За французьким рецептом. Класична яблучна шарлотка від Вікторії Попін

18 серпня 2021, 13:20

Класичний десерт шарлотка за рецептом авторитетної кулінарної енциклопедії Larousse Gastronomique. Гарний, незвичайний, ароматний.

Класичний рецепт шарлотки у французькій кухні (Charlotte aux pommes) дещо відрізняється від звичного нам. Але його варто спробувати! Десерт неймовірно ароматний, а хрустка скоринка дарує додаткові приємні смакові відчуття.

Відео дня

Вікторія Попін

Автор та власниця кулінарного сайту Picante Cooking

Класична яблучна шарлотка

Інгредієнти

Для основи:

  • Близько 30 шт. печива Савоярді, залежно від розміру форми
  • 200 мл води
  • 200 мл цукру
  • 2 ст. л. рому

Для начинки:

  • 6 середніх яблук, почистити, розрізати навпіл і порізати
  • 1 ст.л. вершкового масла
  • 80 грам цукру (в оригіналі 125 грам)
  • ½ стручка ванілі
  • 1 палочка кориці
  • Цедра ½ лимону
  • 2 ст.л. абрикосового джему

Знадобиться кексова форма об'єм 1 л. Час приготування: 1 година 20 хвилин.

Приготування

1. Духовку розігріти до 190 ᵒС. Поки робите необхідні приготування, тримайте яблука в мисці з водою, підкисленою лимонним соком або лимонною кислотою, щоб не темніли.

picantecooking.com
Фото: picantecooking.com

2. Приготувати сироп: цукор і воду помістити в невеликий сотейник, довести до кипіння і варити, помішуючи, до повного розчинення цукру. Зняти з вогню і влити ром. Перемішати і залишити на 5 хвилин трохи охолонути.

3. У глибокій сковоріці розігріти вершкове масло, додати яблука, цукор, цедру і корицю. З ванілі вишкребти кінчиком ножа м’якоть (насіння) і додати разом зі стручком до яблук.

picantecooking.com
Фото: picantecooking.com

Поставити на середній вогонь і томити, час від часу помішуючи, 20 хвилин. Перші 5 хвилин прикривши кришкою, а потім кришку зняти.

4. По закінченні вказаного часу, коли яблука добре розм’якнуть, зняти з вогню і видалити стручок ванілі і корицю.

5. Дно форми для шарлотки застелити кружечком з пергаменту, вирізаним за розміром форми. У печива, якщо потрібно, зрізати кінці, щоб по довжині воно відповідало висоті форми. Обрізки потім можна використовувати для викладання дна.

picantecooking.com
Фото: picantecooking.com

6. Кожну печенюшку замочити в сиропі і викласти по краю форми. Таким чином обкласти краї форми, потім також закласти просоченим печиво і дно.

picantecooking.com
Фото: picantecooking.com

7. В середину викладеної печивом форми помістити яблука. Трохи утрамбувати і закласти верх так само просоченим печивом, намагаючись не залишати зазорів.

picantecooking.com
Фото: picantecooking.com

8. Поставити десерт в розігріту духовку і пекти 30−40 хвилин. Печиво має гарненько підрум'янитися.

picantecooking.com
Фото: picantecooking.com

9. Дістати шарлотку з духовки і відставити на 15 хвилин перед вийманням з форми. Щоб вийняти шарлотку, тонким вузьким ножем акуратно відокремити десерт від краю форми по всьому периметру. Потім накрити лицьовою стороною сервірувальної тарілки і перевернути.

picantecooking.com
Фото: picantecooking.com

Щедро посипати поверхню цукровою пудрою і меленою корицею. Подавати в теплому вигляді. Хоч в холодному не менше смачно. Ванільне морозиво або морозиво з корицею будуть особливо доречними.

Більше рецептів шукайте на picantecooking.com

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X