Для дитсадків, шкіл і дорослих. Що потрібно знати про CultFood Євгена Клопотенка

20 листопада 2020, 14:37

Зміни в шкільних їдальнях, нова професійна освіта та культура харчування — що треба знати про проєкт Євгена Клопотенка CultFood.

За понад рік із початку проєкту CultFood на нове харчування перейшло чимало шкіл по всій Україні. Спробуємо розібратись, чим живе проєкт зараз та чим наразі займається його команда.

Відео дня

Передусім CultFood став ширшим за просто проєкт із поліпшення шкільного харчування. Сьогодні він вміщує в себе напрями: Нове шкільне харчування, Нова кулінарна освіта, та Нове дошкільне харчування. Останній знаходиться на стадії розробки.

Нове шкільне харчування та Лідери CultFood

У рамках Нового шкільного харчування продовжується робота над переведенням шкільних їдалень на харчування за новим збірником. Попри карантин та коронавірусні реалії, кількість шкільних їдалень, які працюють за збірником від CultFood, продовжує зростати. Наразі їхня кількість близька до 5000 при тому, що в Україні всього майже 15 000 шкіл — це значний показник.

Готувати страви за новим збірником дуже просто. Навіть у нашій, доволі простій сільській школі достатньо обладнання для цього.

Також команда проєкту залучила активістів у регіонах країни, Лідерів CultFood, які сприяють розвитку та впровадженню програми на місцях. Наприклад, за сприяння однієї з Лідерок CultFood наразі всі школи Тернополя переходять на харчування за новим збірником.

«Мабуть, я не буду винятком, якщо скажу, що харчування в школах за старою моделлю не подобається ні учням, ні їхнім батькам, ні працівникам школи, — розповідає Галина Буяк, Лідерка та регіональна представниця CultFood у місті Тернопіль. — Тому я вирішила долучитися до проєкту CultFood та змінювати шкільне харчування в школах Тернополя. Можу з упевненістю сказати, що готувати страви за новим збірником дуже просто. Навіть в нашій, доволі простій сільській школі достатньо обладнання для цього. Все що потрібно — це виконувати все, що описано в збірнику рецептів, та, звичайно, мати бажання змінити культуру харчування наших дітей. Як це відбувалося у нас: ми почали з того, що успішно реалізували проєкт на базі однієї школи, згодом інформація про це почала ширитися містом. Після цього ми зібрали підприємців та директорів шкіл, показали наочно, як це працює, і згодом інші школи почали брати приклад та переходити на нове шкільне меню від CultFood. Якщо це можна зробити у звичайній школі, можна зробити й по всій Україні, головне — це бажання. Багато хто просто сидить та чекає на те, що Євген Клопотенко приїде та сам усе змінить. Проте я б хотіла сказати, що Євген і так вже багато зробив, наразі все в наших руках», — стверджує Галина.

Команда проєкту приділяє особливу увагу маленьким містам та селищам, які активно запроваджують харчування за новим збірником.

Пресконференція з приводу публікації нового збірника рецептур, 2019 рік (Фото: Прес-служба Євгена Клопотенка)
Пресконференція з приводу публікації нового збірника рецептур, 2019 рік / Фото: Прес-служба Євгена Клопотенка

Задля більш комфортного переходу на нове харчування, команда Євгена Клопотенко працює над створенням повноцінних двотижневих меню, які включатимуть рецептури зі збірника. Такий документ значно полегшить роботу кухарів і технологів, адже тепер у них буде не лише перелік страв та рецептур, а й чіткий план, що і коли потрібно готувати. Нове меню буде збалансованим та відповідатиме всім необхідним нормам.

За ініціативи Олени Зеленської була створена робоча група, в яку увійшли експерти з питань шкільного харчування: Євген і команда, представники МОЗ, технологи, дієтологи. Основна задача робочої групи полягає в оновленні документації стосовно тендерних закупівель та норм харчування, а також розробці тижневих меню, до яких будуть включені збалансовані та сучасні рецепти.

Своїми враженнями поділилася і Наталія Назаренко, директорка Шендерівської НВК (Корсунь-шевченківський район Черкаської області): «Ми вирішили змінити культуру харчування в нашій школі. У нас цю новину дуже позитивно сприйняли і діти, і кухарі, і батьки. Діти навіть малювали малюнки страв, які б вони хотіли бачити у нашій їдальні. Тому ми не задумуючись почали поступово переходити на страви з нового збірника. Спочатку по дві-три нові страви, а згодом і повністю. Бо які б класні страви не були, до них треба звикнути, і краще це робити поступово. Найкращим показником ефективності для нас є пусті тарілки, які діти залишають після себе, та зростання кількості дітей, які харчуються в шкільній їдальні. Наразі майже всі діти з радістю відвідують їдальню. Найпопулярнішими стравами у нас є нагетси, запечена риба, майже всі салати зі збірника, та, безперечно, чай масала. Складності виникали лише з окремими державними нормами, на кшталт заборони спецій у шкільних їдальнях, але, загалом, це не стало на перешкоді».

