Закуски, тартар, гаряче. 15 найкращих страв з риби на Новий рік — добірка рецептів

27 грудня 2022, 17:20
Страви з риби (Фото:Isabella Mendes/pexels)

Страви з риби (Фото:Isabella Mendes/pexels)

Новий рік 2023 пройде під знаком Чорного Водяного Кролика. На це свято варто приготувати щось нове та незвичайне. Наприклад, ніжну та ароматну рибу. З неї можна приготувати безліч страв, починаючи із закусок та закінчуючи основним гарячим.

Рибні страви готуються швидше за м’ясні і підходять навіть тим, хто дотримується певних обмежень у харчуванні. Зазвичай, розбираючи будь-яку рибу, ми втрачаємо до 70% продукту у вигляді відходів, не знаючи, як її правильно готувати. У цій статті ми розповіли про те, як обробити та з'їсти рибу повністю. Пропонуємо добірку найкращих рибних страв, які прикрасять ваш святковий стіл на Новий рік 2023.

Відео дня

Помідори, фаршировані сардинами

Легка у приготуванні закуска, що складається з найдешевших і найпростіших інгредієнтів. Помідори можна взяти як червоні, і жовті.

kingoscarau / instagram
Фото: kingoscarau / instagram

Інгредієнти:

  • Сардини — 2 банки;
  • Помідори — 4 шт;
  • Вершковий сир — 150 гр;
  • Перець червоний, мелений — 1 щіпка;
  • Цибуля зелена — 2 гр;
  • Сік лимона — 2 ст. л;
  • Сіль, перець — 0.25 ч. л.

Спосіб приготування

Тартар із азіатським соусом

Кулінарна традиція їсти рибу в сирому вигляді походить з Країни вранішнього сонця. Не дивно, що тартар із риби прийнято готувати в азіатському стилі. Страва виходить ніжною на смак і гармонійно збалансованою.

інгредієнти

Для двох порцій тартару знадобляться:

  • лосось — 250 г,
  • огірок — 60 г,
  • авокадо — половина.
  • соус понзу — 80 г,
  • оливкова олія — 5−10 г,
  • кунжут — 10 г,
  • дрібка солі.

Для соусу понзу:

  • соєвий соус — 100 г,
  • лайм — 35 г.
  • апельсин — 50 г,
  • імбир — 20 г.

Спосіб приготування

Фарширована риба

Фарширована риба — одна з найпопулярніших страв у європейській кухні. Жодне свято не може обійтись без фаршированої риби. Новий рік — не виняток. Пропонуємо ознайомитися з рецептом фаршированої риби від ресторатора Савелія Лібкіна.

Інгредієнти:

  • 1 судак середнього розміру (вагою близько 1,1 кг),
  • 300 г філе коропа,
  • 300 г філе щуки,
  • 9 домашніх яєць,
  • 1 столова ложка манної крупи,
  • 2 кг білої цибулі,
  • 600 мл олії,
  • 400 г картоплі,
  • 2−3 буряків вагою приблизно 300 г,
  • 2 середні моркви,
  • 150 г вершкового масла,
  • 120 г білої булочки,
  • 150 мл молока
  • мелений чорний перець, сіль, лавровий лист, запашний і чорний перець горошком — за смаком.

Спосіб приготування

Риба в конверті з вершковим маслом та цукіні

Цей рецепт поєднує в собі білу рибу з вершковим маслом, лимоном та естрагоном. Таку рибу оцінять усі любителі смачно поїсти і прихильники ЗОЖ. Готується риба в конверті близько 20 хвилин, що безсумнівно порадує господарок перед новорічними клопотами.

klopotenko / instagram
Фото: klopotenko / instagram

Інгредієнти:

  • Філе білої морської риби — 500 г,
  • Вершкове масло — 50 г,
  • Цукіні - 200 г,
  • Естрагон — 4 гілочки,
  • Лимон — ½ шт,
  • Сіль та перець за смаком.

Спосіб приготування

Короп у червоному вині

У річкової риби смак трохи специфічний, але в цьому рецепті через легкий винний аромат цей смак зовсім не відчувається. Короп не вдарить по кишені, але в той же час чудово підійде на новорічний стіл 2022 року.

Інгредієнти:

  • Короп — 1 шт.
  • Вино червоне — 300 г
  • Вода — 200 г
  • Цибуля шалот — 10−15 шт.
  • Борошно пшеничне — 2 ст.л.
  • Печериці - 10−15 шт.
  • Олія — 3 ст.л.
  • Часник — 2 зубчики
  • Чебрець — 2 гілочки
  • Сіль — 2 ч.л.
  • Перець — 0,5 ч.л.
  • Коріандр — 0,5 ч.л.
  • Лист лавровий — 2 шт.

Спосіб приготування

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Маринований товстолобик

Такий маринований товстолобик — чудове доповнення до відвареної, смаженої, або печеної картоплі. Так як риба надалі заливається олією, то зберігати її можна в холодильнику близько місяця. Таким чином можна зробити заготовки до Нового року. а вжити на Різдво чи інше зимове свято.

jeremy stewart / unsplash
Фото: jeremy stewart / unsplash

Інгредієнти:

  • Товстолоб — 2 стейки,
  • Цибуля — 1 шт,
  • Часник — 1 зуб,
  • Перець горошком — 5 шт,
  • Рослинна олія — 5 ст. л,
  • Оцет — 5 ст. л,
  • Сіль — 1 ст. л,
  • Цукор — 1 ст. л.

