Скільки може зберігатися відкрита пляшка вина та як її правильно зберігати

17 червня, 01:05
Як зберігати відкриту пляшку вина (Фото:VitalikRadko / depositphotos)

Як зберігати відкриту пляшку вина (Фото:VitalikRadko / depositphotos)

Вино є благородним алкогольним напоєм, який у помірній кількості корисний для здоров’я. При цьому воно таки залишається алкогольним напоєм, а це означає, що його не слід вживати в надмірних кількостях.

Часто трапляється так, що після вечері чи гостей залишається недопита пляшка. Мало хто знає, як правильно зберігати відкрите вино, щоб воно не зіпсувалося і не втратило свої смакові якості. Експерти та сомельє розповіли, що робити з відкоркованим ігристим і як зберегти життя вина довше.

Відео дня

Користь вина

У вині містяться антиоксиданти та таніни, які сприятливо впливають на серцево-судинну систему. Згідно з дослідженнями, люди, які регулярно вживають вино, на 30% менше страждають від захворювань серця та судин. Крім того, вживаючи вино, знижується рівень холестерину та ризик появи атеросклеротичних бляшок. Вино також покращує роботу травної системи, активізує роботу мозку та перешкоджає розвитку вікових захворювань. Серед іншого, червоне вино є антидепресантом, заспокоює нервову систему і розслаблює.

Скільки зберігається відкрите вино

  • Найшвидше псується ігристе вино — вже через кілька годин бульбашки у відкритій пляшці лопаються і перестають надавати напою аромату та свіжості.
  • Легкі рожеві та білі вина можна зберігати пару днів, але якщо дотримуватися всіх умов правильного зберігання.
  • Насичене червоне вино після відкриття буде придатним протягом 3 днів.
  • Найдовше зберігаються кріплені та солодкі вина - вони можуть простояти близько 2 тижнів у відкритій пляшці.
Як зберігати недопите вино (Фото: KamranAydinov / freepik)
Як зберігати недопите вино / Фото: KamranAydinov / freepik

Як правильно зберігати відкрите вино

Щоб вино довше зберегло свої смакові якості, потрібно стежити за теплом, світлом та киснем у місці зберігання. Потрібно знати, що чим менше вина залишилося у пляшці, тим більший його контакт із киснем. Під дією теплих температур вино неминуче псуватиметься і втрачатиме свої якості, тому зберігати його потрібно в холодильнику, причому, не на дверцятах, а в спеціальному місці — на полиці. Так вино не відчуватиме перепадів температур, а отже, зберігатиметься ще трохи довше. Холодильник до всього іншого захищатиме вино від світла, яке також згубно впливає на якість напою. Щоб урятувати вино від кисню, потрібно щільно закрити його корком. Пробку необхідно встромити тією ж стороною, яка спочатку була ближчою до вина.

Редактор: Альона Дука

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X