Морозиво, пастила, в’ялена вишня. Три нестандартні способи заготовити ягоди

21 липня, 00:42
Нестандартні способи заготовити ягоди (Фото:depositphotos/magone)

Нестандартні способи заготовити ягоди (Фото:depositphotos/magone)

Смачні рецепти, які допоможуть зберегти літній врожай якнайдовше.

Ягідний сезон у самому розпалі! Вишні, чорниці, малина, смородина, лохина — все це можна знайти як у саду, так і в магазинах. Традиційно ягоди або заморожують, або варять з них різноманітні варення та джеми. Шеф та експерт реаліті На ножах Алекс Якутов пропонує спробувати інші способи продовжити життя літньому врожаю. Можна приготувати пастилу, зав’ялити вишню та заморозити ягоди у вигляді морозива.

Відео дня

Пастила з чорниці

Інгредієнти:

  • Чорниця — 1 кг (можна взяти інші ягоди або зробити мікс з кількох видів)
  • Цукор — 200 г
  • Цедра одного лимона
  • Базилік — кілька листочків

Приготування:

  • Ягоди перемийте, відкиньте на друшляк та дайте стекти воді. Відірвіть хвостики.
  • Перекладіть у ємність та перебийте в блендері до однорідної маси. Перелийте у каструлю.
  • Додайте цукор і проваріть на слабкому вогні 30−40 хвилин як на варення. Можна пропустити цей етап, але тоді в суміші лишиться забагато води, і пастила буде сушитися довше.
  • В кінці варіння додайте цедру лимона і дрібно нарізаний базилік. Добре перемішайте. Ви отримаєте яскравий аромат та смак.
  • Увімкніть духовку на 60 градусів. На деко, на пергамент викладіть рівним тонким шаром отриману суміш. Вирівняйте ложкою.
  • Сушіть у духовці з привідкритими дверцятами протягом 6−8 годин.
  • Коли ви дістанете пастилу, вона буде м’якою. Згорніть її в «сигару» й почекайте, поки остигне. Можна нарізати шматочками або їсти так.

Порада: зберігають пастилу в герметичному контейнері в сухому темному місці. Мінімальний термін зберігання — 4 місяці, але, як показує практика, вона зникає швидше.

Пастила з чорниці (Фото: depositphotos/vvoennyy)
Пастила з чорниці / Фото: depositphotos/vvoennyy

В’ялена вишня

Інгредієнти:

  • Вишня — 1 кг
  • Цукор — 100 г
  • Коньяк чи бурбон — 100 г (за бажанням)

Приготування:

  • Вишню промийте, обсушіть та дістаньте кісточки. Залиште її на якийсь час, щоб стік сік. Його нікуди не виливаємо. Вийде десь 100−200 г фрешу.
  • Сік перелийте в каструлю та додайте цукор. Поставте на маленький вогонь і дайте закипіти, щоб розчинився цукор.
  • Дайте остигнути й додайте алкоголь. Залийте вишню сумішшю. Лишіть настоюватися 3−4 години.
  • Потім відтисніть з ягід сік, викладіть вишню на пергамент, на деко й відправте в духовку, розігріту до 60 градусів, на 10 годин. В’ялять вишню при відкритих дверцятах духовки.

Порада: якщо ви не будете додавати до вишневого соку алкоголь, то потім заморозьте фреш. Його можна додавати до вівсяної каші разом із в’яленою вишнею.

Мінімальний термін зберігання ягід у герметичній тарі в сухому, темному приміщенні - 6 місяців.

В’ялена вишня - простий рецепт (Фото: depositphotos/artstudio_pro)
В’ялена вишня - простий рецепт / Фото: depositphotos/artstudio_pro

Малинове морозиво

  • Малина — 500 г (або будь-які інші ягоди)
  • Варення з бузини, кульбабок, акації (світлого кольору) — 2 ст. л.
  • Ваніль чи ванільний цукор — 1 ч. л.
  • Йогурт грецький жирний — 700 г

Приготування:

  • Ягоди покладіть у сотейник, додайте варення і проваріть 10 хвилин. Можна долити трішки водички. В самому кінці всипте ваніль чи ванільний цукор.
  • Перекладіть малину в мисочку і дайте остигнути до кімнатної температури.
  • Додайте йогурт і перемішайте. Скуштуйте на смак і якщо треба, влийте ще варення. Для смаку і краси можна додати 100 г нарізаної кубиками полуниці, але це не обов’язково.
  • Візьміть форми, розкладіть суміш і відправте до морозилки.

Порада: найкраще скористатися спеціальними формами для морозива, але підійдуть будь-які, що витримують низьку температуру. Просто тоді десерт набиратимете ложкою.

Таке морозиво можна зберігати до двох-трьох тижнів, але впевнені, що воно протримається в морозилці лише кілька днів.

Малинове морозиво - простий рецепт (Фото: depositphotos/livfriis)
Малинове морозиво - простий рецепт / Фото: depositphotos/livfriis
Редактор: Кіра Гіржева

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X