Долма і плакія. Два рецепти свіжих овочевих закусок родом із Болгарії

5 вересня, 03:14
Долму не потрібно термічно готувати (Фото:instagram.com/taralezhkov)

Долму не потрібно термічно готувати (Фото:instagram.com/taralezhkov)

Ділимося рецептами болгарських страв від Олександра Таралежкова.

Якщо вам хочеться затримати літо трохи довше за календарний термін, радимо приготувати ці дві легкі болгарські закуски з овочів. Пізніше, ви зможете насолодитися консервованим лечо чи маринованими помідорами, а зараз варто поїсти свіжі овочі.

Відео дня

Публікуємо рецепти, котрими Олександр Таралежков, кухар родом із Болгарії, поділився на The Guardian.

Рецепт долми з перцю

«Ця долма, схожа на салат, є вишуканою версією страви моєї бабусі, яка поєднує сезонні трави з усім, що є під рукою — горіхи, солоні огірки, варення — все це складено в фету та зафаршировано в перець. Вибір різнокольорових перців робить страву кримінально привабливою», — описав рецепт кулінар.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 2−3 довгих перців (болгарський перець не підходить через великий діаметр)
  • 25 г волоських горіхів, дрібно нарізаних
  • Жменя листя петрушки, дрібно нарізаного
  • Жменя листя кропу, дрібно нарізаного
  • Цедра ½ консервованого лимона
  • 100 г фети, подрібненої
  • 50 г вершкового масла, кімнатної температури
  • Маринована червона цибуля — за бажанням
  • Листя фенхелю — за бажанням
  • Оливкова олія

Приготування:

1. Зріжте верхівки перців, потім вийміть і видаліть серцевину та насіння. У невеликій мисці змішайте до однорідності волоські горіхи, трави, консервовану лимонну цедру, фету та масло.

2. За допомогою маленької ложки наповніть сумішшю кожен перець, а потім наріжте їх товщиною ½ см. Щоб перці легше різалися, покладіть їх на кілька хвилин у холодильник перед нарізкою.

3. Для подачі розкладіть перці на тарілці, зверху викладіть мариновану цибулю та фенхель, полийте оливковою олією.

Смачного!

Рецепт рагу з квасолею — плакія

Плакія — це спосіб приготування їжі, в якому овочі нарізають, шарують, обсмажують і подають при кімнатній температурі. Кулінар завіряє, що в цій страві овочі зберігають свій натуральний смак.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 500 г стручкової квасолі
  • 1,5 головки часнику
  • 4 ст.л. оливкової олії
  • 2 ст.л. солі
  • 1 ч.л. чорного перцю
  • 4−5 середніх помідорів
  • 1 жменя петрушки

Приготування:

1. Розігрійте духовку до 240°C (220 °C з конвекцією). Дрібно наріжте квасолю та половину головки часнику, помістіть їх у миску з 2 ст.л. олії, ч.л. солі та чорним перцем і перемішайте. Наріжте помідори на скибочки товщиною 1 см.

2. Викладіть шар помідорів у форму для випікання, посипте сіллю, зверху викладіть шар бобової суміші та повторіть, закінчивши шаром помідорів. Візьміть цілу голівку часнику, зріжте верхівку, щоб відкрити зубчики, та вставте в середину страви, щоб верх був на рівні з останнім шаром помідорів. Полийте 2 ст.л. олії та накрийте страву фольгою чи кришкою.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

3. Запікайте страву 20 хвилин, потім відкрийте і запікайте ще 25 хвилин. Вийміть, дайте охолонути до кімнатної температури, потім подавайте, посипавши нарізаною петрушкою.

Смачного!

Показати ще новини
Радіо НВ
X