Святкова випічка. Рецепт «драбинок» і пирога з яйцями на Вознесіння

1 червня, 03:37
Пиріг традиційно роблять з яйцем та зеленню (Фото:OlkaHomyaki / depositphotos.com)

Пиріг традиційно роблять з яйцем та зеленню (Фото:OlkaHomyaki / depositphotos.com)

2 червня, на 40 день після Великодня, відзначається Вознесіння Господнє. Розповідаємо, як приготувати традиційні страви цього свята.

Головна випічка цього церковного свята в Україні - обрядове печиво-драбинки, котрі й символізують піднесення в небеса. Окрім того, на це свято часто готують заливні пироги з начинкою із яєць і сезонної зелені.

Відео дня

Рецепт заливного пирога з яйцями та зеленню

Інгредієнти:

  • Яйця — 3 шт.
  • Борошно — 6,5 ст.л.
  • Майонез — 1 ст.л. без гірки
  • Сметана — 150 мл
  • Сіль і сода — по ½ ч. л.

Для начинки:

  • Зварені вкруту яйця — 5 шт.
  • Пір'я зеленої цибулі - 1 невеликий пучок
  • Щавель/шпинат — 1 невеликий пучок
  • За смаком можна додати твердий натертий сир або фету

Приготування:

Збийте міксером яйця з майонезом, потім додайте сіль і сметану, не перестаючи збивати. Останньою додайте соду і збивайте ще 3−4 хвилини на середній потужності. Готове рідке тісто накрийте плівкою чи кришкою і лишіть на 20 хвилин.

Дрібно наріжте яйця та нарубайте зелень. Перемішайте та посоліть до смаку.

Змажте форму для випікання маслом чи олією, залийте половину тіста. Викладіть начинку та залийте рештою тіста.

Випікайте пиріг 40 хвилин у розігрітій до 180 °C духовці.

Перед тим, як діставати пиріг і розрізати його, дайте йому трохи охолонути.

Рецепт печива «драбинки»

Інгредієнти:

  • Борошно — 250 г
  • Яйце — 1 шт. (крупне)
  • Цукор — 100 г
  • Фундук — 150 г
  • Лимонний сік — 50 мл
  • Вода — 125 мл
  • Ванілін — 5 г
  • Сіль — дрібка
  • Цукрова пудра/мак для оформлення

Приготування:

Перебийте в кавомолці чи в ступці фундук, додайте до нього ванілін і сіль. Змішайте фундук із борошном, додайте цукор і гарно перемішайте.

В суху суміш вбийте яйце і додайте лимонний сік. Замішуйте тісто, додаючи воду.

Готове тісто розкачайте товщиною 8−10 мм і розріжте на довгі та короткі смужки. Застеліть деко пергаментним папером і сформуйте на деку драбинки. В місцях дотику змажте яйцем або змоченим водою пензликом.

Випікайте печиво 30 хвилин при температурі 180 °C. За бажанням готове печиво посипте цукровою пудрою або маком.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X