Сезон крижавки. Як приготувати квашену капусту за старовинним українським рецептом

Крижавка — чудова закуска від наших предків (Фото:Rawlik / depositphotos)
Рецепт крижавки прийшов до українців від предків і популярний до цього часу.
Незамінна в зимовий період квашена капуста рятує від нестачі вітамінів та допомагає урізноманітнити стіл. Крижавка ще й прикрашає його. Великі пелюстки овочів, пофарбовані в рожевий колір — абсолютно натуральний продукт, який підходить практично до всіх страв як закуска.
Як приготувати крижавку — квашену капусту за рецептом наших предків
Складові
Капуста — 1 шт.
Буряк — 200 г
Корінь селери — 100 г
Часник — 4 зубчики
Сіль — 2 ст.л.
Мед — 2 ст.л.
Кмин — 1 ч.л.
Вода — 1 л
Приготування
Розріжте капусту на вісім частин так, щоб листя кожної частини трималося на качанчику. Наріжте соломкою буряк, селеру, подрібніть часник. Складіть шарами у банку чи будь-яку іншу ємність для закваски, посипаючи кмином. Закип’ятіть воду, розчиніть в ній сіль з медом і залийте в капусту — вона повинна опинитися повністю в отриманому розсолі.
Прикрийте банку марлею та відставте до тих пір, поки не почнуть з’являтися бульбашки. Залежно від температурних умов, у яких стоятиме капуста, вони можуть з’явитися через сім днів, або пізніше.
Через два тижні капуста набуде рівномірного рожевого кольору та повністю закваситься. Вживати її можна й раніше — як малосольний продукт. Зберігати крижавку після приготування потрібно у холодильнику чи льоху.
Раніше в NV ми поділилися рецептом червоної капусти по-личаківськи — смачної та бюджетної страви. Навчили квасити капусту так, щоб вона не потемніла і не гірчила. Для цього достатньо додати секретний інгредієнт.