Обід із Йоші та Оксаною Фудзівара. Засновники мережі японських ресторанів — про рибні делікатеси, місцеву кухню й особливості обробки тунця

15 лютого 2021, 20:15
НВ Преміум

Засновники мережі дорогих японських ресторанів в Україні розповідають, як їм вдається привозити сюди чудового блакитного тунця вагою 150 кг, і обробляють його на очах у здивованого НВ.

П’ятничного вечора працівники Fujiwara Yoshi, дорогого київського ресторану японської кухні, вносять у гостьовий зал 150-кілограмову тушу блакитного тунця і кладуть її на широкий мармуровий стіл на узвишші. Це кулінарна сцена. Її головний герой — шеф-кухар і власник ресторану Йошіхіро Фудзівара впродовж наступних 20 хвилин на очах у гостей із самурайським спокоєм обробляє тунця на невеликі шматочки, які ще через кілька хвилин перетворяться на замовлені страви. Весь шлях риби від моря до мармурового столу зайняв не більше двох діб, а його організація — добрих п’ять років наполегливої роботи, стверджує українка Оксана, дружина японця Фудзівари і співвласниця ресторану.

Відео дня

Подружжя робить ставку на автентичну японську кухню. Десять років тому вони зважилися відкрити у Черкасах свій перший ресторан в Україні, а через півтора роки ще два їхні заклади з’явилися у столиці — на Солом’янці й на Печерську.

НВ зустрічається з рестораторами у найновішому і найбільшому їхньому закладі на Новопечерських Липках. Зсередини він нагадує примхливу і дорогу скриню. Крім великого загального залу, тут є кілька камерних кімнат, відгороджених розсувними японськими стінами. О п’ятій вечора ресторан порожній, а шеф і власник закладу про щось зосереджено думає, сидячи на самоті за стійкою бару. Втім, вже через дві години, до початку оброблення тунця, всі столики будуть зайняті, зараз же в залі панує тиша, схожа на театральну.

ВЕЛИКА РИБА: Майже щотижня у ресторанах Yoshi Fujiwara відбувається шоу тунця: шеф-кухар мережі за лічені хвилини обробляє рибу до розміру порції на одну персону (Фото: Наталя Кравчук / НВ)
ВЕЛИКА РИБА: Майже щотижня у ресторанах Yoshi Fujiwara відбувається шоу тунця: шеф-кухар мережі за лічені хвилини обробляє рибу до розміру порції на одну персону / Фото: Наталя Кравчук / НВ

— Давайте виберемо найзатишнішу кімнату, а коли почнеться шоу, перемістимося до головного залу, — пропонує Оксана Фудзівара.

Вона звертається до чоловіка англійською, це мова їхнього повсякденного спілкування: слов’янськими мовами японський шеф не володіє.

Ми сідаємо в одному з камерних залів ресторану, попередньо знявши вуличне взуття, — замість неї гостям подають м’які шкіряні капці. Фудзівара критично оглядає стіл і поправляє майже непомітну асиметрію приладів на ньому.

За плечима у шефа понад 30 років просування японської кухні у США й Мексиці, а останні 10 років — і в Україні. Причиною його появи у Східній Європі став кумедний випадок.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X