Сезон ягід. 5 порад Євгена Клопотенка, як зварити справді смачне варення

16 червня, 04:05
Як зварити смачне варення — поради кухаря (Фото:klopotenko.com)

Як зварити смачне варення — поради кухаря (Фото:klopotenko.com)

Ароматне варення завжди асоціюється з літом, теплом та сезоном ягід. У холодну пору року багато хто любить влаштовувати чаювання з варенням із полуниці, малини, сливи, смородини та інших ягід.

Смачне варення, що зберегло смак натуральних ягід, може підняти настрій та подарувати радість, насолоду. Крім того, у будь-якому варенні містяться всі необхідні вітаміни, мінерали та мікроелементи, які необхідні організму. Кожна господиня має свої нюанси та тонкощі приготування цієї страви, проте ресторатор Євген Клопотенко поділився секретами, якими ви можете скористатися на своїй кухні.

Відео дня

Що таке варення, джем та конфітюр

Ці продукти дуже схожі між собою, проте все ж таки мають деякі відмінності. Варення, джем і конфітюр виготовляють із свіжих ягід, фруктів, а іноді з овочів. Джем — це випарений із цукром сік, який має однорідну структуру і може бути різної густоти, залежно від часу приготування. Іноді джеми згущують яблучним пектином. У варення є цілі ягоди або шматочки ягід, а конфітюр є чимось середнім між джемом і варенням. Конфітюр завжди має неоднорідну структуру, але цілих ягід в ньому немає, хіба шматочки.

Корисні поради щодо приготування варення

Час приготування. Варення краще не варити довго. Іноді достатньо 10 хвилин на маленькому вогні. Крім того, варення краще варити в один етап, а не в кілька, як звикли робити більшість господарок. Але якщо ви хочете отримати дуже густе варення, то час варіння доведеться збільшити.

Густота. При варінні варення не завжди можна правильно оцінити густину готового продукту після того, як він охолоне. Але для цього є один спосіб — покладіть тарілку в морозилку на 15 хвилин і по закінченні часу капніть на неї гарячим варенням і нахиліть. В’язкість, яку матиме варення на крижаній тарілці, буде і у вашого холодного продукту.

Кількість цукру. Раніше багато кулінарних книг рекомендувало використовувати цукор у кількості, що дорівнює масі ягід. Проте чистий цукор ніякого смаку ягодам не надає. Тому рекомендуємо брати 500 г цукру на 1 кг ягід, а у випадку з кислими ягодами, наприклад, вишнею, ви можете збільшити кількість цукру до 600 г, але не більше.

Більше соку. Не всі ягоди соковиті. Щоб не додавати у варення багато води, можна просто засипати ягоди цукром на ніч, щоб вони пустили сік, а варити їх слід наступного дня.

Алкоголь та пряні трави. Робити варення з одних ягід нам здається нудним, тому можна додати трохи трав чи алкоголю. Наприклад, варення з полуниці з базиліком або абрикосове варення з коньяком. При цьому слід врахувати, що трави потрібно додавати за кілька хвилин до закінчення приготування, а ось з алкоголем можна експериментувати, додаючи його в середині приготування або наприкінці. Залежно від цього він відчуватиметься в готовому продукті меншою чи більшою мірою.

Стерилізація банок. Існує кілька способів стерилізації банок. Їх можна обробляти на пару або окропом. Але найпрактичніший спосіб з використанням духовки. Достатньо поставити чисті та сухі банки в розігріту до 180 градусів духовку на 30−40 хвилин, після чого відразу використовувати для закрутки. Слід знати, що треба робити це швидко, тому що через 15 хвилин банки потрібно знову стерилізувати.

Варення — соус

Звертаємо вашу увагу, що варення годиться не тільки для чаювання. З нього можна робити хороші соуси, які добре поєднуватимуться з птицею, м’ясом та рибою. Так, наприклад, свиняча відбивна набуде зовсім нового смаку, якщо подати її з полуничним соусом, а до індички ідеально підійде соус із журавлини.

Редактор: Альона Дука
Показати ще новини
Радіо НВ
X