Варто спробувати. 15 яскравих пісних страв для різдвяного меню на Святвечір

6 січня, 10:08
Салат з червоної капусти з тушкованими яблуками (Фото:Id1976 / Depositphotos)

Салат з червоної капусти з тушкованими яблуками (Фото:Id1976 / Depositphotos)

Щороку ми винаходимо заново меню на Різдво. Кутя, пісні вареники, боби… що ще? Ось 15 ідей, щоб зробити святковий стіл яскравішим і смачнішим, і при цьому плавно вийти з Різдвяного посту.

На Святвечір 6 січня припадає останній і досить строгий день Різдвяного посту.

У цей день не прийнято обідати, лише дітям і годуючим дозволяється легко перекусити. У той же час вечеря напередодні свята Різдва має бути смачною і святковою, щоб наступний рік пройшов в достатку і процвітанні.

Відео дня

З Різдва 7 січня по Хрещення (Богоявлення) 19 січня триватимуть Різдвяні святки, коли дозволено харчуватися без обмежень, включаючи Зимовий м’ясоїд 10 січня. Далі до кінця місяця буде всього кілька пісних днів: 21, 26, 28 січня.

Звичайно ж, за традицією святкова вечеря почнеться з куті. Нехай більшість інших страв різдвяного столу будуть легкими: салати зі свіжих овочів і фруктів, закуски. Основної гарячої страви досить однієї. Включіть в меню напої, такі як узвар або морс. І не забудьте поставити на стіл солодощі. Ось 15 ідей від шефів та кулінарних експертів, які надихнуть вас на розкішний, і в той же час легкий святковий стіл.

Гарбуз в духовці (Фото: Instagram - mamalatolga)
Гарбуз в духовці / Фото: Instagram - mamalatolga

Запечений гарбуз по-грецьки може бути самодостатньою теплою закускою або гарніром до риби. Він дійде в духовці, поки ви будете зайняті приготуванням салатів.

Салат з червоної капусти з тушкованим яблуком. Ідея цієї страви почерпнута з класичного німецького рецепту для приготування червонокачанної капусти. Яка, до речі, в зимовий період — один з найбільш багатих антиоксидантами продуктів, а значить, страви з неї точно варто частіше ставити на стіл.

Риба. Хочете вишукану і легку гарячу страву? Зверніть увагу на річкову форель за рецептом Марко Черветті. Святковою стравою у нас традиційно вважаються різні види червоних риб. Правильно приготована місцева річкова форель не поступається за смаком привозній рибі, і в той же час вона менш жирна.

Салат з томатів і тофу за рецептом кулінарного експерта Євгена Клопотенко простий у приготуванні і в той же час приємно здивує смаком. Смажений арахіс надає салату приємний хрускіт, а зелень кінзи — яскравий свіжий аромат.

jcomp / freepik.com
Фото: jcomp / freepik.com

Спрінг-роли. Якщо ви шукаєте легку сучасну альтернативу вареників — зверніть увагу на спрінг-роли. Як і в варениках, начинка тут може бути практично будь-якою. Овочі, зелень, соєві паростки, гриби, креветки, краб — серед доступних варіантів пісного столу. У той же час дуже смачні і м’ясні начинки. Щоб страва зберігала азіатський характер, подайте до спринг-ролів правильний соус.

Подача в форматі Боул - чудова ідея для свята (Фото: Instagram.com/elena_ermolenko__)
Подача в форматі Боул - чудова ідея для свята / Фото: Instagram.com/elena_ermolenko__

Мексиканська закуска. Ця легка страва від автора рецептів здорового харчування Олени Єрмоленко не вимагає тривалого приготування, адже кукурудзу і червону квасолю можна використовувати консервовані. У рецепті використовується курка, однак пісна стрваа для Святвечора буде поживною і без неї.

Соус: 1 авокадо, 50 г в кінзи або петрушки, 2 ст. л. рослинного масла, сік двох лаймів, по щіпці чилі і солі. Очистити авокадо і збити інгредієнти заправки блендером в однорідний соус.

