Шоколадом, тістом або глазур’ю. Як прикрасити паску в домашніх умовах
Розповідаємо, як зробити великодню випічку більш святковою.
Ніхто не сперечається, що найважливішим є смак випічки, але саме її зовнішній вигляд створює свято першочергово. Тому ми зібрали кілька простих порад, як прикрасити паски за допомогою різних технік, всі з яких доступні в домашніх умовах.
Найпростіший спосіб прикрасити паску — білкова глазур та різноманітні посипання, марципани, цукати чи пряники. Але також паски можна прикрасити шоколадом, тістом або італійською меренгою.
Як прикрасити паску тістом
Для того щоб зробити такі прикраси, перед формуванням паски відкладіть трохи тіста. Потім, перед відправкою пасок у духовку, додайте більше борошна до відкладеного тіста (щоб воно краще ліпилося), викладіть візерунки на випічці, змастіть їх яйцем і, за необхідності, закріпіть дерев’яними шпажками. Враховуйте, що декор під час випікання збільшиться в розмірі, а також може підгоріти, тому слідкуйте за пасками та вчасно накрийте пергаментним папером.
Другий варіант прикрашання — спеціальне тісто з води, борошна та солі. Таке прісне тісто не збільшується та добре тримає форму, проте воно менш смачне.
Рецепт прісного тіста для декору:
Змішайте 0,5 склянки води, 1,5 склянки борошна та 0,5 ч.л. солі. Вимісіть тісто, розкачайте та формуйте або вирізайте формами бажані візерунки. Розмістіть їх на пасці перед відправкою в духовку і змастіть яєчним жовтком.

Як прикрасити паску шоколадом
Шоколад може повністю замінити білкову глазур або стати додатковою прикрасою.
Якщо ви хочете зробити шоколадну глазур: розтопіть на водяній бані 100 г шоколаду (чорного, молочного чи білого за смаком) та 1 ст.л. молока. Не доводьте до кипіння, добре перемішайте і покрийте паски. Якщо глазур занадто рідка, зачекайте кілька хвилин, щоб вона почала загусати, а тоді покривайте паску.
Якщо ж ви маєте намір залишити в основі білкову глазур, прикрасьте її шоколадом замість посипок. Ви можете дочекатися, поки загусне основна глазур, розтопити чорний шоколад на водяній бані і, помістивши його в кондитерський мішок, намалювати на пасці будь-які візерунки. Другий варіант — посипати натертим на крупній тертці шоколадом глазур, коли вона тільки почне загусати на пасці.

Як прикрасити паску меренгою
Італійська меренга виходить більш щільною, ніж звичайна білкова глазур, і добре тримає форму. Окрім того, якщо у вас є пальник, ви можете трохи припалити верх меренги, щоб надати їй золотистого відтінку.
Для приготування італійської меренги вам знадобиться:
- 150 г яєчного білка
- 300 г цукру
- 70 мл води
Приготування:
Змішайте воду із цукром і доведіть до кипіння в сотейнику.
Потім збийте білки до стану білої піни. Продовжуючи збивати, тоненькою цівкою введіть сироп у білки.
Збивайте меренгу міксером до стійких піків та глянсової текстури близько 7−10 хвилин. Потім покрийте паски товстим шаром меренги.

Бажаємо хороших свят!