Спосіб приготування

Маринована скумбрія

Малосольна скумбрія на смак дуже схожа на червону рибу. Така скумбрія прикрасить новорічний стіл, а її смак порадує всю родину та гостей. Приготуйте скумбрію за цим рецептом та здивуйте гостей закускою, яка стане головною стравою.

tajima666/instagram
Фото: tajima666/instagram

Інгредієнти:

  • 2 шт. свіжомороженої скумбрії,
  • 2 цибулини,
  • 250 мл води
  • 6 бутонів гвоздики,
  • ½ ч. л. чорного перцю горошком,
  • 1/3 ч. л. запашного перцю меленого,
  • ½ ч. л. коріандру горошком,
  • 2 ч. л. солі,
  • 0,5 ч. л. цукру,
  • 2 ст. л. соняшникової олії,
  • 2,5 ст. л. яблучного оцту.

Спосіб приготування

Окунь у японському стилі

Замороженого окуня дуже легко знайти в будь-якому супермаркеті, тому приготувати таку страву можна будь-якої пори року. Проте, на новорічному столі морський окунь займе почесне місце, особливо якщо подати його з гарніром із цибулі, грибів та перцю.

інгредієнти

Інгредієнти для намбан-дзуку:

  • Морський окунь — 2 шт,
  • Крохмаль — 100 г,
  • Рослинна олія — 250 мл,
  • Сіль, перець — за смаком.

Інгредієнти для гарніру:

  • Цибуля ріпчаста — 2 шт,
  • Зелена цибуля — 40 г,
  • Еринги — 30 г,
  • Шіїтаке — 70 г,
  • Перець болгарський — 150 г,
  • Лимон — 1 шт.

Інгредієнти для соусу-маринаду:

  • Вода — 400 мл,
  • Оцет рисовий — 100 мл,
  • Соєвий соус — 100 мл,
  • Хондаші - 1 ч. л.

Спосіб приготування

Шашлик із осетру

Шашлик із осетра цілком може стати вашою коронною стравою на новорічному столі. Знавці вважають, що одного разу спробувавши шашлик із осетра, більше не захочеться робити цю страву з інших видів риб.

Інгредієнти:

  • осетр,
  • часник,
  • розмарин,
  • сіль,
  • перець,
  • лимонний сік.

Спосіб приготування

Холодна закуска із сардин

Сардини — джерело селену, фосфору, омега-3 та інших корисних речовин. Закуска із сардин впишеться на святковий стіл та доповнить будь-яку основну страву.

sanchooooo1 / instagram
Фото: sanchooooo1 / instagram

Інгредієнти:

  • Сардини,
  • Сіль та цукор (1:1),
  • Гвоздика, чебрець,
  • Болгарський перець,
  • Цибуля,
  • Часник,
  • Овочевий бульйон або вода,
  • Вершкове масло,
  • Анчоус, апельсинова цедра, слайси чилі для подачі.

Спосіб приготування

Запечена скумбрія

Скумбрія — одна з найсмачніших, ароматних та корисних для здоров’я риб. Крім того, вона апетитно виглядає у приготовленому вигляді. Але особливо смачно виходить скумбрія, запечена у духовці.

nid_h2/instagram
Фото: nid_h2/instagram

Інгредієнти:

  • Скумбрія — 2−3 шт,
  • Цибуля ріпчаста — 2−3 шт,
  • Хрін — 2 ч. л,
  • Гірчиця — 2 ч. л,
  • Сметана — 3 ст. л,
  • Соєвий соус — 1 ст. л,
  • Сіль за смаком.

Спосіб приготування

Стейк із тунця

Тунець — риба з щільним м’ясом, яке добре вбирає і утримує в собі аромати маринадів, заправок і соусів. Стейк з тунця — легка і водночас поживна і ситна вечеря, а келих червоного або білого вина доповнять цю рибну закуску.

Інгредієнти:

  • оливкова олія,
  • вино Барбера,
  • стейк тунця.

Спосіб приготування

Лосось гравлакс

Лосось гравлакс не тільки смачний, але й ефектно виглядає на святковому столі. Якщо ви хочете здивувати гостей, то ця страва чудово підійде. Подавати його можна як основну страву або як гарнір.

damm27edin / instagram
Фото: damm27edin / instagram

Інгредієнти:

  • 1 кг риби цілісним шматком,
  • 2 ст. л. солі,
  • 1 ст. л. цукру.
  • 1 ст. л. сушених ягід ялівцю.

Спосіб приготування

Шуба із запеченою скумбрією

Шуба — класика новорічного столу в кожному будинку, проте цей салат можна приготувати не лише з оселедцем. Рецепт шуби із запеченою скумбрією дуже простий, але його смакові якості порадують кожного. Пропонуємо ознайомитися з рецептом цієї страви від Євгена Клопотенка.

klopotenko / instagram
Фото: klopotenko / instagram

Інгредієнти:

  • Буряк — 2 шт.
  • Картопля — 4 шт.
  • Морква — 4 шт.
  • Майонез — 8−10 ст. л,
  • Скумбрія — 2 шт,
  • Лимон — 1 шт,
  • Цибуля — 1−2 шт,
  • Рослинна олія — 2 ст. л,
  • Апельсинова цедра — за смаком,
  • Сіль та перець — за смаком.

Спосіб приготування

Лосось у вершковому соусі

Лосось відносять до продуктів дієтичного та дитячого харчування. Його сміливо можна подати на святкову вечерю, а келих білого вина лише доповнить смак та аромат цієї соковитої рибної страви.

homecooklou / instagram
Фото: homecooklou / instagram

Інгредієнти:

  • 4 шматки філе лосося,
  • 2−3 ст. л. олії без запаху,
  • 8−10 помідорів черрі,
  • 2 зубчики часнику,
  • 300−350 мл вершків будь-якої жирності,
  • сіль та перець за смаком.

Спосіб приготування

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо NV
X