Доступна розкіш. Французький шоколатьє розповів, як вибрати і з чим поєднувати якісний шоколад

13 лютого 2020, 03:08

Французький кондитер Ніколас Ботомісі розповів, на що варто звернути увагу при виборі чорного і молочного шоколаду.

Ніколас Ботомісі почав свій професійний шлях із кращих кондитерських Франції і Великобританії. У 2012 році Ніколас переїхав до Японії і почав працювати як кондитер в L’Ecole Valrhona Tokyo. Через 6 років Ніколас з друзями відкрив свою кондитерську в Токіо. Шоколатьє також встиг попрацювати в L 'Ecole Valrhona в США, в Брукліні. Зараз Ніколас є амбассадором школи Valrhona і подорожує по світу, консультуючи інших кондитерів. Ніколас Ботомісі разом із командою Власної кондитерської розробили ексклюзивну колекцію солодощів. Як результат колаборації були створені 8 нових смаків (6 цукерок і два шоколадні батончики). Деякі з них незабаром можна буде спробувати в бутіках Власна кондитерська в Сільпо і Le Silpo.

Відео дня
Сільпо
Фото: Сільпо

Як вибрати шоколад?

Перше і основне правило — відсоток вмісту какао-бобів в шоколаді - не найголовніше. Шоколад, який на 98% складається з какао-бобів, мало хто їсть, тому що він дуже гіркий. Цукор і сухе молоко, яке є в складі молочного шоколаду, — це не дуже добре для здоров’я. Але якщо ви будете з'їдати в день 10 кг чорного шоколаду, який вважається дуже корисним, це ще гірше. З'їдаючи всього лише 4 кубика «не корисного» шоколаду в день, ви будете робити щось дуже приємне для себе — це теж дуже добре для здоров’я. Шоколад — це люкс, який може дозволити собі кожен, і це задоволення, — переконаний Ніколас Ботомісі.

Сільпо
Фото: Сільпо

Склад чорного шоколаду повинен включати лише п’ять інгредієнтів: какао-масло, какао-порошок, цукор, лецитин і ваніль. Це все, що повинно бути в чорному шоколаді. Якщо в складі є ще щось, значить це поганий шоколад (наприклад, пальмова олія, будь-які інші рослинні олії). Єдиний додатковий інгредієнт, яким відрізняється молочний шоколад від чорного, є сухе молоко. Це призводить до зміни композиції шоколаду: менше какао-продуктів, більше цукру і сухе молоко.

Якщо в шоколаді дуже відчувається гіркота, це може означати, що какао-боби були сильно обсмажені. Також поганим вважається шоколад, в якому відчувається тільки цукор, — в такому шоколаді немає кислинки, немає балансу смаку. Какао-боби для продукту з «мас-маркету», як правило, не ферментують, тому смак у них такий «плаский». Просто їси суцільний цукор. Це ознака найдешевшого шоколаду.

Дуже важливий момент — це ціна. Якщо ви берете дешевий шоколад, не чекайте, що в смаку ви відчуєте особливі нотки. Коли ви берете шоколад якості Grand cru, виготовлений з добірних бобів, зібраних в певному місці, справді, тут ви можете очікувати щось хороше.

Якщо на шоколаді написано походження — це ознака якісного шоколаду. Також важлива упаковка, але найкращий критерій — це ваш смак. У Франції кажуть: «Ми приходимо за зовнішнім виглядом, але повертаємося за смаком». Потрібно пробувати!

Який напій підходить до шоколаду?

Сільпо
Фото: Сільпо

Шоколад відмінно поєднується з різними видами чаїв. Найчастіше чай ми п'ємо гарячим, це допомагає плавитися шоколаду в роті і ще яскравіше відчувати багатство смаку. Якщо ж запивати шоколад якимось дуже холодним напоєм, розжувати його і відчути смак буде складніше.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X