришку або закрити рис харчовою плівкою.
- Після цього ставимо нашу страву в прохолодне місце на кілька годин.
- Перед тим, як подавати блюдо на стіл, виймаємо його з ємності та прибираємо харчову плівку.
- Потім слід взяти дуже гострий ніж, протерти його паперовим рушником, який потрібно змочити в оцті або витерти тканиною.
- Блок розріжемо на чотири смуги в довжину і ще чотири смуги поперек - у результаті має вийти 16 шматочків.
- Викладаємо суші на тарілку, поруч маринований імбир та невелику кількість соєвого соусу в порційних мисках. Смачного!

Фаршировані кальмари

Інгредієнти:
- 8 цілих очищених кальмарів,
- 4 ст. ложки оливкової олії,
- 100 г. витягнутих чері-томатів,
- 20 г. каперсів у солі,
- 30 г. маслин без кісточки,
- 10 г дрібно порубаної петрушки,
- 1 гострий червоний перець,
- 100 г черствого хлібного м'якуша.
Спосіб приготування:
- Очистити кальмари або купити їх вже очищеними.
- Подрібнити в міксері хлібний м'якуш і помістити його в миску, куди додати також каперси, попередньо відмиті від солі в проточній холодній воді, різані маслини без кісточки, дрібно порубаний гострий перець, різані стрілки кальмарів, різану петрушку, трохи солі.
- Добре перемішати та дати настоятися.
- Заповнити кальмарів на дві третини начинкою, за бажанням заколоти їх зубочистками.
- У скороварку налити трохи оливкової олії та трохи підрум'янити на ній кальмарів, додати чері-томати, зубок злегка роздавленого часнику, нарізаний перець та трохи солі. Потім закрити скороварку кришкою та зменшити вогонь.
- Коли з клапана почне виходити пара, засікти десять хвилин, потім відкрити кришку, охолодивши її холодною водою, щоб зменшити внутрішній тиск.
- Переконайтеся, що кальмари м'які, протикаючи їх зубочисткою. При необхідності випаруйте трохи соус при відкритій кришці. Вийміть зубочистки із кальмарів.
- За відсутності скороварки використовуйте чавунний чи глиняний сотейник. Період приготування на повільному вогні трохи збільшиться.
- Дістаньте фаршировані кальмари та розріжте порційно. Смачного!
Креветки із солодким соусом чилі

Інгредієнти:
- 600 г великих сирих креветок без голови,
- 2 зубчики часнику,
- рослинна олія,
- сіль, чорний перець.
Для соусу:
- 2-3 великих не дуже гострих червоних чилі,
- 3 см свіжого кореня імбиру,
- 0,3 склянки коричневого цукру,
- 0,3 склянки рисового або білого винного оцту,
- 0,5 склянки соєвого соусу,
- 2 ч. л. кукурудзяного крохмалю.
Спосіб приготування:
- Для соусу дрібно наріжте чилі, за бажанням видаливши насіння. Ще дрібніше наріжте очищений імбир.
- Всипте в каструльку цукор, влийте оцет, соєвий соус і половину склянки холодної води. Помішуючи, доведіть до кипіння, всипте чилі та імбир, варіть на слабкому вогні дві хвилини.
- Влийте розведений в одній столовій ложці води крохмаль, варіть помішуючи, одну хвилину - соус повинен загуснути. Повністю остудіть.
- Креветки очистіть від панцира, залишаючи хвостики. Посоліть, поперчіть, змастіть і запікайте під сильно розігрітим грилем. Подавайте із соусом. Смачного!
Персики, фаршировані тунцем

Інгредієнти:
- Консервований тунець у власному соку - 200 р.,
- Консервовані персики - 6 половинок,
- Майонез - 2 столові ложки,
- Волоський горіх - 3 штуки,
- Петрушка - кілька гілочок для прикраси,
- Перець — щіпка чорного меленого та трохи червоного.
Спосіб приготування:
- Відкриваємо банку з тунцем, зливаємо сік, саму рибу викладаємо в піал і розминаємо виделкою. Додаємо майонез. Приправляємо чорним перцем і добре розтираємо.
- Половинки персиків просушуємо серветкою та викладаємо на парадну страву або тарілку.
- Зверху кладемо тунцевий крем (приблизно по 1 неповній столовій ложці вийде, кількість начинки сильно залежить від розміру самих персиків).
- Прикрашаємо половинкою волоського горіху, пластівцями червоного перцю та гілочками петрушки.
- Перед подачею охолодити. Смачного!
Цим рецептом поділилася користувач Instagram Олена Аньянова.