Заморозити чи засушити. Як заготовити лісові гриби на зиму

9 жовтня, 14:14
Перед заморожуванням чи сушінням гриби не можна мити (Фото:thanh soledas / unsplash)

Перед заморожуванням чи сушінням гриби не можна мити (Фото:thanh soledas / unsplash)

Євген Клопотенко розповів, як не проґавити сезон грибів і правильно зберегти їх на зиму.

Осінній сезон грибів зазвичай раптовий і не довготривалий, тож людям, котрі не вважають себе грибниками, варто підготуватися до нього як слід. Окрім того, щоб наїстися грибних супів, їх варто заморозити чи засушити, щоб ласувати грибними стравами і взимку. Євген Клопотенко на своєму сайті розповів, як заготовити гриби.

Відео дня

Перш ніж почати заготівлю грибів, вам потрібно їх купити. Найкраще на базарі або у грибників, яких ви або ваші знайомі добре знаєте. Щоб заготовки вийшли якісними, гриби потрібно обробити якомога швидше. Найкраще в день їх збору або, максимум, на наступний. Якщо відразу їх не обробити, вони почнуть в’янути і гнити.

Євген Клопотенко

Кулінарний експерт і блогер, шеф-кухар, співвласник ресторану 100 років тому вперед, автор кулінарних книг і єдиний український кухар у списку 50 Next

Як заморозити гриби на зиму

Замороження — найпростіший спосіб заготівлі грибів, так як дозволяє максимально зберегти їх смак і аромат. Цей спосіб ідеально підходить для заготівлі великих грибів, таких як білі або польські.

Почати слід з того, щоб перебрати гриби — відберіть зів'ялі, якщо такі є. З них можна приготувати чудовий грибний суп, пасту або використовувати для ароматизації олії.

roman kraft / unsplash
Фото: roman kraft / unsplash

Далі вам потрібно протерти гриби чистою бавовняною ганчіркою або марлею. Так, знаю, спосіб здасться занадто складним, але повірте, це тільки на перший погляд. Проте відмінний смак вам буде гарантований. Якщо помити гриби перед заморожуванням, вони вберуть в себе воду і перетворяться в желеподібну масу, коли ви їх розморозите.

Ганчірку змочіть водою і протріть нею капелюшок і ніжку гриба. За необхідності сполосніть ганчірку. Нижню частину ніжки відріжте або очистіть економкою.

Поріжте гриби на великі шматочки, якщо знайдете гриби з хробаками, викиньте їх.

Складіть гриби до поліетиленового пакету із застібкою і максимально випустіть з нього повітря легкими натисканнями, щоб не пошкодити гриби. Складіть пакет в морозильну камеру до відділу з найменшою температурою або скористайтеся функцією швидкої заморозки, якщо така є.

Як засушити гриби на зиму

Ще один спосіб заготівлі грибів — сушка. Особисто мені цей спосіб не дуже подобається, але якщо у вас дуже багато грибів, вінідеальний. Підготувати гриби до сушіння потрібно так само, як і до заморожування, не використовуючи миття у воді.

Сушити гриби можна на свіжому повітрі, нанизавши на нитку, в сушарці, розклавши рівномірним шаром або в духовці при температурі 60 градусів протягом 6−8 годин. Після цього гриби можна перекласти в паперові або тканинні пакети. Перед використанням сухих грибів їх потрібно промити і запарити гарячою водою мінімум на 10 хвилин. Після цього можна додавати їх до супу, печені або пасти.

Показати ще новини
Радіо НВ
X