«Тихо любимо». Євген Клопотенко заявив, що українці недостатньо говорять про борщ
У колонці НВ гастро-експерт і амбасадор борщу розповів, чому ця страва — не шароварщина і навіщо про неї так багато говорити.
В останні два-три роки в нашому інформаційному полі постійно з'являється інформація про борщ, який незмінно супроводжує прізвище «Клопотенко». Минулого року борщ був внесений до Національного переліку культурної спадщини України, CNN зарахував борщ в топ-20 кращих супів світу, а Michelin офіційно вибачився за зарахування борщу до російської кухні. І, на думку Євгена Клопотенка, хоча такі факти викликають в українців почуття гордості, ідея про пам'ятник борщу або теоретичний Конгрес борщу (а в Італії, наприклад, Конгрес пасти проводиться) викликають змішані почуття, звинувачення в шароварщині чи взагалі тотальне відторгнення.
«Для нас це більше, ніж просто їжа. Борщ уособлює традиції, які передаються в межах сім'ї, а також між різними сім'ями, громадами, регіонами. Його люблять у всіх куточках країни, він може об'єднати опонентів з різними переконаннями. Одним словом, борщ - це важливий елемент української культури. Однак тут виникає дилема - любимо, але при цьому начебто цураємося», - розповідає Євген Клопотенко.
До того ж, шеф-кухар зауважив, що за хештегом #борщ більшість публікацій російські, а багато ресторанів Росії вписують борщ в свої «національні» меню. І поки ми тихо любимо свою страву і не намагаємося заповнити весь інфопростір дискурсом про те, що борщ український, довести це всьому світу буде досить складно.
Саме тому Євген Клопотенко так багато говорить про борщ і закликає всіх робити те ж саме, адже подібні етапи проходили практично всі кулінарно-просунуті країни з їхніми національними стравами.