Прес-служба Євгена Клопотенка
Фото: Прес-служба Євгена Клопотенка

Нова кулінарна освіта

Окремим напрямком діяльності проєкту CultFood є Нова кулінарна освіта. Влітку цього року Євгеном Клопотенком був підписаний меморандум щодо співпраці з МОН. Таким чином Євген став одним з амбасадорів реформи професійної освіти: він та команда CultFood допомагають оновити підходи до навчання кухарів.

Сьогодні, коли реформа тільки набирає обертів, команда проєкту CultFood напрацьовує оновлену програму навчання, за якою будуть навчатися кухарі.

У межах співпраці з МОН команда CultFood на чолі з Євгеном Клопотенком:

  • надає пропозиції для оновлення освітніх програм;
  • сприяє стажуванню учнів, майстрів виробничого навчання та викладачів спецдисциплін на підприємствах харчової галузі;
  • залучає учнів до навчання за дуальною формою;
  • проводить тренінги та майстер-класи.
Підписання меморандуму про співпрацю з МОН, 2020 рік (Фото: пр)
Підписання меморандуму про співпрацю з МОН, 2020 рік / Фото: пр

Наразі нова система навчання розробляється та тестується у першому Київському вищому професійному училищі швейного та перукарського мистецтва. На його базі команда працює над:

  • проведенням тренінгів для викладачів,
  • розробкою навчального зошита для викладачів та студентів,
  • ремонтом приміщень,
  • створенням оновленого сайту та айдентики.

Загалом це можна назвати комплексним підходом до змін, які стосуються не тільки навчальної програми, а й технічної та візуальної частини. Завдяки цьому через декілька років буде створена повноцінна програма, яку зможуть реалізувати й інші училища України.

«Ми одразу відчули позитивний ефект від співпраці. Тільки-но Євген зробив пост у соціальних мережах, де розповів про те, що на базі нашого училища буде розпочата робота його команди — через п’ятнадцять хвилин ми отримали понад тисячу відгуків. Молодь реагує миттєво, вони надихаються ним та його креативними ідеями. Відчуваємо, що така співпраця принесе свої плоди, адже у команди Євгена абсолютне нове бачення стосовно багатьох питань. Головне, що його думка є авторитетною, до неї дослухаються, бачачи в ньому модель для наслідування» — каже Наталія Горбатюк, директорка Київського вищого професійного училища швейного та перукарського мистецтва.

Нове дошкільне харчування

Також наразі в процесі розробки новий напрям діяльності CultFood — Нове дошкільне харчування, який має на меті поліпшити харчування дітей у дошкільних закладах.

Тільки-но ми розповіли про напрямок Нового шкільного харчування та презентували збірник — нас одразу почали просити звернути увагу на харчування у дитячих садках.

Попри карантинні реалії, напрями діяльності CultFood продовжують розширюватись. За словами Євгена Клопотенка, наразі в команди з’явився час для розвитку нових напрямів та роботи над зміною законодавчих норм, які ставали перепоною для поширення того ж шкільного харчування.

«Ми вирішили більше розповідати про нашу діяльність та інформувати людей про досягнення, нові напрями та перешкоди, які стоять у нас на шляху. Також ми продовжуємо майже щодня отримувати зворотний зв’язок з регіонів, дізнаватися про нові школи, які перешли на харчування за нашим збірником, та пропозиції від людей. Наприклад, тільки-но ми розповіли про напрям Нового шкільного харчування та презентували збірник — нас одразу почали просити звернути увагу на харчування у дитячих садках. Продовжують про це писати й сьогодні, отримавши таку кількість запитів, ми зрозуміли, що це точно потрібно робити й наразі працюємо над цим. Обертаючись назад, і взявши за точку відліку дату презентації нового збірника рецептур у лютому 2019 року — ми зробили величезний крок вперед. Певен, що наступного року в нас буде те ж саме відчуття», — підсумував Євген Клопотенко, кулінарний експерт та автор проєкту CultFood.

Слідкувати за новинами проєкту можна в на сайті та на сторінках проєкту у соціальних мережах Facebook та Viber.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X