Відбірні стейки. Класика та культура споживання

1 серпня 2020, 11:08
Новини компаній
Розповідаємо про Рібай, Стріплойн, Філе міньйон, Тібоун (Фото:М’ясторія)

Розповідаємо про Рібай, Стріплойн, Філе міньйон, Тібоун (Фото:М’ясторія)

Відбірний стейк, як і вино, має свою особливу культуру споживання. Розповідаємо про Рібай, Стріплойн, Філе міньйон, Тібоун — класику, перевірену часом й поколіннями любителів соковитого стейку.

Культура стейків поділена на дві частини — класичні та альтернативні. Класика дозволить вам не лише насолодитися вишуканим мясом, але й помандрувати в уяві різними країнами світу. Як знайти «свій» серед класичних стейків, на які традиції й правила звернути увагу, обираючи й готуючи стейк, щоб отримати справжню насолоду? Розповідаємо нижче.

Відео дня

Рібай

М’ясторія
Фото: М’ясторія

Найвідоміший у світі стейків. М’ясо для нього походить з перетину шести м’язів, які майже не беруть участь у русі. Вони накопичують жир рівномірно, роблячи м’ясо мармуровим і ніжним. Завдяки такій особливості Рібай легко приготувати навіть удома: він добре підсмажується, прожилки плавляться та роблять стейк соковитим і ароматним. Рібай смачний сам собою, він не вимагає соусу при подачі. Ми асоціюємо Рібай з Австралією, бо він вирізняється серед інших як і ця країна-континент. Обираючи Рібай з американського м’яса, готуйте його до ступеня просмажування medium rare — аби насолодитися найсоковитішим стейком. А ось для української яловичини найкращим буде ступінь medium.

Стріплойн

М’ясторія
Фото: М’ясторія

В деяких країнах, наприклад, в США, цей стейк цінують на одному рівні з Рібаєм. Його секрет в тонких жирових прошарках, які надають Стріплойну мармуровість, разом із сильним м’ясним ароматом та насиченим смаком. Іноді Стріплойн подається з жировим прошарком збоку. Але навіть без нього (тоді це називають «стейк Нью-Йорк»), в дієтичному варіанті, стейк виходить соковитим. Та й по формі цей стейк нагадує континентальну частину Сполучених штатів без Аляски та Флориди. Оскільки це преміальне м’ясо, рекомендовані ступені просмаження ті ж, що і для Рібая. І 350−450 г насолоди на тарілці - ваші!

Філе міньйон

М’ясторія
Фото: М’ясторія

Справжній делікатес з тонкої частини яловичої вирізки, який асоціюється з Францією, в тому числі завдяки своїй назві. Це найніжніша та найпісніша частина яловичини. Він готується або цілим стейком, або нарізається невеликими шматочками і досить швидко обсмажується. За його ніжний смак та тонкий аромат Філе міньйон інколи ще називають «дамським стейком», хоча і багато чоловіків дуже його полюбляють. Оскільки цей стейк має більшу товщину за решту, його вага дещо менша, аби його можна було довести до ідеального ступіню просмаження — а це, знову ж таки, medium rare та medium.

Тібоун

М’ясторія
Фото: М’ясторія

Ароматний Стріплойн або ніжний Філе міньйон? Можна не обирати, якщо є стейк Тібоун. В ньому поєднані всі типи стейків. Т-подібна кістка ділить шматок на дві частини: насичений, ароматний Стріплойн і м’яку ніжну вирізку Тендерлоїн, гармонійно поєднуючи два абсолютно різних смаки в один. Якщо ж частина Тендерлоїну більша за розміром, ніж м’яч для гольфу, цей стейк стає «Портерхаусом». Кістка, що розділяє два види м’яса, при смаженні дає делікатний горіховий присмак. А ще смаковите м’ясо біля самої кісточки. Тібоун можна сміливо назвати справжнім «тортом» з-посеред стейків! За рахунок кістки розмір і вага Тібоуна більші за решту стейків. До речі, одна з «гастрономічних пам’яток» Італії, знаменита флорентійська бістекка, — це теж Тібоун.

Отже, ви обрали свій ідеальний шматочок м’яса. Що ще потрібно, аби отримати свій ідеальний стейк? По-перше, підготувати червоне вино — саме час його злегка охолодити, поки стейк, навпаки, буде зігріватися перед приготуванням. Не кладіть м’ясо на гриль або пательню одразу з холодильника. Далі делікатно розімніть шматочок руками.

Секрет від «М’ясторії» — тепер потрібно посолити й поперчити стейк, так само руками змастити його духмяною оливковою олією з додаванням суміші перців й солі. Все! Обсмажуємо, лишаємо на 5 хвилин відпочивати, бажано, під фольгою. Дістаємо вино — до стейків пасуватиме як темпераментна Аргентина чи Іспанія, так і елегантна та чуттєва Франція. Хоча і щирі вина Чилі, США, Австралії чи рідної України здатні створити надзвичайно вдалі поєднання.

Сьогодні вам не треба їхати за кордон, щоб спробувати справжню класику. Відбірні українські стейки від «М'ясторія» пропонують вам цілу колекцію «Стейкова подорож». Обирайте та долучайтеся до світової культури споживання стейків.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X