Подача: ½ синьої цибулини, консервована квасоля, консервована кукурудза, листя салату, помідори черрі. Порізати помідори половинками і подрібнити цибулю. Сервірувати овочі на тарілці з соусом посередині.

freepik.com
Фото: freepik.com

Тунець — ще одна риба, яка гідна виявитися на святковому столі. Не варто мучити благородний продукт тривалим приготуванням. Підкресліть переваги тунця легким обсмажуванням і подачею в форматі татакі.

Instagram - edaikukhnya
Фото: Instagram - edaikukhnya

Авокадо, креветки та чері — поєднання, що стало класикою нашого часу. Салат з перерахованих інгредієнтів не потребує тривалого приготування, Головне — легкий і точно приготований соус.

Пиріг вівчаря — м’ясна страва, яку традиційно їдять в Англії на Різдво. Євген Клопотенко адаптував рецепт до вимог посту, зберігши при цьому чудовий смак. Вівчарський пиріг з сочевицею і грибами ще не раз виручить вас під час постів — в скарбничку.

Салат з апельсинами від Марко Черветті. Легкий, вітамінний і водночас дуже смачний салат, який ви приготуєте за 5−10 хвилин — знахідка для святкового столу, в тому числі пісного.

Шанувальникам чізкейків під час посту зовсім не обов’язково відмовлятися від улюбленої страви, адже можна приготувати пісний її варіант. Ні, йдеться не про знежирений сир. Цей смачний десерт запозичений з кухні веганів, де «сирна маса» готується з суміші горіхів, банана, меду, лляної муки і лляної олії. Це не тільки смачно і не сприяє набиранню ваги, але ще й корисно.

Зваблення їжею з українським смаком
Фото: Зваблення їжею з українським смаком

Кваша — це старовинна українська страва, що готується з житнього хліба та квасу. Різдво — саме час, щоб випробувати цей автентичний рецепт, який включив до своєї книги Зваблення їжею з українським смаком кулінарний експерт Євген Клопотенко. Для приготування вам знадобиться півтори склянки квасу, сушені груші і яблука для компоту, кілька шматочків житнього хліба, жменя волоських горіхів.

klopotenko.com
Фото: klopotenko.com

Зимовий коктейль. Щоб стіл не був занадто «важким», приділіть увагу напоям. В окремі святкові дні під час Різдвяного посту, який вважається нестрогим, дозволене вино. Крім узвару, приготуйте цей смачний коктейль з червоного вина і ягід — він не потребує багато часу і створить святковий настрій.

Панянки — це українські пісні пряники, які фарбували буряковим соком та розмальовували різнобарвною глазур’ю. У складі всього три інгредієнти: борошно, цукор та вода. Такий десерт не лише порадує близьких, а й подарує вам класний історичний та культурний досвід.

Змішайте 400 г борошна з 10 г розпушувача. Окремо змішайте 400 г цукру з 300 мл води та розчиніть його. Перелийте цукрову воду у борошно. Змастіть руки олією, щоб до них нічого не прилипало, і замісіть тісто. Залишіть його на 15 хвилин.

Розкатайте тісто в пласт завтовшки 4−5 мм і виріжте за допомогою форм печиво. Змастіть буряковим соком і випікайте при температурі 180 °C 15−20 хвилин. Змішайте 30 г цукру, 30 г крохмалю та 40 мл води для глазурі та розмалюйте охололі пряники.

Якщо ж ви шукаєте корисніший варіант святкового десерту, ви можете приготувати миле печиво у вигляді їжачків, у складі якого немає ні глютена, ні молока, ні яєць.
Олена Лукашенко / З книги Англійське Різдво
Фото: Олена Лукашенко / З книги Англійське Різдво

Як бонус пропонуємо ідеї святкових страв, які можна приготувати на наступний день, коли піст вже закінчено: Різдвяна зірка — англійська пиріг з корицею, бездріжджовий рецепт штоллена, шоколадна ковбаса, святкова індичка в духовці.

святкова індичка (Фото: www.freepik.com)
святкова індичка / Фото: www.freepik.com

Щасливого Різдва!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X