Меню для порятунку. Що повинно бути в холодильнику, щоб впоратися з похміллям — продукти і 10 рецептів

31 грудня 2020, 10:45

Одна із запорук відновлення після алкогольного отруєння — правильне харчування на наступний день. Ми зібрали для вас 10 рецептів страв, які допоможуть позбутися похмілля.

Новорічні свята це не тільки веселі вечірки з ігристим, але і не дуже веселі стани наступного ранку. Щоб впоратися з похміллям, потрібно пити воду, дихати свіжим повітрям і їсти правильну їжу. Ділимося з вами найкращими анти-похмільними рецептами.

Відео дня

Цнотлива Мері

Після алкоголю організм потребує рідини та вітамінів, тому томатний сік — ідеальний вибір. Але щоб не напихатися звичайним соком, пропонуємо вам приготувати Криваву Мері без алкоголю, яку часто називають «цнотливою».

Інгредієнти:

  • 30 мл томатного соку
  • 15 мл лимонного соку
  • 1 крапля вустерширського соусу
  • 1 чайна ложка солі
  • перець (мелений)
  • 2 краплі гострого соусу (Табаско або Чолула)
  • Гарнір: 1 стебло селери або шпажка з солоною закускою

Приготування:

Налийте томатний і лимонний сік в склянку з кубиками льоду і добре перемішайте.

Додайте вустерский соус, сіль, перець і гострий соус за смаком.

Прикрасьте стеблом селери або закускою.

Якщо ж ви маєте намір продовжувати вечірку, але в більш скромних проявах, можете приготувати Мічеладу, альтернативу Кривавої Мері на пиві, замість горілки. Рецепт той же, що і з Цнотливою Мері, але всю суміш потрібно розбавити половиною склянки світлого пива.

Детокс-тонік

Цей рецепт детокс-тонізуючого напою з ананаса, кокоса, лайма і м’яти відмінно підходить для тих часів, коли ви занадто багато їсте і п'єте. Він сповнений ферментів, що поліпшують травлення, протизапальних фітонутрієнтів і цитрусових, що очищають печінку.

Інгредієнти:

  • 650 мл кокосової води
  • 0,5 склянки фільтрованої води
  • 1 зелене яблуко
  • 1 стакан шматочків ананаса
  • Сік 1 лайма
  • Сік 1 лимона
  • Кілька свіжих листків м’яти

Приготування:

Приготувати напій можна двома способами — у блендері або за допомогою соковижималки.

1 варіант: налийте кокосову і звичайну воду в ємність блендера і додайте зверху інші інгредієнти. Збивайте на високій швидкості до однорідної маси. Перед подачею можна процідити напій від м’якоті або подавати як є.

2 варіант: вичавити сік з ананаса, потім м’яти, потім лимона і лайма, а потім яблук. Змішайте сік з кокосовою та звичайною водою і подавайте.

У будь-якому випадку напій можна тримати в холодильнику 24 години після приготування.

alexander mils / unsplash
Фото: alexander mils / unsplash

Імбірний чай

Імбир — чудовий засіб для виведення токсинів, який допомагає ще й при нудоті. Тому, якщо у вашому животі неспокійно, зробіть собі чашечку пряного імбирного чаю.

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки свіжого кореня імбиру (нарізаного або натертого)
  • 4 склянки води
  • За бажанням: 1 столова ложка свіжого соку лайма
  • 1−2 столові ложки меду (за смаком)

Приготування:

Очистіть імбир і наріжте його тонкими слайсами чи натріть.

У каструлю ємністю близько 1,5 л додайте воду та імбир, доведіть до кипіння і варіть не менше 10 хвилин. Щоб чай вийшов більш міцним і гострим, дайте йому покипіти протягом 20 хвилин або більше, додаючи ще імбир.

Зніміть із вогню, процідіть і додайте сік лайма та мед за смаком.

an nguyen / unsplash
Фото: an nguyen / unsplash

Авокадо-тост

Ця страва здається досить очевидною та дуже простою, але в авокадо міститься багато потрібних вам цього ранку елементів. До того ж ви можете додати рибу, червону ікру, овочі або трохи улюбленого салату.

