Історія, користь і види. Усе, що ви хотіли знати про йогурт

31 липня, 05:15
Йогурт допомагає контролювати вагу (Фото:tashka2000 / depositphotos.com)

Йогурт допомагає контролювати вагу (Фото:tashka2000 / depositphotos.com)

Йогурт є одним із найпопулярніших молочних продуктів. Ми зібрали найважливіші факти про цього постійного мешканця полиць ваших холодильників.

На базовому рівні йогурт — це молочний (а сьогодні дуже часто й рослинний) продукт, виготовлений шляхом процесу бродіння. Поєднуючи тепло, певні природні бактерії та, часто, загусники, виробники можуть створювати різноманітні йогурти, що відрізняються за текстурою та смаком.

Відео дня

Коли і де виник йогурт?

Розмаїття йогуртів і їх міцне положення в раціоні багатьох людей створює враження, що вони були з нами завжди, й до певної міри це таки правда. Хто відкрив йогурт достеменно невідомо. Історики вважають, що йогурт виник спонтанно, ймовірно, всюди, де люди споживали молоко, або де дорослі розвинули здатність метаболізувати молоко. Однією з загальновизнаних теорій є те, що йогурт з’явився в Месопотамії кілька тисячоліть тому. Археологи знайшли його сліди, що датуються періодом неоліту між 10 000 і 5 000 роками до н.е., але більш імовірно, що він виник все ж ближче до 5 000 року до н.е. Однак перші сліди доїння тварин у таких частинах світу, як Африка та Близький Схід, датуються приблизно 8500 роком до нашої ери. Тому можна сказати, що відкриття йогурту відбулося десь у межах цих трьох з половиною тисячоліть.

Фактичне відкриття йогурту вважається повною випадковістю. Популярна теорія полягає в тому, що пастухи на Близькому Сході долали великі відстані з молоком, яке зберігалося в мішках, зроблених зі шлунків тварин. У процесі поєднання тепла та кишкових ферментів молоко згорталося і врешті перетворювалося на йогурт. Згодом цей метод визнали найбезпечнішим способом збереження молока протягом тривалого часу, а у людства народилася любов до йогурту.

anshu a / unsplash
Фото: anshu a / unsplash

Незважаючи на те, що йогурт існував тисячоліттями, його потенціал як поживного продукту не був повністю вивчений до 1905 року. Тоді болгарський студент-медик Стамен Григоров виявив Lactobacillus bulgaricus, штам бактерій bacillus, які викликають бродіння йогурту, виробляючи молочну кислоту. Це відкриття стало початком хвилі масових досліджень йогурту, котрі перетворили цей не дуже популярний на початку 20 століття продукт на справжній хіт здорового харчування.

Які існують йогурти?

Хоча для більшості людей йогурт — це продукт коров’ячого молока, він насправді має значно більше варіацій сировини. Йогурти можуть бути козиними й овечими, що надає продукту особливих ноток смаку та текстури. Сучасний зростаючий попит на рослинну їжу створив великий ринок веганських йогуртів; їх виготовляють із сої, вівса, горіхів і кокосу.

Окрім різної молочної основи, йогуртові продукти також можуть відрізнятися залежно від раніше регіону, а тепер загального принципу приготування. Грецький йогурт, наприклад, зазвичай класифікується як більш густий і вершковий. Він також нагадує зціджений йогурт із підвищеним рівнем білка, що популярний на Близькому Сході. Окрім того, є болгарський йогурт, неціджений продукт, що бродить без перемішування й виходить вершковим, але не таким густим, як його грецький аналог. На цьому список не закінчується: популярними є також кефір, питний йогурт родом із Кавказу, проціджений білковий ісландський скір, густий індійський дахі.

marjan blan marjanblan / unsplash
Фото: marjan blan marjanblan / unsplash

Чим корисний йогурт?

1.

Багатий важливими поживними речовинами

Йогурт містить майже всі поживні речовини, необхідні нашому організму. Так, наприклад, одна склянка йогурту забезпечує 49% добової потреби кальцію, необхідного для здоров’я зубів і кісток. У йогурті також багато вітамінів групи В, зокрема вітаміну В12 і рибофлавіну, вітаміну D; а все та сама склянка продукту забезпечує також 28% щоденної норми фосфору, 10% магнію та 12% калію. Ці мінерали необхідні для кількох біологічних процесів, таких як регулювання кров’яного тиску, метаболізму та здоров’я кісток.

2.

Джерело білка

Йогурт містить вражаючу кількість білка, близько 11 грамів на 200 г.

Доведено, що білок підтримує метаболізм, збільшуючи витрати енергії або кількість калорій, які ви спалюєте протягом дня. Отримання достатньої кількості білка також важливе для регулювання апетиту, оскільки збільшує вироблення гормонів, які сигналізують про ситість. Це може допомогти зменшити загальну кількість калорій, які ви споживаєте, що корисно для контролю ваги.

3.

Допомагає травленню

Йогурт, що містить живі бактерії або пробіотики, може сприяти здоров’ю травлення. Деякі типи пробіотиків, що містяться в йогуртах, наприклад біфідобактерії та лактобактерії, зменшують неприємні симптоми синдрому подразненого кишечника (СПК), поширеного захворювання, яке вражає товсту кишку. Інше дослідження показало, що йогурт з біфідобактеріями покращує травлення, запобігає діареї та запору, спричинених прийомом антибіотиків.

phillip larking / unsplash
Фото: phillip larking / unsplash

4.

Зміцнює імунну систему

Регулярне споживання йогурту, особливо якщо він містить пробіотики, може зміцнити імунну систему та зменшити ймовірність зараження хвороботворними агентами.

Відомо, що пробіотики потенційно зменшують запалення, яке пов’язане з декількома захворюваннями, починаючи від вірусних інфекцій і закінчуючи розладами кишечника.

Дослідження показують, що в деяких випадках пробіотики також можуть допомогти зменшити захворюваність, тривалість і тяжкість застуд

5.

Підсилює здоров’я серця

Жирність йогурту є однією з причин, чому його корисність часто викликає суперечки. Однак він містить переважно насичені жири з невеликою кількістю мононенасичених жирних кислот.

Деякі дослідження показують, що споживання насичених жирів із цільномолочних продуктів підвищує рівень HDL (хорошого) холестерину, що може захистити здоров’я серця. Інші дослідження показали, що споживання йогурту знижує загальну частоту серцевих захворювань. Окрім того, молочні продукти, такі як йогурт, можуть допомогти знизити високий кров’яний тиск, який є основним фактором ризику серцевих захворювань.

6.

Сприяє контролю ваги

Грецький йогурт має кілька властивостей, які можуть допомогти контролювати вагу. По-перше, у ньому багато білка, який разом із кальцієм підвищує рівень гормонів, що знижують апетит. Крім того, кілька досліджень показали, що споживання йогурту пов’язане зі зниженням маси тіла, відсотка жиру в організмі та окружності талії.

В одному огляді було виявлено, що споживання повножирних молочних продуктів, включаючи йогурт, може зменшити ризик захворювання ожирінням.

Показати ще новини
Радіо НВ
X