Закуски, тартар, гаряче. 15 найкращих страв з риби на Новий рік — добірка рецептів

Страви з риби (Фото:Isabella Mendes/pexels)
Новий рік 2023 пройде під знаком Чорного Водяного Кролика. На це свято варто приготувати щось нове та незвичайне. Наприклад, ніжну та ароматну рибу. З неї можна приготувати безліч страв, починаючи із закусок та закінчуючи основним гарячим.
Рибні страви готуються швидше за м’ясні і підходять навіть тим, хто дотримується певних обмежень у харчуванні. Зазвичай, розбираючи будь-яку рибу, ми втрачаємо до 70% продукту у вигляді відходів, не знаючи, як її правильно готувати. У цій статті ми розповіли про те, як обробити та з'їсти рибу повністю. Пропонуємо добірку найкращих рибних страв, які прикрасять ваш святковий стіл на Новий рік 2023.
Помідори, фаршировані сардинами
Легка у приготуванні закуска, що складається з найдешевших і найпростіших інгредієнтів. Помідори можна взяти як червоні, і жовті.

Інгредієнти:
- Сардини — 2 банки;
- Помідори — 4 шт;
- Вершковий сир — 150 гр;
- Перець червоний, мелений — 1 щіпка;
- Цибуля зелена — 2 гр;
- Сік лимона — 2 ст. л;
- Сіль, перець — 0.25 ч. л.
Тартар із азіатським соусом
Кулінарна традиція їсти рибу в сирому вигляді походить з Країни вранішнього сонця. Не дивно, що тартар із риби прийнято готувати в азіатському стилі. Страва виходить ніжною на смак і гармонійно збалансованою.
інгредієнти
Для двох порцій тартару знадобляться:
- лосось — 250 г,
- огірок — 60 г,
- авокадо — половина.
- соус понзу — 80 г,
- оливкова олія — 5−10 г,
- кунжут — 10 г,
- дрібка солі.
Для соусу понзу:
- соєвий соус — 100 г,
- лайм — 35 г.
- апельсин — 50 г,
- імбир — 20 г.
Фарширована риба
Фарширована риба — одна з найпопулярніших страв у європейській кухні. Жодне свято не може обійтись без фаршированої риби. Новий рік — не виняток. Пропонуємо ознайомитися з рецептом фаршированої риби від ресторатора Савелія Лібкіна.
Інгредієнти:
- 1 судак середнього розміру (вагою близько 1,1 кг),
- 300 г філе коропа,
- 300 г філе щуки,
- 9 домашніх яєць,
- 1 столова ложка манної крупи,
- 2 кг білої цибулі,
- 600 мл олії,
- 400 г картоплі,
- 2−3 буряків вагою приблизно 300 г,
- 2 середні моркви,
- 150 г вершкового масла,
- 120 г білої булочки,
- 150 мл молока
- мелений чорний перець, сіль, лавровий лист, запашний і чорний перець горошком — за смаком.
Риба в конверті з вершковим маслом та цукіні
Цей рецепт поєднує в собі білу рибу з вершковим маслом, лимоном та естрагоном. Таку рибу оцінять усі любителі смачно поїсти і прихильники ЗОЖ. Готується риба в конверті близько 20 хвилин, що безсумнівно порадує господарок перед новорічними клопотами.

Інгредієнти:
- Філе білої морської риби — 500 г,
- Вершкове масло — 50 г,
- Цукіні - 200 г,
- Естрагон — 4 гілочки,
- Лимон — ½ шт,
- Сіль та перець за смаком.
Короп у червоному вині
У річкової риби смак трохи специфічний, але в цьому рецепті через легкий винний аромат цей смак зовсім не відчувається. Короп не вдарить по кишені, але в той же час чудово підійде на новорічний стіл 2022 року.
Інгредієнти:
- Короп — 1 шт.
- Вино червоне — 300 г
- Вода — 200 г
- Цибуля шалот — 10−15 шт.
- Борошно пшеничне — 2 ст.л.
- Печериці - 10−15 шт.
- Олія — 3 ст.л.
- Часник — 2 зубчики
- Чебрець — 2 гілочки
- Сіль — 2 ч.л.
- Перець — 0,5 ч.л.
- Коріандр — 0,5 ч.л.
- Лист лавровий — 2 шт.

Маринований товстолобик
Такий маринований товстолобик — чудове доповнення до відвареної, смаженої, або печеної картоплі. Так як риба надалі заливається олією, то зберігати її можна в холодильнику близько місяця. Таким чином можна зробити заготовки до Нового року. а вжити на Різдво чи інше зимове свято.

Інгредієнти:
- Товстолоб — 2 стейки,
- Цибуля — 1 шт,
- Часник — 1 зуб,
- Перець горошком — 5 шт,
- Рослинна олія — 5 ст. л,
- Оцет — 5 ст. л,
- Сіль — 1 ст. л,
- Цукор — 1 ст. л.
Маринована скумбрія
Малосольна скумбрія на смак дуже схожа на червону рибу. Така скумбрія прикрасить новорічний стіл, а її смак порадує всю родину та гостей. Приготуйте скумбрію за цим рецептом та здивуйте гостей закускою, яка стане головною стравою.

