У випадку надзвичайних ситуацій. Як довше зберігати продукти без холодильника — поради Євгена Клопотенка

Для фруктів і овочів потрібно знайти прохолодне та темне місце (Фото:це / unsplash)
Кулінарний експерт на своєму сайті поділився лайфхаками, котрі допоможуть зберегти продукти свіжими, якщо холодильник не працює.
Особливо актуальними ці поради стали після серії атак ворога на об'єкти критичної інфраструктури України. Через це українців закликали до посиленої економії електроенергії. Також у Офісі президента повідомили, що в усіх регіонах країни мають бути готовими до відключення енергопостачання.
Ми настільки звикли до холодильника, що не до кінця усвідомлюємо його важливість у нашому повсякденні. Однак наразі стабільність його роботи часто стає вразливою, тому варто розуміти, як обійтися без нього в разі неочікуваних ситуацій.
Євген Клопотенко
1
Овочі та фрукти
Здебільшого, овочі та фрукти можна зберігати й без холодильника. Але важливо знайти не тільки прохолодне, а й темне місце. Морква та буряк добре зберігаються, якщо їх скласти в ящики з піском. Для зберігання картоплі важливо, щоб на неї не потрапляли сонячні промені чи світло. Якщо це станеться, овоч почне виділяти зелений пігмент — хлорофіл. Таку картоплю небажано вживати в їжу. Якщо бачите перші ознаки того, що фрукти та овочі почали псуватися, то деяким можна продовжити термін придатності. З фруктів та ягід зваріть варення чи джем, зробіть цукати, а овочі законсервуйте чи заквасьте. Ще можна зварити компот.
2
М’ясо
Якщо вимкнули електроенергію, а на вулиці мінусова температура, то кожен шматок оберніть папером, а потім рушником, складіть щільно у металеву ємність та виставте на вулицю. Можна використовувати термосумки. Також із будь-якого м’яса можна зробити тушкованку. Така консервація за правильних умов приготування буде мати термін придатності до 3 років. Ще один лайфхак, аби зберегти м’ясо без холодильника — скласти його в каструлю чи скляні банки та добре пересипати сіллю. Також можна зробити сольовий розчин — на 500 мл холодної води 10 ст. л. солі. Аби потім вживати таке м’ясо, попередньо його потрібно вимочити у воді, щоб позбутися зайвої солі.
3
Риба
Практично з будь-якої риби можна зробити рибні консерви. Подовжити термін придатності також можна за допомогою солі. Почистіть рибу від луски, приберіть нутрощі та зябра, помийте та добре висушіть паперовим рушником. Складіть у металеву ємність, добре пересипаючи сіллю. Поставте у прохолодне місце. Потім таку рибу можна вимочити у воді та смажити або висушити. Сушена риба має довгий термін придатності та не потребує спеціальних умов зберігання.

4
Вершкове масло та сир
Масло додатково оберніть пергаментним папером, складіть у ємність та залийте холодною трішки підсоленою водою. Накрийте зверху тарілкою, а на неї поставте щось важке. Виставте ємність на вулицю, якщо мінусова температура, спустіть у льох, підвал або виберіть інше прохолодне місце. Сир добре зберігається без холодильника, але його обов’язково потрібно скласти у пакет та добре завернути, аби він не підсушувався.

5
Молоко, сир і сметана
Щоб продовжити термін придатності молока, прокип’ятіть його, додавши ½ ч. л. соди на 3 л. Потім перелийте у сухі чисті банки. Сир перекладіть у скляні банки, а потім помістіть їх у холодну воду. Те ж саме зробіть із баночками сметани.
6
Хліб
Хліб можна зберігати в холодильнику чи навіть у морозилці. Якщо вимкнули електроенергію та він почав псуватися, зробіть сухарі. Поріжте довільними шматками та розкладіть на деко, аби шматки не торкалися один одного. Виставте деко в добре провітрюване приміщення. На наступний день у вас будуть сухарі. Їх можна посипати сіллю до смаку.
Нагадаємо, раніше Клопотенко розповів про п’ять поживних страв, які смакуватимуть і холодними, тому їх легко можна взяти з собою в укриття. Також кулінар розповідав, що можна приготувати без електроенергії.