Вічна класика. Як приготувати традиційний віденський штрудель з яблуками
Вперше опублікований в 1696 році, рецепт штруделя зазнав масу змін за 300 років свого існування.
Його готували з різними начинками: цукром, молочним кремом, картоплею і навіть кров’яною ковбасою. Але найпопулярнішим варіантом став яблучний штрудель.
Яблучний пиріг родом з Австрії
Не можна стверджувати, що пиріг з яблуками почали пекти на батьківщині Шуберта. Але вперше рецепт штруделя був опублікований саме там, що тепер становить предмет національної гордості.
Слово strudel з середньонижньонімецької перекладається як вихор, воронка. І дійсно, зріз цього яблучного пирога цілком пояснює подібну назву.
Пиріг з яблуками — рецепт, який вас не розчарує
Якщо ви шукаєте рецепт пирога, який не буде ні занадто мокрим, ні занадто сухим, спробуйте цей. Вся його складність полягає в приготуванні витяжного тіста, яке і є основою традиційного рецепту, а також ароматної, в міру солодкої начинки.
Для начинки:
- Тверді яблука 8 шт
- Ізюм 80 г
- Мигдаль 80 г
- Цукор 50 г
- Лимон 0,5 шт
- Вершкове масло 100 г
- Молоко 2 ст л
- Яйце куряче 1 шт
- Кориця, сухарі
Наріжте яблука тонкими часточками, збризніть лимонним соком. Потім замочіть родзинки в окропі і подрібніть в блендері мигдаль. Змішайте все і відставте в сторону.
Для тіста:
- Борошно 250 г
- Яйця курячі 1 шт
- Рослинна олія 3 ст л
- Сіль морська 1 щіпка
Просійте борошно гіркою, посоліть і зробіть поглиблення. Влийте в нього третину масла і 100 мл теплої води, замісіть тісто. Розділіть його на дві частини, в одну з яких додайте ще третину масла, вимісіть і з'єднайте з другою частиною. Скачайте тісто в кулю і полийте його зверху маслом, що залишилося.
Залиште на півгодини, потім накрийте стіл бавовняним рушником і розкачайте тісто як можна тонше. Існує легенда, згідно з якою віденські кухаря розгортали тісто на газеті. В ідеалі крізь тоненький шар повинні були просвічувати літери. У будь-якому випадку, занадто товстий шар зіпсує ніжний смак начинки, тому краще постаратися.
Готово? Справа за малим: посипте тісто сухарями, викладіть зверху начинку, залишивши вільними 10 сантиметрів, і вершкове масло, присипте корицею. Збийте яйце і молоко, цією сумішшю потрібно буде змастити вільний край щоб заліпити штрудель. За допомогою рушника скачайте пиріг, помістіть на змащене маслом деко і відправте в розігріту до 190 °С духовку на 40 хвилин. Періодично змащуйте яблучний пиріг яєчно-молочною сумішшю.
Подавайте штрудель з яблуками, прикрасивши кулькою морозива, гілочкою м’яти або поливши сиропом.