Інгредієнти:
- 2 шт. свіжомороженої скумбрії,
- 2 цибулини,
- 250 мл води
- 6 бутонів гвоздики,
- ½ ч. л. чорного перцю горошком,
- 1/3 ч. л. запашного перцю меленого,
- ½ ч. л. коріандру горошком,
- 2 ч. л. солі,
- 0,5 ч. л. цукру,
- 2 ст. л. соняшникової олії,
- 2,5 ст. л. яблучного оцту.
Окунь у японському стилі
Замороженого окуня дуже легко знайти в будь-якому супермаркеті, тому приготувати таку страву можна будь-якої пори року. Проте, на новорічному столі морський окунь займе почесне місце, особливо якщо подати його з гарніром із цибулі, грибів та перцю.
інгредієнти
Інгредієнти для намбан-дзуку:
- Морський окунь — 2 шт,
- Крохмаль — 100 г,
- Рослинна олія — 250 мл,
- Сіль, перець — за смаком.
Інгредієнти для гарніру:
- Цибуля ріпчаста — 2 шт,
- Зелена цибуля — 40 г,
- Еринги — 30 г,
- Шіїтаке — 70 г,
- Перець болгарський — 150 г,
- Лимон — 1 шт.
Інгредієнти для соусу-маринаду:
- Вода — 400 мл,
- Оцет рисовий — 100 мл,
- Соєвий соус — 100 мл,
- Хондаші - 1 ч. л.
Шашлик із осетру
Шашлик із осетра цілком може стати вашою коронною стравою на новорічному столі. Знавці вважають, що одного разу спробувавши шашлик із осетра, більше не захочеться робити цю страву з інших видів риб.
Інгредієнти:
- осетр,
- часник,
- розмарин,
- сіль,
- перець,
- лимонний сік.
Холодна закуска із сардин
Сардини — джерело селену, фосфору, омега-3 та інших корисних речовин. Закуска із сардин впишеться на святковий стіл та доповнить будь-яку основну страву.

Інгредієнти:
- Сардини,
- Сіль та цукор (1:1),
- Гвоздика, чебрець,
- Болгарський перець,
- Цибуля,
- Часник,
- Овочевий бульйон або вода,
- Вершкове масло,
- Анчоус, апельсинова цедра, слайси чилі для подачі.
Запечена скумбрія
Скумбрія — одна з найсмачніших, ароматних та корисних для здоров’я риб. Крім того, вона апетитно виглядає у приготовленому вигляді. Але особливо смачно виходить скумбрія, запечена у духовці.

Інгредієнти:
- Скумбрія — 2−3 шт,
- Цибуля ріпчаста — 2−3 шт,
- Хрін — 2 ч. л,
- Гірчиця — 2 ч. л,
- Сметана — 3 ст. л,
- Соєвий соус — 1 ст. л,
- Сіль за смаком.
Стейк із тунця
Тунець — риба з щільним м’ясом, яке добре вбирає і утримує в собі аромати маринадів, заправок і соусів. Стейк з тунця — легка і водночас поживна і ситна вечеря, а келих червоного або білого вина доповнять цю рибну закуску.
Інгредієнти:
- оливкова олія,
- вино Барбера,
- стейк тунця.
Лосось гравлакс
Лосось гравлакс не тільки смачний, але й ефектно виглядає на святковому столі. Якщо ви хочете здивувати гостей, то ця страва чудово підійде. Подавати його можна як основну страву або як гарнір.

Інгредієнти:
- 1 кг риби цілісним шматком,
- 2 ст. л. солі,
- 1 ст. л. цукру.
- 1 ст. л. сушених ягід ялівцю.
Шуба із запеченою скумбрією
Шуба — класика новорічного столу в кожному будинку, проте цей салат можна приготувати не лише з оселедцем. Рецепт шуби із запеченою скумбрією дуже простий, але його смакові якості порадують кожного. Пропонуємо ознайомитися з рецептом цієї страви від Євгена Клопотенка.

Інгредієнти:
- Буряк — 2 шт.
- Картопля — 4 шт.
- Морква — 4 шт.
- Майонез — 8−10 ст. л,
- Скумбрія — 2 шт,
- Лимон — 1 шт,
- Цибуля — 1−2 шт,
- Рослинна олія — 2 ст. л,
- Апельсинова цедра — за смаком,
- Сіль та перець — за смаком.
Лосось у вершковому соусі
Лосось відносять до продуктів дієтичного та дитячого харчування. Його сміливо можна подати на святкову вечерю, а келих білого вина лише доповнить смак та аромат цієї соковитої рибної страви.

Інгредієнти:
- 4 шматки філе лосося,
- 2−3 ст. л. олії без запаху,
- 8−10 помідорів черрі,
- 2 зубчики часнику,
- 300−350 мл вершків будь-якої жирності,
- сіль та перець за смаком.