День рибалки. Як вибрати справді свіжу рибу в магазині і чи можна її їсти сирою — шеф-кухар

10 липня 2022, 05:34
День рибалки відзначається у другу неділю липня (Фото:sticker mule / unsplash)

День рибалки відзначається у другу неділю липня (Фото:sticker mule / unsplash)

Су-шеф реаліті Пекельна кухня на Новому каналі Микита Єфанов розповів, яка риба може бути небезпечною для здоров’я, а яка стане чудовим вибором. Ділимося його рекомендаціями у День рибалки 10 липня.

Липень — найгарячіший сезон риболовлі, а 11 липня — День рибалки, свято професіоналів і любителів цієї справи. Якраз у любителів часто виникають питання про те, яку рибу можна їсти, а яку не варто, що сушити, а що смажити? У звичайних любителів риби питань може бути ще більше, адже вибрати хороший продукт в магазині буває досить складно.

Відео дня

Микита Єфанов

Сушеф реаліті Пекельна кухня

Чи можна їсти сиру рибу?

Одні кажуть, що без обробки улов їсти категорично не можна, інші стверджують зворотне. Треті вважають, що така риба повинна бути правильно приготована і тільки тоді її можна вживати в їжу. Правда в тому, що риба, яка не пройшла термічну обробку, може нести небезпеку для людини, вона часто буває джерелом паразитів і кишкових інфекцій. Однак це стосується не всіх видів.

Якщо до вас на стіл потрапила риба, яка плавала в океані або морі, можете їсти її в сирому вигляді. Чому? Уся справа в воді. Шкідливі бактерії та паразити не можуть переносити такої кількості солі й гинуть. Тому чим більш солоним було середовище проживання улову, тим менша ймовірність, що вона буде заражена личинками черв’яків і іншими збудниками хвороб. Тому в багатьох країнах, де здавна ловили морську рибу, є свої традиційні рецепти її споживання в сирому вигляді. Наприклад, суші в Японії.

Зовсім інша історія з прісноводною рибою — вона може виявитися переносником небезпечних паразитів, через які велика ймовірність заробити ураження підшлункової залози, печінки, шлунково-кишкового тракту та жовчного міхура. Це далеко не всі можливі наслідки вживання зараженої риби. Якщо ж ви все-таки вирішили приготувати страву з річкової чи озерної, я раджу вам піддати її термічній обробці або ж сушінню.

nguyen linh / unsplash
Фото: nguyen linh / unsplash

Як обрати «улов» у магазині?

Найпростіший спосіб дізнатися про свіжість риби — понюхати її. Тільки що виловлена риба не має характерного «рибного» запаху. Морська буде пахнути морем, річкова — річковою водою і водоростями.

У свіжої риби яскраві опуклі очі. Зябра — яскраво-червоні. Вона щільна на дотик, у неї рівна блискуча і трохи волога луска. Загалом, виглядає, як жива, тільки не стрибає на прилавку. У несвіжої риби очі бляклі або цегельного відтінку. На тушці можуть бути бурі плями, які говорять про початок процесу розкладання.

Показати ще новини
Радіо NV
X