Тарт татен. Як приготувати французький яблучний пиріг з п’яти інгредієнтів
Ніжний вершково-карамельний смак яблук і хрустке тісто роблять яблучний пиріг тарт татен одним з найпопулярніших десертів Франції.
При подачі випічку перевертають «догори дном», тому тарт татен часто називають «перевернутим» пирогом. Пропонуємо дізнатися простий і смачний рецепт знаменитого французького пирога.
Для класичних пирогів з яблуками використовують яйця, але тарт татен можна приготувати і без яєць з п'яти інгредієнтів, які практично завжди є в будинку - яблука, цукор, масло, борошно, сіль. Тісто для пирога може бути, як листковим, так і пісочним, але начинки в тарт татені завжди має бути набагато більше, ніж тіста.
Яблучний пиріг. Рецепт
Для приготування пирога потрібно:
- борошно 250 г
- вершкове масло 150 г
- яблука 1,5 кг
- цукровий пісок 5 ст. ложок
- сіль
Приготування тіста
Висипаємо в ємність борошно, столову ложку цукру і дрібку солі. Натираємо на тертці 100 г масла, додаємо в ємність і розтираємо з борошном в крихту. Потім додаємо кілька столових ложок холодної води і замішуємо тісто. Після цього загортаємо тісто в плівку і відправляємо в холодильник.
Приготування начинки
Очищаємо яблука від шкірки і нарізаємо великими шматочками. Цукор розігріваємо на сковороді, попередньо додавши столову ложку холодної води. Помішуємо суміш приблизно 5 хвилин, після чого додаємо в сковороду ще 50 г вершкового масла і помішуємо ще 5 хвилин.
Випікання пирога
Як спекти яблучний пиріг? Виливаємо карамель в форму для випікання, акуратно викладаємо по колу шматочки яблук і накриваємо тарт татен фольгою. Розігріваємо духовку до 180 С і випікаємо пиріг 30 хвилин.
Дістаємо з холодильника тісто, розкачуємо в тонкий кружок за розміром форми і накриваємо яблука тістом і листом фольги. Випікаємо ще 20 хв.
Готовий пиріг з яблуками злегка охолоджуємо, щоб карамель почала застигати, після чого перевертаємо пиріг. Подають тарт татен теплим з кулькою морозива або збитими вершками.