Сарацинське зерно. У чому користь гречки і як її готують

16 лютого 2020, 04:14

Гречка відноситься до незлакових рослин, за вмістом заліза вона значно перевершує інші крупи.

У французькій та італійській мовах гречку називали сарацинським зерном. Гречану крупу роблять з трав’янистої рослини Гречка. Найбільше рослина поширена в Східній і Південно-Східній Азії. Для вживання в їжу використовується гречка посівна.

Відео дня

Гречку використовують для приготування каші, супу, а також гречаного борошна, молока, хлібців, локшини. На гречаному борошні роблять киселі, у французькій кухні - крепи і багети, а в Китаї просмажену гречку заварюють, як чай — Ку Цяо. Найчастіше гречка зустрічається в українській, білоруській, російській та польській кухнях. Може бути як солодкою — з цукром і молоком, так і солоною — з вершковим маслом, сіллю і зеленню.

Гречка: корисні властивості

Гречка містить багато незамінних амінокислот — лізин, аргінін, гістидин, а також вітаміни — B1, В1, В6, Р і мікроелементи. За вмістом заліза гречка перевершує інші крупи.

У складі білка гречки містяться легкорозчинні глобуліни і глютеніни, тому він краще засвоюється і корисніше білка злакових культур.

Гречка, так само як і кіноа і амарант, відноситься до незлакових рослин, які не містять глютен.

Завдяки великій кількості корисних речовин, гречку часто рекомендують вживати дітям, літнім людям, а також людям з діабетом.

Як варити гречку?

Instagram - gargantua921
Фото: Instagram - gargantua921

Гречана крупа досить швидко розварюється, її можна варити на воді і на молоці. Співвідношення гречаної крупи до води має бути 1 до 2 — одна частина гречки на дві частини води.

Після того, як ми засипали гречку в каструлю з холодною водою, потрібно включити сильний вогонь, накрити кришкою і почекати поки закипить вода.

Після цього вогонь потрібно прикрутити і тільки перед завершенням приготування знову зробити сильний вогонь, щоб з дна википіла вода.

Скільки вариться гречка? Гречку потрібно варити близько 15−20 хвилин. До готовності каші кришку з каструлі знімати не можна, так само як і перемішувати гречку. Якщо ви хочете, щоб гречана каша була розсипчастою, перед приготуванням суху крупу можна прожарити на сковорідці або в каструлі. В такому випадку крупа збереже форму і колір зерен.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X