І в салат, і на десерт. Чим корисні яблука і в якому вигляді їх вживати

8 серпня 2020, 03:04

Яблука багаті на залізо та інші корисні вітаміни і мінерали, що робить їх одним з найбільш часто вживаних фруктів в літньо-осінній сезон. А ще вони такі смачні!

Сезон фруктів стартував! І хоча навіть найкорисніший плід не може повністю запобігти хворобам, яблука мають величезний потенціал для здоров'я і навіть можуть допомогти вам скинути зайву вагу.

Відео дня

Яблука: поживність

Одне велике яблуко зі шкіркою містить 116 калорій. У ньому дуже мало білків або жирів (менше 1 г на кожного), і 31 г вуглеводів. З цих вуглеводів більше 5 г припадають на клітковину.

Яблука є хорошим джерелом вітамінів і мінералів. Примітно, що в одному великому яблуці міститься така кількість вітаміну С, яка задовольняє 11% денної потреби чоловіків і 13% потреби жінок.

яблука (Фото: Sarah Gualtieri / Unsplash)
яблука / Фото: Sarah Gualtieri / Unsplash

Яблука: користь

1. Багато заліза

Яблука багаті залізом, а регулярне вживання фрукта підвищує рівень гемоглобіну, що корисно при недокрів'ї і після великої крововтрати.

2. Підвищують активність

Яблука стимулюють приплив життєвих сил, допомагають при стресах і втомі, зміцнюють серцево-судинну систему і покращують роботу мозку

3. Контроль ваги

Клітковина в яблуках дає вам масу переваг. У дослідженні, опублікованому в PloS One в 2015 році, вчені прийшли до висновку, що яблучний пектин підтримує відчуття ситості і допомагає контролювати вагу.

4. Здоров'я кишечника

Отримання достатньої кількості клітковини також сприяє гарній роботі кишечника, може поліпшити рівень холестерину, знижуючи ризик серцевих захворювань і діабету 2 типу. Яблучна клітковина може також допомогти захистити вас від раку товстої кишки.

5. Запобігання раку

Яблука багаті антиоксидантами, такими як вітамін С, які допомагають боротися з вільними радикалами, молекулами, які можуть пошкодити ДНК і зробити вас вразливими до таких захворювань, як хвороби серця і рак.

яблука (Фото: Shelley Pauls / Unsplash)
яблука / Фото: Shelley Pauls / Unsplash

Яблука: шкода

1. Можливі гази і здуття живота.

Якщо ви не звикли їсти клітковину, раптовий перехід на режим щоденного вживання яблук може привести до появи неприємних відчуттів в животі. Додавайте клітковину з яблук і інших продуктів в свій раціон поступово, протягом декількох тижнів, і обов'язково пийте багато води, щоб клітковина пройшла через травний тракт.

2. Алергія на яблука

Деякі люди страждають алергією на яблука і споріднені з ними фрукти. Симптоми можуть варіюватися від кропив'янки, болі в животі і блювання до небезпечної для життя анафілаксії (гостра алергічна реакція, серед симптомів - хрип, задишка, судоми, почервоніння і набряки).

3. Вплив пестицидів

Якщо вас турбує високий рівень пестицидів в їжі, купуйте органічні яблука. Однак вони можуть бути дорожчими, ніж вирощені традиційним способом фрукти.

Яблука: з чим вживати

Один з найпростіших способів їсти яблука кожен день - брати їх з собою на роботу або навчання. Рано чи пізно організм зажадає перекусу, а фрукт стане смачним і корисним доповненням до повноцінного обіду.

Яблука також є прекрасним доповненням до безлічі страв. Додайте в ранкову вівсянку або йогурт нарізане яблуко і родзинки або наріжте яблуко в салат на обід або вечерю разом зі смаженою куркою. Яблуко з 2 столовими ложками мигдалевого масла - це приємний перекус після тренування. А яблуко, запечене з невеликою кількістю масла і корицею, стане поживним десертом, який задовольнить навіть вимогливих ласунів.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X