Як приготувати авокадо-тости

Смузі

Оскільки ваш організм потребує вітамінів, які можуть допомогти йому справитися з непростим завданням боротьби з токсинами, допоможіть йому вітамінним смузі.

Просто додайте в чашу блендера ваші улюблені фрукти і, бажано, зелень, перебейте до однорідної консистенції та пийте.

Якщо ви хочете зробити сніданок більш ситним, зробіть смузі боул: налийте смузі в глибоку піалу, додайте до нього гранолу або пластівці, а також ягоди та нарізані фрукти.

denis tuksar / unsplash
Фото: denis tuksar / unsplash

Омлет у чашці

Це найбільш ледачий рецепт сніданку, після звичайного розігрівання вчорашньої святкової їжі. Але свіжа їжа набагато корисніша, ніж розігріта, тому краще швидко приготувати собі ну дуже простий омлет.

Інгредієнти:

  • 2 яйця
  • 1 столова ложка молока
  • 1 столова ложка сметани
  • сіль (за смаком)
  • гострий перець (за смаком)
  • 2 столові ложки тертого сиру
  • Овочі за бажанням

Приготування

Вилийте яйця, молоко та сметану прямо в чашку і перемішайте виделкою до однорідного стану. Додайте сіль і перець або будь-які інші трави чи спеції, які ви хочете спробувати. Потім за бажанням додайте трохи овочів.

Розігрійте яєчну суміш протягом 2−3 хвилин на максимальній потужності у вашій мікрохвильовці. Якщо вам подобається більш пухкий омлет, дістаньте чашку з мікрохвильовки через 1 хвилину, перемішайте, поверніть в мікрохвильовку і завершіть приготування.

Омлет повинен трохи випинатися над чашкою, потім він трохи «впаде», коли ви дістанете його з мікрохвильової печі.

Коли дістанете омлет, посипте його сиром, дайте постояти 1 хвилину та їжте.

Шакшука

Ще один відмінний сніданок, який підбадьорить вас і в той же час доставить у ваш організм корисні речовини — пряна шакшука з томатами. Пропонуємо вам приготувати її за фірмовим рецептом Тетяни Литвинової.

Як приготувати шакшуку

Кіноа-боул

Для любителів здорової їжі, пропонуємо корисний кіноа-боул з вашими улюбленими ягодами (або фруктом, який опиниться під рукою).

Інгредієнти:

  • 2 склянки молока (мигдального, соєвого, кокосового або знежиреного)
  • 1,5 склянки вареного кіноа (приготованого з 1 чайною ложкою солі)
  • 1 чайна ложка ванільного екстракту
  • ½ склянки чорниці або інший ягоди
  • 2 столові ложки цукру (або меду)

Приготування:

Зваріть кіноа згідно з інструкцією на упаковці, додавши чайну ложку солі.

У невеликій каструлі нагрійте молоко. Додайте в нього ваніль, підсолоджувач і кіноа. Готуйте кілька хвилин, поки кіноа не прогріється.

Розкладіть гарячу кашу в миски. Зверху посипте ягодами і подавайте.

Боул також можна подавати холодним.

the 5th / unsplash
Фото: the 5th / unsplash

Похмільний суп

А ось італійський шеф-кухар Марко Черветті пропонує рятуватися від похмілля спеціальним овочевим супом, який поєднує кисло-солодкі смаки. Склад у супу дуже італійський: багато овочів, каперси, оливки, маслини, консервовані помідори і оливкова олія.

Як приготувати похмільний овочевий суп

Гарячі бутерброди

Ну і класика ледачих пізніх сніданків — гарячі бутерброди з м’ясною начинкою. Плюс цієї страви після свят — начинку можна спорудити з учорашніх страв. Тому збирайте залишки вчорашньої курячої розкоші та готуйте сніданок.

Як приготувати гарячі бутерброди

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X