Солодкий і стиглий. Як правильно вибирати кавун

14 серпня 2021, 06:11
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Яскраво-червоний і соковитий кавун — багата поживними речовинами ягода і прекрасна освіжаюча низькокалорійна закуска влітку. НВ розповідає, як правильно вибирати ідеальний кавун.

Хоча найкращий спосіб визначити стглий кавун — спробувати або перевірити його м’якоть, зазвичай це можливо тільки після покупки. Якщо ж продавець пропонує нарізати кавун, а ви плануєте зберігати його протягом ще двох-трьох днів, це теж не варіант. Тому, якщо ви не хочете купувати вже нарізаний фрукт, вибір солодкого та соковитого кавуна виключно за його зовнішнім виглядом може виявитися складним завданням.

Відео дня

Але є кілька підказок, які допоможуть вибрати найсмачніший кавун серед усіх наявних.

Шукайте рівні форми

Кавуни бувають різних розмірів і форм, від круглих до овальних і подовжених. Усі вони можуть бути смачними. Але варто звертати увагу на симетричність ягоди, уникайте тих, у яких є нерівності, вм’ятини або порізи. Порушення форми можуть вказувати на те, що кавун не отримував достатньої кількість води або не був належним чином опилений. А порізи та вм’ятини можуть вказувати на наявність комах, грибків або бактеріального забруднення всередині, а також на некоректне перевезення плодів.

Підніміть його

Солодкий і стиглий кавун повинен здаватися досить важким для свого розміру. Зазвичай це означає, що він повний води, а тому соковитіший. Кавуни на 91% складаються з води.

taylor simpson / unsplash
Фото: taylor simpson / unsplash

Перевірте його бочок

Якщо ви перевернете кавун, ви побачите жовту пляму. Це місце показує, де і як кавун лежав до збору врожаю. Велика жовта пляма вказує на те, що він дозрівав на лозі, тому повинен бути солодшим. Більш світла пляма вказує на те, що він був зібраний занадто рано і не досяг максимальної стиглості. Оскільки кавуни не дозрівають після збору врожаю, кавун зі світлою плямою буде досить прісним.

Постукайте по ньому

Ще один спосіб перевірити стиглість — по звуку, який видає кавун, коли ви стукаєте по ньому або ляскаєте його. Хоча цей метод суб'єктивний, він дуже популярний серед любителів кавунів. Фактично, його популярність і спонукала дослідників розробити аналіз вібрацій, які, як було доведено, все ж допомагають визначити стиглість ягоди. Стиглий кавун при ударі повинен видавати глибокий звук, що чимось нагадує тенор. Якщо звук глухий або плаский, скоріше за все, він перезрів.

avel chuklanov / unsplash
Фото: avel chuklanov / unsplash

Оцініть його міцність

Стиглий кавун повинен мати дуже тверду шкірку, яка не піддається тиску. Якщо ви можете трохи продавити її, кавун перезрів. Також перевірку можна зробити, спробувавши проколоти шкірку нігтем: якщо кавун стиглий, вам це не вдасться.

Перевірте хвостик

Хвостик кавуна — це шматочок стебла, який залишається після збору врожаю. Це дуже важлива частина ягоди, адже саме через неї плід отримує всі поживні речовини. Зелене стебло зазвичай вказує на те, що кавун був зібраний занадто рано та ще не дозрів. А сухе, зазвичай жовте або коричневе стебло вказує на стиглий кавун, який зібрали вчасно.

Як визначити зіпсований кавун

Деякі кавуни можуть бути не просто переспілими або несолодкими, а зіпсованими: шкідниками, некоректним перевезенням або навіть бродінням — що категорично забороняє їх вживання. Іноді непридатність кавуна можна побачити ще на прилавку, іноді ж — тільки після покупки. Тому окрім ознак смачних кавунів експерти назвали такі ознаки пошкоджених плодів:

  • Плями темного кольору. Ці плями можуть вказувати на присутність грибка або бактерій в кавуні.
  • Перенасичена водою м’якоть. Якщо м’якоть починає розпадатися, обвисати і темніти, швидше за все в кавуні занадто велика кількість води або є грибкова інфекція.
  • Плями білого або світло-коричневого кольору. Такі плями на шкірці свідчать про те, що комахи або черви вже «Спробували» цей кавун.
  • Плями на внутрішній частині кірки. Це бактеріальне захворювання, що характеризується коричневими сухими ділянками на нутрощі кірки кавуна.
  • Кислий або їдкий запах. Це різні типи згірклого запаху, які вказують на те, що в м’якоті почалося бродіння.
thought catalog / unsplash
Фото: thought catalog / unsplash

Підбиваючи підсумки, зазначимо, що солодкий смак і яскрава червона м’якоть — єдині чинники, що визначають стиглість кавуна. Але зазначені вище характеристики допоможуть вам з найбільшою ймовірністю вибрати ідеальний кавун, уникнувши нестиглих, перестиглих і зіпсованих.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X