Найдорожче м’ясо в світі. Японські вчені вперше виготовили яловичину ваґю за допомогою 3D-біодруку
Група вчених створила в лабораторії яловичину ваґю, яка, за їхніми словами, може стати більш стійкою та екологічною альтернативою популярним стейкам й іншим м’ясним продуктам.
Яловичина ваґю - одна з найдорожчих і найбільш якісних, адже м'ясні породи корів ваґю генетично схильні до інтенсивної мармуровості. Порода цих корів виведена в Японії, а тому ваґю є частиною національної кухні цієї країни.
Яловичина ваґю є дійсно дорогою. Наприклад, недавно відкритий у Києві Японський привіт продає сендвіч із цим м'ясом за 2200 грн. При цьому японські дослідники попереджають, що хоча їхнє м'ясо більш екологічне, воно буде ще дорожчим.

«Ми хотіли почати з яловичини ваґю, тому що вона є частиною японської кухні», - розповів VICE World News Мічія Мацузака, професор прикладної хімії в Університеті Осаки. - За допомогою 3D-друку ми можемо досягти мармуровості, якою славляться ці стейки, використовуючи більш екологічні методи", - додав він.
Дослідники сказали, що їм вдалося взяти під контроль інтенсивність мармуровості 3D-м'яса, вони відтворили білі лінії та плями жиру, які роблять якісні зрізи ваґю такими смачними та дорогими.
М'ясна промисловість є одним із основних чинників зміни клімату. За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй, на тваринництво припадає 14,5% викидів парникових газів, викликаних діяльністю людини, більше 40% яких припадає на тваринництво.
Але Мацузака сказав, що для стейків, створених із використанням технології 3D-друку і вирощених в лабораторії стовбурових клітин, буде потрібно значно менше корів і ферм. Щоб приготувати ваґю в лабораторії, вчені спочатку витягли два типи клітин із коров'ячих щік. Клітини-сателіти, відповідальні за зростання м'язів, були використані для формування м'язів - червоної частини стейка. Жирові стовбурові клітини, взяті з коров'ячого жиру, перетворилися в яловичі вени і жирові «кульки».
Після вилучення вчені об'єднали клітини зі штучною тканиною сухожилля, зробленої з колагену, щоб зробити рулони з яловичого волокна ваґю. Цей процес відомий як тривимірний біодрук. Вкінці вони вручну з'єднали шматочки в стейк і пофарбували його в червоний колір для фінального штриха.

Але масове виробництво - все ще дуже далека мета. Виготовлення цієї надрукованої на 3D-принтері яловичини розміром п'ять на п'ять міліметрів обійшлося вченим у 100 тис. єн (906 доларів). Для порівняння, повноцінне ваґю може коштувати близько 400 доларів за кг.
Клей і сироватка, що використовуються для приготування яловичини, поки неїстівні, хоча Мацузака запевняє, що версія яловичини, готова до обіднього столу, буде виготовлена вже до кінця року.
За словами Мацузака, у майбутньому ціни можуть бути знижені, але він не думає, що надруковане на 3D-принтері ваґю колись стане досить дешевим, щоб стати доступною альтернативою реальному м'ясу, незважаючи на те, що це буде більш екологічно і зручно.
Орелін Форже, вчений-матеріалознавець, що вивчає 3D-біодрук і не має відношення до дослідження, зазначив, що дослідження показало нові досягнення в відтворенні природної організації клітин, що є ключем до досягнення бажаної текстури їжі.
Однак, за його словами, було б складно масштабувати виробництво яловичини, надрукованої на 3D-принтері, тому що надруковані волокна на даному етапі потрібно збирати вручну.
Але якщо все піде за планом, вважає Мацузака, яловичина ваґю може з'явитися в продажу в невеликих кількостях вже в 2025 році, і він готовий бути першим, хто її купить і спробує.
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.