Не лише шампанське. Як вибрати коньяк до свята та як його правильно пити

AZNAURI
Зустріч Нового року асоціюється з шампанським, але далеко не всім до смаку ігристі вина. Альтернативою можуть бути міцні елітні напої, наприклад, витриманий коньяк.

Багато людей плутають коньяк та бренді. Насправді це питання з каверзою, адже будь-який коньяк — це бренді, але не будь-який бренді — це коньяк. Коньяк — це міцний алкогольний напій, який виробляють методом дворазової дистиляції вина з винограду, а потім витримують у дубових бочках. Поняття бренді включає як виноградні, так і яблучні та інші фруктові дистиляти. Тож коньяк, арманьяк, кальвадос — це все різновиди бренді.
Пляшка витриманого коньяку стане не лише чудовим алкогольним супроводом свята, а й добрим подарунком на Новий рік. Особливо, якщо цей коньяк виглядає привабливо та статусно, як новинка від AZNAURI GOLD RESERVE — коньяк у золотій пляшці. Розповідаємо, як вибрати якісний алкоголь до святкового столу, як його правильно пити і з чим поєднувати.
Чи підійде коньяк до новорічного столу
Якісний коньяк ідеально справляється з роллю дигестиву та поєднується з десертами, чорним шоколадом (чим витриманіший коньяк, тим гіркіший має бути шоколад), екзотичними фруктами, кавою без молока. Але це не означає, що він не може бути основним напоєм вечора — навпаки. Головне — підібрати відповідні гастрономічні пари.
Як вибрати коньяк до новорічного столу
Обираючи коньяк, слід звертати увагу на такі параметри:
Вік

Поціновувачі напою радять обирати коньяк із витримкою від п’яти років. Вік суттєво впливає на смак та аромат напою: з часом різка нота спирту зникає, їй на зміну приходять півтони, які роблять букет більш вишуканим та цікавим.
Наприклад, для створення глибокого та різноманітного смаку коньяку AZNAURI GOLD RESERVE використовуються спирти з витримкою в дубовій бочці понад 12 років. Завдяки цьому смак коньяку стає м’яким, елегантним, набуває відтінків сухофруктів та чорного шоколаду, а аромат стає складним, у ньому проявляються ноти прянощів, ванілі та дубової бочки. До речі, цей напій виготовлений на основі золотого резерву — спиртів з урожаю найуспішніших років, які витримувалися у спеціально відібраних дубових бочках і зберігалися AZNAURI, щоб створити новий купаж.
С макові якості

Смак витриманого коньяку з часом стає більш складним та тривалим. Чим тривалішу витримку пройшов напій, тим більш насиченим буде його колір та аромат.
Наприклад, AZNAURI BLACK BARREL має незвичайний смак і аромат з вираженими нотками ірису, карамелі, спецій, а також горіхів і димку. Такі характеристики він набуває у зв’язку з особливою технологією виготовлення: для його виробництва використовують коньячні спирти, які витримувалися протягом 10 років у дубових бочках, а потім купажувалися та повторно витримувалися ще у «чорних» бочках. Це дубові бочки зі ступенем випалювання до обвуглення внутрішніх стін. Завдяки такому процесу випалювання за високої температури відбувається карамелізація вуглеводів, що містяться в дубі, що впливає на інтенсивність карамельних відтінків у смаку та ароматі напою.

Виробник
При виборі напою варто звертати увагу на зовнішній вигляд пляшки. Ймовірно, що в тарі низької якості й від «ноунейм-виробника» буде коньяк відповідного рівня. Тому варто віддавати перевагу перевіреним брендам. Своєю чергою, вони розміщують на упаковці спеціальне маркування, щоб захистити алкоголь від підробки. До прикладу, AZNAURI для своєї лінійки Special Edition використовують особливі фірмові пляшки із чорного матового скла, на яких розміщена абревіатура V.V.S.O.P. (Very-Very Superior Old Pale) — це означає, що всередині коньяк з витримкою в дубовій бочці не менше 5 років.
Д умки експертів
Якщо ви не знайшли напій, який любите та якому довіряєте, варто покластися на думку експертів. Наприклад, у 2021 році найкращі сомельє та експерти України та Європи на престижному міжнародному конкурсі Ukraine Wine & Spirits Awards у результаті сліпої дегустації нагородили коньяки AZNAURI GOLD RESERVE та AZNAURI BLACK BARREL срібною та золотою медаллю відповідно.
Як правильно пити коньяк

Важливо не тільки що пити, але і як та з чого дегустувати коньяк
Щоб букет смаку та аромату гарного напою повноцінно розкрився, йому потрібна відповідна посудина, тобто келих. Спеціальні коньячні келихи називаються сніфтерами (від англ. слова sniff — нюхати). Вони мають круглу форму, коротку ніжку, достатній об'єм і крайку, звужену до верху.
Наповнювати келих потрібно на чверть або на половину, але не більше — інакше об'єму келиха не вистачить, щоб ароматика напою змогла повноцінно розкритися.
Новатор у виробництві коньяків AZNAURI пропонує для своєї лінійки Special Edition використовувати більш сучасний та зручний варіант — келих тюльпановидної форми без ніжки з круглим дном. З таким посудом легко влаштувати вечірку з коньяком і танцями, щоб гості легко рухалися з напоями в руках.
Важливий момент — температура подачі коньяку. Попри поширений міф, гріти його не варто — через це смак спирту може виявитися надто сильним та зіпсувати все враження від напою. Коньяк має бути кімнатної температури 18−20 градусів.